Damping factor (współczynnik tłumienia).
Wiem, że obliczamy go dzieląc nominalną impedancję kolumny, przez impedancę wewnętrzną wzmacniacza.
Pytanie moje dotyczy wielkości tego parametru, przy wyborze końcówki mocy, do subbasów (czy w ogóle ma wpływ?).
Np. w ADS PLX 4000 jest >800, a QSC PLX 1804, z impulsowym zasilaczem, podają "większe niż 200". Czyli w przypadku tej drugiej, to chyba za mało, żeby podołała na doły.
Może jest jakaś "norma", kiedy, napędzając suby, to zagra ?
Damping factor
-
Re: Damping factor
...Damping factor (współczynnik tłumienia).
...............
Np. w ADS PLX 4000 jest >800, a QSC PLX 1804, z impulsowym zasilaczem, podają "większe niż 200". Czyli w przypadku tej drugiej, to chyba za mało, żeby podołała na doły.
Może jest jakaś "norma", kiedy, napędzając suby, to zagra ?...
Witam
jesli ten wspólczynnik ma wartośc powyżej 50 to juz dobrze, a jesli 200 to znakomicie, a 800 to moznaby powiedziec "cudownie"...
Tylko po co.....
wazniejsze jest zastosowanie dobrych , grubych kabli doprowadzeniowych, zastosowanie podziału aktywnego, bo kiepskie zwrotnice, i tak degraduja ten wspólczynnik do 10 -20...
A majac do wyboru te dwa wzmacniacze kupiłbym "w ciemno" tego QSC....
jk
...............
Witam
jesli ten wspólczynnik ma wartośc powyżej 50 to juz dobrze, a jesli 200 to znakomicie, a 800 to moznaby powiedziec "cudownie"...
Tylko po co.....
wazniejsze jest zastosowanie dobrych , grubych kabli doprowadzeniowych, zastosowanie podziału aktywnego, bo kiepskie zwrotnice, i tak degraduja ten wspólczynnik do 10 -20...
A majac do wyboru te dwa wzmacniacze kupiłbym "w ciemno" tego QSC....
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
...Damping factor (współczynnik tłumienia).
.............
Spróbuj tutaj
.............
Spróbuj tutaj
Dzięki minorr, przeglądałem tę stronę wcześniej i inne.
Mnie też podoba się QSC PLX2 1804 i podzielam zdanie Silvera (brać w ciemno).
Chodzi mi o wypowiedź jednego kolegi, który napisał, że z takim damping factor, jakim podaje producent wzmacniacza (wyższy niż 200), nie będzie on dobry do napędzania subbasów, a kupno takiego planuję.
Mnie też podoba się QSC PLX2 1804 i podzielam zdanie Silvera (brać w ciemno).
Chodzi mi o wypowiedź jednego kolegi, który napisał, że z takim damping factor, jakim podaje producent wzmacniacza (wyższy niż 200), nie będzie on dobry do napędzania subbasów, a kupno takiego planuję.
Dla mnie QSC przynajmniej z wyglądu i oceny jak producent opisuje ją budzi zaufanie. Zero ukrytych danych, nawet rozpisane moce jakie wytwarza końcówka dla poszczególnych obciążeń to duży plus.
Cena - no nie należy do tanich to urządzenie, to w sumie też daje trochę do myślenia
nie jest tzw. low-budget bynajmniej.
Z tego co ja słyszałem damping factor powinien być min. 300 a najlepiej więcej, ale po wypowiedzi silvera to ja chyba jeszcze mało słyszałem na ten temat
, więc silver-sound udzielił dosyć ciekawej rady, która i mi się przyda. Poczytałem co nieco w necie na temat dumping factor albo po polsku WT (wpółczynnik tłumienia) dzisiaj i faktycznie nie wiem czy faktycznie nie jest MIT z tymi wielkościami dużymi.
Pytanie czy QSC czy ADS
ADS chyba wyjdzie sporo drożej. Wspomniałem wcześniej o Jolly Roger to dobre końcówy za bardzo przystępną cenę. Osobiście mam takowego na dołach (nowa seria A-20) i jak na razie nie narzekam, a znajomi mają po kilka sztuk
No już wiem czym spowodowałem zamęt odnośnie WT :)
Model QSC PLX 1802:
Damping Factor Greater than 500
Output Circuitry AB
Model QSC PLX2 1804:
Damping Factor Greater than 200
Output Circuitry 2-Tier Class H
Przyznam, że dosyć dziwne jako, że wzmacniacze w klasie H powinny mieć chyba lepszy ten parametr - no tu akurat się gubię
Cena - no nie należy do tanich to urządzenie, to w sumie też daje trochę do myślenia

