Jakie piano do zespołu?
Będę w najbliższym czasie kupował piano do zespołu. Gramy muzykę chrześcijańską, gatunkowo jest to muzyka rozrywkowa, z elementami rocka, popu, gospel. Pianino powinno być w cenie ok. 3 tysięcy, (poniżej 4). Oprócz ciekawych barw piana (lubię dźwięczne, mocne brzmienie, melow - to nie to) zależy mi na sporym wyborze innych barw - smyczki, organy, chóry, vibrafon, pianina elektryczne. Przeglądałem na razie internet i zwróciłem uwagę na Korga 250, ale nie grałem jeszcze na nim. Chciałbym się zorientować w rynku, wiedzieć co warto wypróbować. Jakie firmy i modele polecacie?
Re: Jakie piano do zespołu?
w korgu wszystko fajne poza pianem niestety - napewno nie jest mocne
wydaje mi sie ze ktoras z Yamah powinna byc odpowiednia. Chodzi mi o serie P, najtansze z serii CP33 kosztuje ok. 4000 wlasnie
wydaje mi sie ze ktoras z Yamah powinna byc odpowiednia. Chodzi mi o serie P, najtansze z serii CP33 kosztuje ok. 4000 wlasnie
jeżeli ma być taka duża rozpiętość barw to kup Korga TR-76.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
...w korgu wszystko fajne poza pianem niestety - napewno nie jest mocne
...
Z nowych Yamaha CP33, z używanych Yamaha P-120. To nie tylko moje zdanie zobacz tutaj
...
Z nowych Yamaha CP33, z używanych Yamaha P-120. To nie tylko moje zdanie zobacz tutaj
Hammond SK1
......w korgu wszystko fajne poza pianem niestety - napewno nie jest mocne
...
Z nowych Yamaha CP33, z używanych Yamaha P-120. To nie tylko moje zdanie zobacz tutaj...
To między innymi moje zdanie:)
...
Z nowych Yamaha CP33, z używanych Yamaha P-120. To nie tylko moje zdanie zobacz tutaj...
To między innymi moje zdanie:)
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Czyli 3 glosy na Yamahy, zamykamy aukcje :)
...Czyli 3 glosy na Yamahy, zamykamy aukcje :)...
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jak na razie nie udało mi się wyrobić własnego zdania o Korgach, bo nie ma ich w sklepach, w których byłem. Co do jyamah, to się zgadzam - to jest to brzmienie. Ale trafiłem na bardzo fajnego Rolanda FP4. Ma bardzo dużo barw, kosztuje poniżej 4,5 tysiąca i całkiem ładne (i realistyczne) piano. Przyjemna klawiatura. Ktoś ma o nim jakieś zdanie?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jak na razie nie udało mi się wyrobić własnego zdania o Korgach, bo nie ma ich w sklepach, w których byłem. Co do jyamah, to się zgadzam - to jest to brzmienie. Ale trafiłem na bardzo fajnego Rolanda FP4. Ma bardzo dużo barw, kosztuje poniżej 4,5 tysiąca i całkiem ładne (i realistyczne) piano. Przyjemna klawiatura. Ktoś ma o nim jakieś zdanie?
nie jestem znawca - jestem basista, ale na moje oko (i reke) - ta klawiatura to slaba dosyc - tak mi norda przypomina - dobra i do organow i piana i w rezultacie do niczego - ale ciezka grabe mam wiec...
......Czyli 3 glosy na Yamahy, zamykamy aukcje :)...
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jak na razie nie udało mi się wyrobić własnego zdania o Korgach, bo nie ma ich w sklepach, w których byłem. Co do jyamah, to się zgadzam - to jest to brzmienie. Ale trafiłem na bardzo fajnego Rolanda FP4. Ma bardzo dużo barw, kosztuje poniżej 4,5 tysiąca i całkiem ładne (i realistyczne) piano. Przyjemna klawiatura. Ktoś ma o nim jakieś zdanie?...
Gdzieś czytałem jak ktoś narzekał na klawiatury fatara montowane w rolandach, że niby szybko się łamią plastikowe mocowania młotków i na serwis trzeba czekać, aż sprowadzą części. Ale sam nigdy dłużej nie grałem na pianie rolanda więc nie mogę potwierdzić.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jak na razie nie udało mi się wyrobić własnego zdania o Korgach, bo nie ma ich w sklepach, w których byłem. Co do jyamah, to się zgadzam - to jest to brzmienie. Ale trafiłem na bardzo fajnego Rolanda FP4. Ma bardzo dużo barw, kosztuje poniżej 4,5 tysiąca i całkiem ładne (i realistyczne) piano. Przyjemna klawiatura. Ktoś ma o nim jakieś zdanie?...
Gdzieś czytałem jak ktoś narzekał na klawiatury fatara montowane w rolandach, że niby szybko się łamią plastikowe mocowania młotków i na serwis trzeba czekać, aż sprowadzą części. Ale sam nigdy dłużej nie grałem na pianie rolanda więc nie mogę potwierdzić.
Hammond SK1
......Czyli 3 glosy na Yamahy, zamykamy aukcje :)...
Słyszałem sporo komentarzy, że solo jest ok, ale jak przychodzi do zagrania z większym składem, to się nie przebija. A Yamaha to chyba standard w Polsce, w razie czego najłatwiej od kogoś pożyczyć, CP33 albo P140 ma większość salonów muzycznych w Polsce. Co nie zmienia faktu że jak na nim grałem samemu w salonie to było bardzo fajnie.
Poza tym dużo złego się nasłuchałem o serwisie Rolanda.
Słyszałem sporo komentarzy, że solo jest ok, ale jak przychodzi do zagrania z większym składem, to się nie przebija. A Yamaha to chyba standard w Polsce, w razie czego najłatwiej od kogoś pożyczyć, CP33 albo P140 ma większość salonów muzycznych w Polsce. Co nie zmienia faktu że jak na nim grałem samemu w salonie to było bardzo fajnie.
Poza tym dużo złego się nasłuchałem o serwisie Rolanda.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]