Z pasywnych na aktywne

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
michal25
Z pasywnych na aktywne

Post autor: michal25 » sobota 23 lut 2008, 20:34

Witam
Szukam niewielkiego zestawu nagłaśniającego, ale....
zestaw ma być aktywny i mieć możliwość przełączenia na pasywny.
Czy ktoś coś takiego produkuje - nagłośnienie na salkę 500 osób.
Pozdr.

silver_sound

Re: Z pasywnych na aktywne

Post autor: silver_sound » sobota 23 lut 2008, 22:42

...Witam
Pozdr....
Witam
Najpierw nalezy okreslic, co rozumiesz pod pojeciem "aktywne", czy idzie Ci o paczkę z wbudowanym wzmacniaczem, czy o zestaw z podziałem aktywnym, zasilanym ze wzmacniaczy oddzielnych, ale z mozliwoscia zastosowania podziału pasywnego, jak chocby w starej serii SR znanej firmy.
To drugie jest łatwe do znalezienia, choić nawet ta firma nie ustrzegła sie błedu dajac jako przełacznik, taki słaby pradowo, ze palił sie po kilku imprezach.
Znalezienie paczki z wbudowanymi wzmacniaczami i podziałem aktywnym, z mozliwościa zasilania z oddzielnego wzmacniacza z podziałem aktywnym, to mozliwe raczej tylko na zamówienie w jakiejs małej "manufakturze'...
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

michal25

Post autor: michal25 » niedziela 24 lut 2008, 10:13

Chodzi mi o paczkę z wbudowanym wzmacniaczem. Myślę pod kontem awaryjności - już kilka razy bywało tak że np. przepięcie i padł wzmacniacz ...
Założenie jest takie: grasz na zestawie aktywnym i masz zapasową końcówkę mocy - jest awairia - odłączas zestaw aktywny i na szybkie podłączenie kabli i jedziesz dalej na zestawie pasywnym.
Już kiedyś miałem taką sytuację - grałem impreze (otwarcie jakiegoś budynku) i był klops....

silver_sound

Post autor: silver_sound » niedziela 24 lut 2008, 12:14

Witam
Jak pisałem jest to mozliwe.
W zalezności, czy jest to rozwiazanie z pasywnym podziałem, czyli jeden wzmacniacz, i pasywna zwrotnica miedzy głosnikiem M/B, i wysokotonowym, czy podział aktywny, czyli filtry elektroniczne i dwa stopnie mocy, jeden dla głosnika M/B, a drugi dla wysokotonowego, będa inne wymagania od wykonawcy takiego udogodnienia, a co za tym idzie i....cena .
Jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » niedziela 24 lut 2008, 13:40

Witam!!! Ja chciałbym zamówić sobie aktywne subbasy z odłączaną końcówką (tak jak kolega) i dodatkowym głośnikiem 18'' który włączało by się przełącznikiem w razie uszkodzenia tego pierwszego czy ktoś wie jaka firma produkuje tego typu konstrukcje???:-)

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » niedziela 24 lut 2008, 17:24

...Witam!!! Ja chciałbym zamówić sobie aktywne subbasy z odłączaną końcówką (tak jak kolega) i dodatkowym głośnikiem 18'' który włączało by się przełącznikiem w razie uszkodzenia tego pierwszego czy ktoś wie jaka firma produkuje tego typu konstrukcje???:-)...

Nie ma takich. Bynajmniej nei sa to rzeczy produkowane seryjnie. Owszem, sa aktywne paczki, gdzie komplet sklada sie z dwoch zestawow, z czego tylko jeden ma wbudowana kocnowke mocy oraz wyjscie glosnikowe do podbpiecia tego dugiego zestwu glosnikowego. Kiedys byl taki zestaw Mackie Fussion lub RCF ESW1018, w Polsce znajdziesz to pod nazwa TP118 (z blednie wpisana skutecznoscia!)

silver_sound

Post autor: silver_sound » niedziela 24 lut 2008, 18:28

Witam
Wasza, koledzy pomysłowo.śc, nie ma granic, i czasami "powala" swoja "antylogiką"..
Mozna zrozumiec kogoś kto juz posiada zestaw aktywny, i przekonał sie bolesnie, czym grozi awaria wzmacniacza, ze chce sie zabezpieczyc na przyszłośc, ale zamawianie "wynalazku", to jest nielogiczne wegług mnie. Po co wbudowany wzmacniacz w obudowe kolumn basowej, skoro masz zamiar wozic zapasowy wzmacniacz?
Czy mie lepiej kupić wzmacniacz który bedzie miła np" 2 x 800/ 4 omy, a podłaczać głosniki na kanał 8 omowe, w razie awarii, przełaczamy do sprawnego kanału i gramy dalej.
Przekombinowanie, czasami zamiast pomagac jest szkodliwe.
jk

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 24 lut 2008, 22:32

Po co wbudowany wzmacniacz w obudowe kolumn basowej, skoro masz zamiar wozic zapasowy wzmacniacz?
Czy mie lepiej kupić wzmacniacz który bedzie miła np" 2 x 800/ 4 omy, a podłaczać głosniki na kanał 8 omowe, w razie awarii, przełaczamy do sprawnego kanału i gramy dalej.

No wlasnie - nie prosciej i taniej wozic dwie koncowki, niz kombinowac z podlaczaniem czegokolwiek do aktywnego zestawu?

Awatar użytkownika
sprzetmuzyczny.pl

Post autor: sprzetmuzyczny.pl » poniedziałek 31 mar 2008, 14:10

...Witam
Pozdr....

jest sporo aktywnych zestawów
\\
z najbardziej popularnych zestawów

Hk audio Lucas Aplpha
Dynacord d-lite-2000
RCF 4Pro 8001As + RCf ART 522
Db technologies SUB 05 lub Sub 15 + Opera 402 lub 405
JBL PRX 518+ PRX 512

masa tego jest

kwestia jaką kwotą sie dysponuje
czy ważne sa gabaryty

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 01 kwie 2008, 14:10

......Witam
Pozdr....

jest sporo aktywnych zestawów
\\
z najbardziej popularnych zestawów

Hk audio Lucas Aplpha
Dynacord d-lite-2000
RCF 4Pro 8001As + RCf ART 522
Db technologies SUB 05 lub Sub 15 + Opera 402 lub 405
JBL PRX 518+ PRX 512

masa tego jest

kwestia jaką kwotą sie dysponuje
czy ważne sa gabaryty
...
A jestes pewien, ze takich jak w cytowanym przez ciebie fragmencie? Przeczytaj raz jeszcze

ODPOWIEDZ