Hannibal - cena to nie wszystko

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
silver_sound
Re: Hannibal - cena to nie wszystko

Post autor: silver_sound » środa 20 lut 2008, 07:49

......Prawda leży zawsze gdzieś pośrodku ale nie szargajmy się - to jednak nie " elektroda " ...

Witam
Fora zawsze żądzą się swoimi prawami, i na kazdym jest mały odsetek ludzi którzy uprawiaja kryptoreklame. Tak było na elektrodzie, gdzie toważystwo wzajemnej adoracji tępiło kazdego, kto miał czelnośc napisać cos negatywnego na okreslona firme, czy tez konstrukcję.
Te forum nie może być inne, tak zapewne uważają co niektórzy, tylko, ze tu jest duzo wiecej ludzi z wiedza fachową, i nie tak łatwo zrobić im "wodę z muzgu", jak to robiono na wspomnianej "elektrodzie"
Fora sa po to by dzielić sie wiedza, pomagac rozwiązac jakieś problemy, i UCZYć sie!!!
Jesli mam wiedze którą moge pomóc komuś z Was, to pomagam, ale tez jest tu wielu kolegów od których ja sie uczę, bo ich zasób wiedzy w okreslonej dziedzinie jest wiekszy.
Fakt udzielenia komuś pomocy daję satysfakcje, pozyskanie wiedzy tez, zatem nie jest w stanie wystraszyć, czy też obrazić mnie, jeden "nawiedzony alpiardowiec", bo nie pisuję po to by sie z nim "handryczyć" ale po to by mieć tą ze własnie satysfakcje udzielenia i pozyskania wiedzy.
Jak to mówi przysłowie:.... niech psy sobie szczekaja, karawana idzie dalej....
jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Hifik60

Post autor: Hifik60 » środa 20 lut 2008, 16:23

Jak to mówi przysłowie:.... niech psy sobie szczekaja, karawana idzie dalej....
jk

...
Bardzo się cieszę i popieram.

Awatar użytkownika
Nowy007

Post autor: Nowy007 » czwartek 21 lut 2008, 09:23

... Jak to mówi przysłowie:.... niech psy sobie szczekaja, karawana idzie dalej....
Bardzo się cieszę i popieram....

Dla początkujących PORADY Silvera być może są interesujące i chwała mu za to , zyskał fana. Kochajcie się i wspierajcie wzajemnie. Ja wiedzę podstawową mam dawno za sobą i takie wykłady wzbudzają tylko nudności. Czasami moje zainteresowania kieruje w stronę nowości, chociażby z ciekawości. Patent Alpharda ma te cechy, nowy prototyp wykazuje to wyraźniej, można dostać informacje w firmie. Pozdrowienia dla Alpharda, trzymam kciuki.

pmp

Post autor: pmp » piątek 22 lut 2008, 00:20

To ja może skromnie zaproszę na nowe forum ?

NOWOŚĆ NA STR0NIE !! FORUM DYSKUSYJNE
Od 2008 roku inaugurujemy na naszej stronie działalność forum, które mamy nadzieję, będzie miejscem do dzielenia się wiedzą, doświadczeniem i wątpliwościami, w zakresie określonych zagadnień z dziedziny techniki nagłośnieniowej. Ponieważ forum będzie moderowane przez właściciela firmy, prosimy o ograniczenie poruszanych tematów do obszarów którymi zajmowała się, lub zajmuje obecnie firma PMP. Tak więc zapraszamy do dyskusji na temat: głośników, zestawów głośnikowych, wzmacniaczy mocy i gitarowych, mikserów, oraz zagadnień związanych z użytkowaniem systemów nagłaśniających małej i średniej wielkości. Inne kwestie, jak np. technika cyfrowa, komputery w służbie muzyków, technika MIDI, mają już wystarczająco wiele poświęconych im miejsc w sieci, więc celowo ograniczamy tematykę do dość wąskiego kręgu zagadnień. Dzięki temu mamy nadzieję na rzeczową i ukierunkowaną dyskusję, do której niniejszym zapraszamy wszystkich odwiedzającym naszą stronę.
Z góry prosimy o wyrozumiałość w przypadku problemów technicznych, gdyż jak wiadomo, początki bywają trudne.

