Alphard Hannibal

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
metalized
Re: Alphard Hannibal

Post autor: metalized » środa 10 paź 2007, 16:29

Slyszalem to cholerstwo na MUSIC MEDIA w krakowie, po prostu masakra! Wystepowali akurat na tym Kupczyk (TURBO/CETI!!!) i ludzie z CRYSTAL VIPER i chwile z nimi gadalem, tez byli max zaskoczeni. Swietny sprzet, wreszcie polacy maja sie czym pochwalic!!!!

Nie dziwne, ze tutaj ktos to krytykuje, zawsze boli sukces innych, haha... ALPHARD - GRATULACJE!!!
PRODUCENT/ARANŻER DO WYNAJĘCIA. SPORE DOŚWIADCZENIE, HARD ROCK & METAL.

Awatar użytkownika
psychokiller

Post autor: psychokiller » środa 10 paź 2007, 17:45

Wiec naglosnienie onizej 15000 PLN zeby zbudowac systme linowy marki alphard potrzeba. wielu skladnikow po podsumowaniu ktorych sprzet towarzyszaczy wzmacniacze i jakis kontorler np PriveRackPA kosztuja juz ponad te kwoate. Co do cen Alphard Hannibal sa jeszcze nieznane.
Z reszta z tego co mi wiodomo jest tylko prototy ktory prae razy prare znaczy chyba dwa zostal wystawiony na publiczny widok jak do tej pory.
Pewnie i tak jkims cudem moje posty beda w stanie zniknac z tego forum licze sie z tym aczkolwiek nie mam nic do stracenia.
Nalzy jednak pamietac ze w przypadku systemow line-array z podzialem aktywnym wiele zalezy neisty od opertaora co do berteca to bez diveracka jest niczym podobnie jak alphad ktory mioal go przeskoczyc o glowe.

System ktory byl tworzony prze rok w siedzibie firmy alphad moze i ma jakies szanse zaistnienienia na nasyzm rynku ze wzgledu na cene i odpoweidznie podejscie marketingowe. Co do systemow EAW, L;Acustic i nawet polaudio to jeszcze rpzyjzie firmie alphaard dlugo poczekac.

Wada jest przedewszystkim niekontrolowana charakterystyka promieniowania. Jak i rowniez nie zachowanie stalego poziomu w oberbie calego pasma akustycznego 40-16000 mwoie tu o znikajacym i pojawiajacym sie sporanie ktory jest najtrudniej okielznac konstrukcyjnie i nawet wielkie potegi nie byly w stnaie osiagnac tego do konca.

A druga sprawa nie sposb jest wlozyc 10 glosnikow w pazdierzowa skrzynke i jakos sobie z tym poradza przeciez jest driverackpa on niby sobie z wszystkim poradzi.

Nalezy rowien pamietac o pelnym wsparciu technicznym i dostepnosci czesci zemiennych do w/w przetwornikow.

Kolejnym etapem jest niestety kwestia norm bezpieczenstwa polaczen w systemie line array ale skutki tego koejnego przyniesie czas.
No i oczywiscie trwalosci calego zestawu.

Przeciwnik PARTACTWA przeciwnik CHIŃSZCZYZNY

Awatar użytkownika
psychokiller

Post autor: psychokiller » środa 10 paź 2007, 18:22

IXUS, SERWIS i METALxxx Ja wiem jak "POWSTAWLAY" Hanbiale slucahlem nawet pare ich prrotypow jakies pol roku temu zanim alphard chwalil sie tylko nimi. Jeszcze w cerwcu wiedzilem holrny falowodowe prostak4 i prostak8 "SERCE" LineArrya ALPHARDA Jak i rowniez glosniki z ktorych sie skladal o ile dobrze pamietam skadaly sie one z drwuch hanibali12 czterech hanibali 7 i 4 hanbiali 17 dawniej mt-17 przymocowanych do horna prostak8 z tego co rowniez wiem prostaki sa trakcie procesu patentowego gdyz fimra alphard boi sie powielenie swojego "POMYSLU"

Z reszta zdje sobie sprawe ze wszyscy trzej walczycie po tej samej stornie barykady i naglasniam koncetrow macie niewle wspolnego od strony tefchnicznej

Awatar użytkownika
psychokiller

Post autor: psychokiller » środa 10 paź 2007, 18:32

......
Chcialbym rowniez pwiedziedziec ze nie mam zmairu kytykowac firmy ALPHARD
Jednak krtytak zawsze powinna byc budujaca dal obydwu stron

karma1

Post autor: karma1 » środa 10 paź 2007, 19:08

Gościu Ty wykłady robisz, czytaj sobie książki. Konkretnie o Hanibalach nic nie wiesz. Chyba nie radzisz sobie w życiu jak oceniasz że Alphard sobie nie poradzi, pchasz się na wszystkie tematy, a jaką masz praktykę, gdzie robisz koncerty i na czym ? Zresztą nie mów bo kogo to może obchodzić ? Ja słuchałem przynajmniej jak grały Hanibale i daje im szansę.
...
Jasne, najlepiej od razu zgnoić kogoś kto tylko ma odmienne zdanie.

