Jaki driver 2-calowy?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo
Re: Jaki driver 2-calowy?

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 04 lut 2008, 12:19

U nas uzywanych jest wiele CP-750Ti i napedzane sa 1440W (Crest seria Pro) ampem/4 szt. Nie zauwazylem, by dzialo sie tam cokolwiek zlego. A pracowaly z podzialem 800Hz@48dB/Oct i 1200Hz@24dB/Oct. Gore maja bardzo dobra i sa bardzo solidne. Kontaktowalem sie nawet w ich sprawie z dzialem konstrukcyjnym Beymy/Hispzania i zostalem zapewniony, ze przy podziale , o ktorym mowa w specyfikacji glosnik bedzie dzialal swoja moca nominalna. Dostalem rowniez informacje, ze owa seria montowana jest w paczkach doskonale znanej marki Community.

Hifik60

Post autor: Hifik60 » poniedziałek 04 lut 2008, 12:29

A kto pracował kiedyś z K-8 DAS audio.Piekne parametry przy umiarkowanej cenie (nie licząc paskudnej zapaści przy 10 KHz) poza tym chyba jednak nie ta sama półka co B&C czy rcf.

Hifik60

Post autor: Hifik60 » poniedziałek 04 lut 2008, 12:49

Poczatkowo w tych paczkach miałem koaksjalne drivery BMS, ale po usłyszeniu różnicy, między tym driverkiem, a DE 750 B&C, szybko zapadła decyzja, i dziś mam tylko DE 750.
...
Silver jesteś tu chyba największym autorytetem jeśli chodzi o B&C.Jaka w praktyce jest różnica między już "ARCHIVE" DE 750 a nowymi DE 750 TN.

silver_sound

Post autor: silver_sound » poniedziałek 04 lut 2008, 12:53

...U nas uzywanych jest wiele CP-750Ti i napedzane sa 1440W (Crest seria Pro) ampem/4 szt. Nie zauwazylem, by dzialo sie tam cokolwiek zlego. A pracowaly z podzialem 800Hz@48dB/Oct i 1200Hz@24dB/Oct.
Witam
Nie wiem ile kolega, autor tematu ma zamiar sprawić sobie takich paczuszek, o ile znam realia, zapewne po jednej na stronie.
Uważam zatem, ze nalezy w takiej sytuacji kierowac sie nieco innymi kryteriami, tróre sa słuszne, o czym piszesz w przypadku , gdy na stronie stoi po kilka sztuk takich driverów, o jakich wspominasz, lub podobnej klasy, ale niekoniecznie w przypadku gdy mamy tylko jeden driver/strona.
Mozliwośc przeciążenia, lub dlugotrwałeśj pracy na dużych mocach, według mnie, wymusza zastosowanie solidniejszego 4 calowego (cewka)drivera, który mozna spokojnie "pogonić" nawet 400-500 W wzmacniaczem.
Ale UWAGA!!!!!!
ZASILIć nie oznacza grać taka moca non stop.
Zaproponowane głosniki 12 cali, mozna zasilć moca 2kW (moc program) i jak juz napisałem 400-500W dla 4 calowego drivera, co przy spl poczatkowym 112 dB, daje nam bardzo przyzwoity spl max.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

silver_sound

Post autor: silver_sound » poniedziałek 04 lut 2008, 13:00

Silver jesteś tu chyba największym autorytetem jeśli chodzi o B&C.Jaka w praktyce jest różnica między już "ARCHIVE" DE 750 a nowymi DE 750 TN....
Niestety, nie miałem styczności z tymi nowszymi głosnikami, zatem nie moge sie wypowiadac...Wiem tylko, ze recony pasuja do tych starszych, od nowej serii, bo udało mi sie zakupic okazyjnie (gośc nie wiedział co sprzedaje) DE 750, ale z napisem HK Audio, za bezcen, ale miały zniszczone membranki.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Hifik60

Post autor: Hifik60 » poniedziałek 04 lut 2008, 13:12

Jest Silver dokładnie tak jak mówisz .Po jednej ale naprawdę dobrej paczce na stronę i bardzo podoba mi się ta koncepcja podwieszenia tym bardziej ,że jak sam uważasz przy tym SPL i dwucalowych driverkach można już pograć dość daleko.

elejan

Post autor: elejan » poniedziałek 04 lut 2008, 15:12

Kolega Hifik jest chyba ryzykantem.Po jednej na stronę to strach. Nie ma rzeczy niezawodnych i to w momentach,w których się tego niespodziewamy.W swojej praktyce byłem już świadkiem różnych zdarzeń,siadałyJBL,EV,LDM, a pewnego razu zespół przyjechał z zaprzyjaźnionym akustykiem i jego rewelacyjnym(bo aktywnym,dobranym idealnie przez producenta) sprzętem,jakimś armadeo lub podobnie.Po 2 godz. grał tylko 1 sub,a było własnie po 1subie i 1 nadst. na stronę.Po za tym mając po 1 na stronę będziesz się bał więcej odkręcić i będziesz chodził zestresowany,odliczając czas do końca imprezy.Jeśli będą 2 to w razie czego na 1 dojedziesz do końca.Ja mam po 2 i pracuję na luzie,jeszcze mi się nie zepsuło,no bo po co,skoro jest zapas.Przepraszam,że trochę namąciłem ale gdybyś widział minę akustyka ,o którym napisałem powyżej to byś zrobił po 3 na stronę albo zrezygnował z tej profesji.Pozdrawiam.

Hifik60

Post autor: Hifik60 » poniedziałek 04 lut 2008, 17:54

Nnnnno..Może nie do końca . Nie rozpisywałem się szczegółowo ale oprócz FOH stosuję strefy w odległościach nie wymagających korekcji czasowej co oprócz wyrównania spl zapewnia mi bezpieczeństwo "na wypadek wojny".Prócz tego pewnie zauważyłeś , że mam zamiar wymienić artylerię na cięższą co nie znaczy pozbyć się starej.W nowej sytacji przy zastosowaniu sugerowanego zresztą przez Alfonso procesora głośnikowego i większego spl zestawów będe mógł zastosować korekcję czasowa i oddalić strefy od FOH chociaż muszę jeszcze sprawdzić w specyfikacji czy DCQ zapewni mi taką konfigurację.

Hifik60

Post autor: Hifik60 » poniedziałek 04 lut 2008, 18:34

A kontynuując temat usterek to w mojej praktyce największym problemem było NAPIĘCIE w sieci .Na lokalnych festynach 180 V to nie rzadkość a wtedy high tech przestaje pracować . Przy 150 V a i to mi się zdarzyło padają ADSy Cresty (no może nie te z impulsowymi zasilaczami ),wszystko co bezprzewodowe . Wiecie co gra - LX 7/II , M-one i......Behringer.PD 1850 to chyba najpewniejsze z subowych garnków , midbasy w KTA 212 są podwójne(lutownicę każdy chyba wozi z sobą) we wzmakach mam zapasy więc co jest języczkiem u wagi - drivery....i o nie pytam.

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » poniedziałek 04 lut 2008, 21:40

chcę również poeksperymentować w systemach z ostatnio tak modnymi asymetrycznymi hornami.Bo np. sat212coax polaudio ma 109dB,co jest niesamowite,chociaż nigdy tego nie słuchałem.Pozdrawiam....
Jestem akurat w trakcie testów (pomiary + strojenie; podział aktywny 3 drożny). Jeżeli masz po drodze do 3miasta to zapraszam na odsłuch. :)
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

ODPOWIEDZ