lada dzień rusza....ale od razu uprzedzam, wszelkie wpisy na temat systemów liniowych, ze szczególnym uwzględnieniem nieszczęsnego w/wym, będą bezlitośnie wycinane przez admina, czyli przeze mnie / haha / .
Polecam głos rozsądku z ostatniego LiveSound, gość z Turbosound w artykule "nie wszystko złoto" dał sensowny odpór "nawiedzonym"...od razu poczułem się lepiej....
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 22 lut 2008, 09:34

lada dzień rusza....ale od razu uprzedzam, wszelkie wpisy na temat systemów liniowych, ze szczególnym uwzględnieniem nieszczęsnego w/wym, będą bezlitośnie wycinane przez admina, czyli przeze mnie / haha / .
Polecam głos rozsądku z ostatniego LiveSound, gość z Turbosound w artykule "nie wszystko złoto" dał sensowny odpór "nawiedzonym"...od razu poczułem się lepiej.... ...

No extra, zapraszasz na swoje forum od razu ogłaszając "ale będzie wielka cenzura"

dziekuje, postoje

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 22 lut 2008, 10:50

"Polecam głos rozsądku z ostatniego LiveSound, gość z Turbosound w artykule "nie wszystko złoto" dał sensowny odpór "nawiedzonym"...od razu poczułem się lepiej.... "

A co ma napisac gosc, ktory produkuje tylko i wylacznie tubowe zestawy koncertowe? "Nawiedzony" to jest ten gosc z Funktion One. Slyszales ich zestawy? Kazdy brzmi diametralnie inaczej!

pmp

Post autor: pmp » piątek 22 lut 2008, 12:05

Cyt:
"No extra, zapraszasz na swoje forum od razu ogłaszając "ale będzie wielka cenzura"dziekuje, postoje "

Na razie chcę zobaczyć, jak to będzie funkcjonowało. Wiadomo skądinąd, że
nawet o wiele bardziej popularne firmy / wydawnicze choćby / niż moja, z trudem rozkręcają swoje fora. Dlatego uznałem na początek, że konieczna jest pewna kontrola ze strony administratora, aby np uniknąć sytuacji, że połowa postów to inwektywy anonimowych zwolenników lub przeciwników jakiegoś produktu, 25% jest obok tematu, a z pozostałych 25% można się czegoś dowiedzieć przy dobrej woli.
Chciałbym, aby na moim forum nie odbywały się publiczne "starcia" zwolenników wyższości świąt Bożego Narodzenia z piewcami Świąt Wielkanocnych.
Owszem, wiem, że to jest duża atrakcja, "nawkładać" konkurencji szeroko rozumianej, albo wykazać wyższość produktu z Grójca, nad produktem np z Józefowa, albo z Piaseczna. Rozumiem kogoś kto używa, pracuje na czymś, sparzył się, albo wręcz przeciwnie.
Nie rozumiem jałowych dyskusji ludzi którzy nie wiadomo skąd przyszli i dokąd zmierzają, nie wiadomo co sobą reprezentują, a po prostu lubią sobie pogadać. W takim wypadku raczej sugeruję założyć bloga, a nie zaśmiecać fora. Oczywiście ta uwaga nie dotyczy autora cytowanego na początku mojego postu, tylko pokazuje kierunek w którym moje forum nie zamierza iść. To tyle na ten temat, a co będzie dalej, życie pokaże.
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 22 lut 2008, 12:29

Oki, dzięki za wyjaśnienie, z całą pewnością zajrzę na forum jak już ruszy, przynajmniej jako czytelnik

