Nagłośnienie na chałtury

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
pmp
Re: Nagłośnienie na chałtury

Post autor: pmp » wtorek 26 cze 2007, 21:21

Jeszcze coś mi przyszło do głowy:
teoretycznie jest możliwość zasilenia satelit z powermiksera, a basów z oddzielnej końcówki, tyle że wymaga to jednak zewnetrznego crosssowera, llub końcowki z dwudrożnym crossowerem.
/ kiedyś takie robiłem.../
W skrócie: należy wyjśc z sumy miksera na crossover, z wyjśc Lo crossovera standardowo zasilić końcówkę i kolumny do basu , a z wyjść High wrócić na powermikser, o ile miałby on oddzielne wejście na końcówkę / PWR AMP IN /- wtedy satelity grały by tylko pasmo górne ustawione na crossowerze i nie były by obciążone basem. No ale to taki trochę dziwoląg.
A oprócz tego powermikser musiałby dysponować porządną końcówką, a nie taką jak Behringer,która ma połowę deklarowanej mocy.
Czasami stosuje się system, gdzie kolumny pełnopasmowe grają podpięte pod powermikser, a dodatkowo wspomaga się jej subbasem z oddzielnej końcowki.
A moze subb aktywny ? to też jest wyjście, tylko ten skromny budżet....
Ale z aktywnym subbasem sprawa się trochę upraszcza, bo jeśli takowy posiada wyjście High, to można z tego wyjścia sterować końcówką na satelity, lub paczkami aktywnymi.
Mam nadzieję, że nie namieszałem, tylko pomogłem a jakby co,
zapraszam do lektury mojego artykułu o systemach Bi -Amp / PDF z E i S / w zakładce "technika nagłosnieniowa"

[addsig]
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

Awatar użytkownika
Pablo_

Post autor: Pablo_ » wtorek 26 cze 2007, 22:30

pmp dzięki za rady, szkoda ze twoja stronka nie chce odpalac.
Głośniki LDM z ser np Proline sa cos warte bo słyszałem o nich dobre opinie.
A słyszeliście o głośnikach Tapco by Mackie czy coś takiego czy to tylko nalepka na pudle.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pablo_

Post autor: Pablo_ » wtorek 26 cze 2007, 22:30

pmp dzięki za rady, szkoda ze twoja stronka nie chce odpalac.
A słyszeliście o głośnikach Tapco by Mackie czy coś takiego czy to tylko nalepka na pudle.

pmp

Post autor: pmp » wtorek 26 cze 2007, 23:40

...pmp dzięki za rady, szkoda ze twoja stronka nie chce odpalac.
Pozdrawiam...
jak to nie chce ? przed chwilą sprawdzałem, wszystko działa, jak do tej pory nikt nie zgłaszał problemów tego typu, a strona chodzi na tym serwerze już 5 lat. Tylko trzeba chwilę poczekać, aż się załaduje / przy szybkości 1MB trwa to ok 15 sek /
Acha jeszcze jedno, najlepiej oglądać ją w IE bo w innych przeglądarkach mogą być pewne przekłamania np w grafice.
Pozdrrawiam.
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

pmp

Post autor: pmp » wtorek 26 cze 2007, 23:56

...pmp dzięki za rady, szkoda ze twoja stronka nie chce odpalac.
...
może coś żle wpisujesz ? ma być: www.pmp.civ.pl

Awatar użytkownika
Pablo_

Post autor: Pablo_ » czwartek 28 cze 2007, 02:07

zapomniałem jeszcze o odsłuchu- czy najlepszym rozwiązaniem bedzie aktywny podpiety do wzmacniacza na monitor??

Awatar użytkownika
djco

Post autor: djco » czwartek 28 cze 2007, 10:11

Witajcie.

W innym poście zadałem pytanie właśnie o zestaw aktywnych paczek 2xMSR400 i 2xMSR800 firmy Yamaha. Niestety nie otrzymałem żadnych informacji o takim zestawie, ale już na dniach będę w posiadaniu tego sprzętu, więc i zamieszczę swoje opinie i doznania z odsłuchu tego sprzętu i jak sprawuje się na graniu po weselach. Dla wstępnych informacji podam tylko cenę tych 4 paczek a wynosi ona około 10-12 tyś. zależnie od tego gdzie się kupi (ja zamawiałem w Niemczech).
Muzyk

Rafals

Post autor: Rafals » czwartek 28 cze 2007, 17:47

...zapomniałem jeszcze o odsłuchu- czy najlepszym rozwiązaniem bedzie aktywny podpiety do wzmacniacza na monitor??...
Hey.
Kliknij do mnie na priv rafal(małpiszon)onyxstudio.pl... gg:338267
Raff.

Awatar użytkownika
Ulak

Post autor: Ulak » piątek 29 cze 2007, 11:20

...Witam wszystkich, chce kupic nagłośnienie na wesela, zabawy a takze na mniejsze imprezy w plenerze. Instrumenty jakie che nagłośnic to klawisze, gitare i saxa no i wakal oczywiście. Myśle o zestawach bas + satelita ,power mixer , końcówka mocy i czy to tego bedzie potrzebny crossover. Gitara oczwiście chodzi na piecyku ale czy moge ją podłaczyc z pieca na cały zestaw. Kasa to ok. 5000-7000zł, myślałem o kolumnach pyevea i behringerze pmp 300 ale to chyba nie najlepsze rozwiązanie. ...
Sugeruję rozważyć zestawy firmy POL-Audio.Posiadam taki zestaw zagrać wesele czy plener nie robi różnicy.Plenery wychodzą znakomicie !! Subbasy 400 na osobnej końcówc satelity 650 plus mikser.Odsłuch aktywny wpięty w mikser.Śmiga aż miło
Uwielbiam muzyke, gram troche na perkusji. Fascynuje mnie tajemnicą owiane studio muzyczne. Uwielbiam kręcić gałkami i słuchać co się zmienia ;-)

Awatar użytkownika
adammus

Post autor: adammus » sobota 30 cze 2007, 12:04

...zapomniałem jeszcze o odsłuchu- czy najlepszym rozwiązaniem bedzie aktywny podpiety do wzmacniacza na monitor??...

Na chałtury proponuję odsłuch podpięty do wyjścia MAIN (czyli słyszysz dokładnie te same proporcje co na przodzie). Ty będąc jednocześnie muzykiem w kapeli orazi realizatorem dzwięku,i stojąc za przodami jedynie w ten sposób będziesz w stanie prawidłowo sterować mixem.
muzyka

ODPOWIEDZ