Soundcraft GB4-32 czy Allen&Heath GL2400-432

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
cort_pl
Re: Soundcraft GB4-32 czy Allen&Heath GL2400-432

Post autor: cort_pl » wtorek 28 sie 2007, 12:23

czytałem że ma dość niewygodnie, zbyt blisko ułożone gały w poszczególnych torach pszeszkadzało to bardzo czy to raczej "drobiazg który da się przeżyć"?
pozdrowienia...

Wprawdzie paluchów nie mam za grubych ale nic takiego nie zauważyłem, ktoś chyba minusów na siłę szukał :) Nie zauważyłem podobnego problemu, aż mnie kusi żeby do firmy jechać i porównać z innymi stołami :) Jutro napiszę jak to jest w porównaniu z Livem, Yamaszką czy Midasem

cort_pl

Post autor: cort_pl » środa 29 sie 2007, 10:12

Po przestestowaniu wczoraj 4 mikserów pod względem bliskości gałek

Soundcraft Live - najwiecej miejsca
Allen gl2400 - drugi w kolej
Midas Venice - Trzeci
Yamaha- nie pamietam moelu - najmniej miejsca

Muszę zaznaczyć jednak ze trzeba mieć na prawdę grube paluchy żeby to komuś przeszkadzało, nawet w Yamaszce na której pracuję często mi to nie przeszkadza.

Awatar użytkownika
Gabryś

Post autor: Gabryś » środa 29 sie 2007, 10:48

...Po przestestowaniu wczoraj 4 mikserów pod względem bliskości gałek

Soundcraft Live - najwiecej miejsca
Allen gl2400 - drugi w kolej
Midas Venice - Trzeci
Yamaha- nie pamietam moelu - najmniej miejsca

Muszę zaznaczyć jednak ze trzeba mieć na prawdę grube paluchy żeby to komuś przeszkadzało, nawet w Yamaszce na której pracuję często mi to nie przeszkadza....
a jakie widzisz minusy w Allenach?

cort_pl

Post autor: cort_pl » środa 29 sie 2007, 12:25

a jakie widzisz minusy w Allenach?...

O tym już chyba pisałem
-brak grup mutowania
-brak wyłączenia inserta przyciskiem
-auxy na jacka
-małe przyciski MUTE na kanale
-słabo widoczna lampka MUTE - nawet nie w słoncu.

Stół miałem dopiero od tego weekendu i zrobiłem na nim 2 całodniowe imprezy, poznałem go wiec tak może w 40%

VerteR

Post autor: VerteR » wtorek 11 wrz 2007, 14:43

Zdecydowanie ALLEN & HEATH GL2400-424. Sprzęt o takich funkcjach w innej firmie trzeba by dać kilka kawałków wiecej. Ale serdecznie polecam model wyżej ALLEN & HEATH GL2800-824. Zasilanie +48V na każdy kanał oddzielnie, polaryzacja 8 wysyłek aux. 4 grupy mute, funkcja matrix. Może faktycznie wyglada nieco delikatnie ale przecież to nie jest stół warsztatowy tylko mikserski. Piekne cacuszko, o które trzeba dbać.

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » poniedziałek 01 paź 2007, 14:11

...Zdecydowanie ALLEN & HEATH GL2400-424. Sprzęt o takich funkcjach w innej firmie trzeba by dać kilka kawałków wiecej. Ale serdecznie polecam model wyżej ALLEN & HEATH GL2800-824. Zasilanie +48V na każdy kanał oddzielnie, polaryzacja 8 wysyłek aux. 4 grupy mute, funkcja matrix. Może faktycznie wyglada nieco delikatnie ale przecież to nie jest stół warsztatowy tylko mikserski. Piekne cacuszko, o które trzeba dbać. ...
ja jeszcze dodam, że GL2800 ma porządny zewnętrzny zasilacz, a jasność diod została poprawiona (w niższych GL'ach faktycznie nic nie było widać)
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

pjeciun

Post autor: pjeciun » poniedziałek 01 paź 2007, 20:01

......Zdecydowanie ALLEN & HEATH GL2400-424. Sprzęt o takich funkcjach w innej firmie trzeba by dać kilka kawałków wiecej. Ale serdecznie polecam model wyżej ALLEN & HEATH GL2800-824. Zasilanie +48V na każdy kanał oddzielnie, polaryzacja 8 wysyłek aux. 4 grupy mute, funkcja matrix. Może faktycznie wyglada nieco delikatnie ale przecież to nie jest stół warsztatowy tylko mikserski. Piekne cacuszko, o które trzeba dbać. ...
ja jeszcze dodam, że GL2800 ma porządny zewnętrzny zasilacz, a jasność diod została poprawiona (w niższych GL'ach faktycznie nic nie było widać)
...

sory za off topic panowie

czy moze mi ktos udzielić informacji na temat kto jest dystrybutorem soundcrafta w polsce bo mam mały problem z moim mikserem.

widzialem to kiedys na forum ale teraz niemoge znalesc (sic!)

dzieki, pozdrawiam
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » poniedziałek 01 paź 2007, 21:17

czy moze mi ktos udzielić informacji na temat kto jest dystrybutorem soundcrafta w polsce
...
chyba o to chodzi: ESS Audio
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

LSP

Post autor: LSP » poniedziałek 01 paź 2007, 23:06

Panowie ( i Panie) wielka prośba. Zaglądnijcie czasem na forum Live Soundu - tam czasami ludzie też mają problem i szukają porady a nie ma im kto pomóc. Np. ostatnio pojawiło się pytanie o konsoletę monitorową. Jeśli macie czas to zapraszam - będę wdzięczy jak czasem tam zaglądniecie i pomożecie komuś w jego problemach

Pozdrawiam

Piotr

red. nacz. Live Sound Polska

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 02 paź 2007, 10:42

Hmmm... Soundcraft GB czy Allen GL? Wiele lat korzystaliśmy z Allenów GL2200 - świetne,lubiane przez realizatorów stoły, intuicyjne, wygodne, długie tłumiki etc... ale jednocześnie wady: grając na nieco lepszej aparturze, okazywało się, że preampy nie bardzo dają sobie radę z gęstymi sygnałami i po prostu lekko charczą...

Pierwszy raz z GB zetknąłęm się realizując w Niemczech Punkinmotel - grali IDM, całkowicie na żywo- bas, gitara, bębny częściowo mikrofonowane, częściowo triggery, do tego elektronika w wykonaniu znanego producenta Agima Dżeljilji - zespół naprawdę topowo brzmiący i grający. Aparat to Nexo Alpha (4 szt.) napędzane końcami Camco, monitory Nexo PS15, oryginalne kontrolery, EQ BSS'a - topowo;-). Do tego wszystkiego pierwsze zetknięcie z GB4 w pozycji FOH/Mon. ...I wrażenie - brzmienie naprawdę konsolety z wyższej o jeden poziom półki - miękko, ciepło ale jednocześnie wyraźnie; nawet na czerwonym na stopie nie było najmniejszych zniekształceń dźwięku, żadnych problemów z utrzymaniem proporcji miksu, żadnych kłopotów z egonomią warstwy roboczej. O ile pamiętam, trochę przeklinałem wielkość i przerost formy, w jakiej zrobiono ten stół.

W każdym razie - w tej klasie Allen jest świetny, ale GB jest lepszy...

ODPOWIEDZ