Przy okazji dzięki za dyskusje, miałem bardzo podobne wrażenia po przeczytaniu artykułu co mr. AlfonsoRodeo . Wyskoki paru trolli (których się również spodziewałem) nie są warte najdrobniejszej nawet uwagi, jak się trolli nie będzie karmić czyli odpowiadać na ich posty to same wyzdychają

Wracając do tytułowego Hanibala Anteportasa Na prolight gdzie system ma być prezentowany nie pojadę, z resztą ocena systemu w zatłoczonej hali nie ma najmniejszego nawet sensu. Tym niemniej dalej mam wielką ochotę na usłyszenie systemu/systemów w akcji w warunkach "polowych" i nadal czekam na jakiś ruch producenta w tym kierunku.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Antheck

Post autor: Antheck » niedziela 24 lut 2008, 20:50

Panowie,
dopiero dwa dni temu miałem okazję przeczytać na spokojnie text i w ogóle obejrzeć sobie ostatnią EiS...

Zaintrygowało mnie to co bohater wywiadu mówił nt. tego, że zaprojektowane przezeń urzadzenie może nawet w trakcje koncertu zmieniać swoje kształy (=zmieniać parametry pokrycia nagłaśnianego terenu). Bohater mówi tutaj o "dostosowywaniu się do zmieniających się warunków..."

Hmmm zastanawiam się nad jedną rzeczą: skoro kształt grona w systemach liniowych zależy od kształu i rozłożenia nagłaśnianej przestrzeni, a nie od tzw innych warunków (ilość publiki, temperatura, wilgotność itp) to co bohater miał na myśli???
Poza tym, po co nam w takim przypadku próby???? Skoro i tak za chwilke będziemy wszystko zmieniać?
Poza tym w jaki sposób regulowano by opóźnienia względem subbów??

Poza rzeczami stricte nazwijmy to materiałowymi, o których pisali moi przedmówcy (zdaje się, ze Monter i AlfonsoRodeo), moje wątpliwości wzbudzają 2 rzeczy:
1. System oparty na zastosowaniu jednej elastycznej płyty tak naprawdę może mieć tylko jedną krzywiznę przebiegającą przez całą swoją długość. Tymczasem z różnych względów (m.in. równowagi pomiędzy dodawaniem się środka i niskiego środka, a góry) optymalnym kształtem grona jest typowe "J", czyli część elementów umieszczonych niemalże równolegle względem siebie, a im niżej tym bardziej wyginające się do tyłu. Ponadto takie roziwązanie byłoby sakramencko trudne do zawieszenia - no bo gdzie tam do jasnej Anielki jest środek ciężkości?

2. Jakoś nie do końca rozumiem kwestię pozostawienia tyłów głośników odsłoniętych... Dlaczego nie ma tutaj tyłów obudów?

Jakkolwiek życze dobrze wszystkim ludziom którzy chcą szukać nowych rozwiązań (w tym pracownikom firmy Alphard). Ale wydaje mi się, że chyba nie warto się wbijać w ten segment rynku z takimi nowościami. Przeciez to jest tak intensywnie zajęty obszar, że chyba nie warto walczyć o to...
no nie wiem...
W każdym razie pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Antheck
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

Awatar użytkownika
Nowy007

Post autor: Nowy007 » poniedziałek 25 lut 2008, 11:45

To wszystko jest możliwe teoretycznie. Kwestia kiedy to będzie możliwe do zrealizowania takie lub inne rozwiązanie które ułatwi regulację nagłośnienia. Problemy z opóźnieniem to najmniejszy problem do opanowania przy użyciu odpowiednich urządzeń. Warto podejmować nowe próby, ludzie latają w kosmos coraz dalej i doskonalą to stale. Nagłośnienia tez się zmieniają i firmy idą różną drogą. Co pokaże autor dalej jest ciekawe

ODPOWIEDZ