Z tego co ja słyszałem damping factor powinien być min. 300 a najlepiej więcej, ale po wypowiedzi silvera to ja chyba jeszcze mało słyszałem na ten temat

Pytanie czy QSC czy ADS

ADS chyba wyjdzie sporo drożej. Wspomniałem wcześniej o Jolly Roger to dobre końcówy za bardzo przystępną cenę. Osobiście mam takowego na dołach (nowa seria A-20) i jak na razie nie narzekam, a znajomi mają po kilka sztuk

No już wiem czym spowodowałem zamęt odnośnie WT :)
Model QSC PLX 1802:
Damping Factor Greater than 500
Output Circuitry AB
Model QSC PLX2 1804:
Damping Factor Greater than 200
Output Circuitry 2-Tier Class H
Przyznam, że dosyć dziwne jako, że wzmacniacze w klasie H powinny mieć chyba lepszy ten parametr - no tu akurat się gubię

-
...
Witam
Wartośc tego współczynnika nie ma nic wspólnego z tzw "klasą H".
Klasa H to okreslenie marketingowe, bo tak naprawde jest wzmacniacz w klasie AB, z KLUCZOWANYM napięciem zasilania.
Wartośc tego wspólczynnika zalezy miedzy innymi od
konstrukcji wzmacniacza i od głebokości ujemnego sprzezenia zwrotnego.
Dla przykładu, jesli głębokośc ujemnego sprzezenia zwrotnego wynosi 100( 20 dB), a FD = 200, to oznacza iz z otwartą petlą sprzęzenia ten wzmacniacz ma FD=2, dla porównania, jesli głebokośc petli wynosi 10000 ( 40 dB), a FD = 800 to przy otwartej petli sprzezenia te urządzenie ma tylko 0,08 !!!!!.To oznacza przepaśc jakościowa między tymi konstrukcjami.
A jakośc pracy wzmacniacza zalezy także od "sztywności" zasilania.
Wspominany QSC ma zasilacz impulsowy, o bardzo "sztywnym" napieciu .
Opinia tego urzadzenia wystawiona na łamach Muzyki i Technologii, atawia go w szeregu urządzeń klasy "wzorcowej" dla tej niszy, a wymieniany w pierwszym poscie "konkurent" był raczej.....łaskawie potraktowany przez recenzenta.
jk

...
Witam
Wartośc tego współczynnika nie ma nic wspólnego z tzw "klasą H".
Klasa H to okreslenie marketingowe, bo tak naprawde jest wzmacniacz w klasie AB, z KLUCZOWANYM napięciem zasilania.
Wartośc tego wspólczynnika zalezy miedzy innymi od
konstrukcji wzmacniacza i od głebokości ujemnego sprzezenia zwrotnego.
Dla przykładu, jesli głębokośc ujemnego sprzezenia zwrotnego wynosi 100( 20 dB), a FD = 200, to oznacza iz z otwartą petlą sprzęzenia ten wzmacniacz ma FD=2, dla porównania, jesli głebokośc petli wynosi 10000 ( 40 dB), a FD = 800 to przy otwartej petli sprzezenia te urządzenie ma tylko 0,08 !!!!!.To oznacza przepaśc jakościowa między tymi konstrukcjami.
A jakośc pracy wzmacniacza zalezy także od "sztywności" zasilania.
Wspominany QSC ma zasilacz impulsowy, o bardzo "sztywnym" napieciu .
Opinia tego urzadzenia wystawiona na łamach Muzyki i Technologii, atawia go w szeregu urządzeń klasy "wzorcowej" dla tej niszy, a wymieniany w pierwszym poscie "konkurent" był raczej.....łaskawie potraktowany przez recenzenta.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.