Ale do rzeczy, zeby nie być posądzony o pisanie nie na temat. Po wyjaśnieniach kolegi z firmy Alphard sprawa wygląda trochę klarowniej. Również po wpisie innego kolegi, który napisał że kilka razy uczestniczył w koncercie nagłaśnianym przez ową firmę i zawsze brzmienie było tragiczne. Jak kiedyś napisałem, niestety kiepskie brzmienie na koncercie w Leżajsku (I tutaj zdania nie zmienie) mogło wynikać albo ze słabej jakości aparatury, albo "zdolności" realizatora, albo jednego i drugiego. W tym przypadku zapewne było to i to i to, aczkolwiek procentowo trudno teraz określić procentowy wpływ jednego i drugiego na całokształt brzmienia. Fakt, że urządzenie jest prototypem co nieco tłumaczy całą sytuację. Ale w takim razie myślę że firma przyjeła troche błędna taktykę prezentując nie do końca pełny (jak to napisał kolega serwisant) i zapewne jeszcze nie do końca dopracowanego systemu. CHyba lepiej było jednak poczekać jeszcze (a w Krakowie póki co pokazać system "statycznie", bez prezentacji, zwłaszcza że warunki ku temu były zupełnie niesprzyjające) zamiast na starcie wyrobić sobie niezbyt pochlebna opinię, która potem może sie ciągnąc za firmą wiele lat (tak jak to było w przypadku Behringera). Również miejsce i czas prezentacji sprzętu "szerszemu gronu" można było wybrać lepiej - z pełnym juz systemem, poprawnie wyregulowanym i zestrojonym i z właściwym materiałem dźwiękowym (CD albo jakiś profesjonalny zespół muzyków a nie, z całym szacunkiem, Sumptuastik - fałszujące i przesterowane wokale, siarzące brzmienie gitary, mułowaty bas (znów pytanie czy tak faktycznie brzmi zespół, czy zabrzmiał tak "dzięki" realizatorowi i systemowi).
Chyba faktycznie najlepiej poczekac na profesjonalnie przygotowaną prezentację dla "branży" i wtedy będzie możliwość szerszej dyskusji na ten temat.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 10 paź 2007, 19:21

...Chyba faktycznie najlepiej poczekac na profesjonalnie przygotowaną prezentację dla "branży" i wtedy będzie możliwość szerszej dyskusji na ten temat...

A wiesz, ja akurat mam zupełnie odmienne zdanie.
Otóż fajnie, że firma pokazała co ma już do pokazania. Szkoda tylko, że tak w niefajny sposob zdecydowała się (a może to nie ona?) bronić swego, tudzież słuchać dobrych, życzliwych uwag .
Przy tym wszystkim, patrząc na całość, w aż kilku tematach ma całkiem niezłe publicity
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

karma1

Post autor: karma1 » środa 10 paź 2007, 19:26

......Chyba faktycznie najlepiej poczekac na profesjonalnie przygotowaną prezentację dla "branży" i wtedy będzie możliwość szerszej dyskusji na ten temat...

A wiesz, ja akurat mam zupełnie odmienne zdanie.
Otóż fajnie, że firma pokazała co ma już do pokazania. Szkoda tylko, że tak w niefajny sposob zdecydowała się (a może to nie ona?) bronić swego, tudzież słuchać dobrych, życzliwych uwag .
Przy tym wszystkim, patrząc na całość, w aż kilku tematach ma całkiem niezłe publicity
...
No tak, ale w ten sposób chyba troche strzeliła sobie samobuja (choć moze nie do końca, bo jednak za wiele ludzi "z branży", jak widać, nie miało okazji tego usłyszeć. A przecież pierwsze wrażenie jest najważniejsze, a na pewno bardzo ważne - po co go psuć na własne życzenie?

LSP

Post autor: LSP » środa 10 paź 2007, 20:15

Tu też się "wetnę", ale tylko na moment.

Gdyby ktoś z kolegów chciał doradzić kolegom na forum LSP odnośnie systemów nagłośnieniowych to zapraszam serdecznie

http://www.livesound.pl/

i inne

Pozdrawiam

red.nacz. LSP

PS. I w ogóle gdyby ktoś z kolegów chciał zaglądać i coś napisać to byłoby fajnie:)

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » środa 10 paź 2007, 22:33

Sluchajcie, a moze wzorem prosoundweb.com zrobimy oficjalny, kolektywny projekt polskiego line-array. Wydaje mi sie,ze jest to mozliwe, a efekty bylyby wymierne dla kazdego uczestniczacych tu uzytkowniko aparatury naglosnieniowej. Zaloze sie, ze jest tu kilka osob, ktre znaja sie na obsludze CAD i projektowaniu ram dzwigajacych, jest tez kilka osob, z pomyslami, kilka osob ze duza znajomosci glosnikow ora konstrukcji glosnikowych itp.
Dodam,ze projekt subwoofera LAB SUB z amerykanskiego Forum obiegl caly kraj i jest uzywany nawet przez duze miedzynarodowe kompanie naglosnieniowe. Ostatnio mozna bylo ten sub uslyszec , obok l'acoustics, na imprezie, bodajze, Sensation White we Wroclawiu.
Wydaje mi sie,ze byoby to dalece bardziej kreatywne nizli bezowocna krytyka i krytykanctwo pewnych produktow, a skorzystalby do tego kazdy chetny.
Sprawe pozostawiam otwarta - wydaje mi sie, ze moznaby z tego utworzyc oddzielny watek o duzej popularnosci. Wszystko zalezy od NAS!

Pozdrawiam
[addsig]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 11 paź 2007, 08:51

...Sluchajcie, a moze wzorem prosoundweb.com zrobimy oficjalny, kolektywny projekt polskiego line-array.

JESTEM ZA
JESTEM ZA
JESTEM ZA
JESTEM ZA
JESTEM ZA
JESTEM ZA
JESTEM ZA
JESTEM ZA

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Zablokowany