PARALLEL, kiedy używamy w praktyce?
Parallel, wiem, że to inaczej połączenie równoległe, że podłącza się z mixera output do 1 końcówki input mono CH1, z CH2, tejże samej wychodzi się do 2 końcówki na CH1 i tak z kolejnymi dalej. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów "estradowców", co ono nam daje korzystnego?, kiedy je stosujemy w praktyce?, jak jest wtedy z mocą? Pytam bo nigdy nie wykorzystywałem tej opcji.
Re: PARALLEL, kiedy używamy w praktyce?
tryb parell nie powoduje połączenia gniazd wejściowych tylko podaje ten sam sygnał na oba kanały wzmacniacza
wytłumacze na przykładzie ads lx -moim zdaniem najbardziej czytelne rozwiązanie
sygnał podajemy na wejście A
do kolejne końcówki możemy wziąć z gniazda link kanału A -gniazda wejściowe kanału B są nieaktywne
potencjometrami level regulujemy niezależnie sygnał wchodzący na stopnie mocy -możemy mieć dwie grupy gosników gających z różną głośnością lub po prosru dopiąc ich więcej bez łączenia wejsc kabalkiem
mozemy takze niezależnie włączać crossovery dla każdego kanału -możemy na jednej końcówce z wudowanymi crossami zrobić całą strone podająć sygnał jednym kabalekiem -jeden kanał gra dołem a drugi górą
wytłumacze na przykładzie ads lx -moim zdaniem najbardziej czytelne rozwiązanie
sygnał podajemy na wejście A
do kolejne końcówki możemy wziąć z gniazda link kanału A -gniazda wejściowe kanału B są nieaktywne
potencjometrami level regulujemy niezależnie sygnał wchodzący na stopnie mocy -możemy mieć dwie grupy gosników gających z różną głośnością lub po prosru dopiąc ich więcej bez łączenia wejsc kabalkiem
mozemy takze niezależnie włączać crossovery dla każdego kanału -możemy na jednej końcówce z wudowanymi crossami zrobić całą strone podająć sygnał jednym kabalekiem -jeden kanał gra dołem a drugi górą
Czyli z mixera wychodzimy tylko jednym kanałem mono, na końcówkę i z niej znowu mono na drugą itp. A jk jest z mocą?
...Czyli z mixera wychodzimy tylko jednym kanałem mono, na końcówkę i z niej znowu mono na drugą itp. A jk jest z mocą?...
wszystkie wzmacniacze mogą pracować z mocą nominalną jednocześnie. należy jednak zadbać o prawdiłowe ustawienie czułości w końcówkach aby wszystkie osiągały pełną moc przy danym poziomie sygnału doprowadzonego do tychże wzmacniaczy. jesli nie wiadomo jak ustawić można skorzystać z prostej (acz niezbyt praktycznej metody) ustawiania końcówek na tak samo krótko "zapalające się clipy" przy głośnym graniu. zdecydowanie należy mieć wtedy na uwadze dobro paczek dbając o to by ich moc pozwalała na takie manewry.
wszystkie wzmacniacze mogą pracować z mocą nominalną jednocześnie. należy jednak zadbać o prawdiłowe ustawienie czułości w końcówkach aby wszystkie osiągały pełną moc przy danym poziomie sygnału doprowadzonego do tychże wzmacniaczy. jesli nie wiadomo jak ustawić można skorzystać z prostej (acz niezbyt praktycznej metody) ustawiania końcówek na tak samo krótko "zapalające się clipy" przy głośnym graniu. zdecydowanie należy mieć wtedy na uwadze dobro paczek dbając o to by ich moc pozwalała na takie manewry.
Można tego wejścia użyć w przypadku gdy mamy wyjście z X-overa "subbas" mono. Sygnał z tego wyjścia może sterować końcówką do subbasów na oba kanały bez potrzeby linkowania w końcówce za pomocą zewnętrznego kabelka.

zawodowo pracujący akustyk live i studio