Głośniki - 2x 12' czy 1x 15'?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
czarny108
Re: Głośniki - 2x 12' czy 1x 15'?

Post autor: czarny108 » czwartek 10 maja 2007, 00:12

Odwiedzałem

Jakbyś odwiedził moja stronkę, to zapewne byś wiedział, że nie tylko ta firma ma doświadczenia w tego typu konstrukcjach

Cieszę się, że przynajmniej dwie osoby odpowiedziały. Silver: Nachylałełeś dwie 15' względem siebie pionowo. Nie ukrywam, że zależy mi na zawężeniu czoła kolumny. Mogę kupić dobrą piętnastkę za tysiaka, ale z symulacji wychodzi, że dwie dwunastki, nawet tak badziajskie jak Delta 12LF zapewniają większy SPL niż jedna 15 Beymy bądź RCF w paśmie 60+. I dlatego zastanawiam się, czy nie zestroić ich tak, żeby zapewniały jakikolwiek bas przy dostarczeniu np. 500W i jednocześnie mogły pracować w paśmie 100-500 z pełnym obciążeniem podparte subbasem. Jednocześnie skłaniam się ku rozwiązaniu Renkus-Heinza bo między tymi dwunastkami z obudowy wyłoni się końcówka mocowania statywu.

Alfonso: kąt 60 stopni wynika z wymiarów owej nieszczęsnej tuby. Chce zrobić coś w miarę małego, co przy zasilaniu dwóch dwunastek będzie dawało jakikolwiek bas np. w paśmie 50-500Hz będzie do tego można doprowadzić 500W.

Tak swoją drogą.... wszystkim miłośnikom firmy Eminence polecm PDF z projektami obudów. Delta 12LF owszem ma 500W.... ale po przycięciu do 100Hz. Silver masz piwo jak będziesz w Krakowie. Alfonso też

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 10 maja 2007, 08:44

Witam

Paczka basowa pracująca od 100 Hz, to moim zdaniem nieporozumienie.
Skoro jednak upierasz sie na te eminence, to zobacz u mnie

http://www.silversound.info/sonusbtb212.html#sonus.html

gdzie głosnoiki sa ulokowane pod katem do siebie, jak we wspominanej przez Ciebie obudowie, ale u mnie jest nieco zmodyfikowany kanał B-R, wykorzystujący ta sama zasadę co w paczkach serii MT,firmy(jeśli się nie myle...) E-V.
Taki kanał, ze względu na mocniejsze obciazenie głosnika w rezonasie, powoduje mniejsze wychylenia membrany, zatem tez i ryzyko uszkodzenia mechanicznego. Moim zdaniem w tej obudowie te eminence zagraja dobrze, poniżej 100 Hz, bez ryzyka ich uszkodzenia, i wytrzymaja moc katalogowa.

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

czarny108

Post autor: czarny108 » czwartek 10 maja 2007, 09:45

Narazie nie upieram się przy przy konkretnym głosniku, a już najmniej przy Eminence. Pisałem tylko, że na ich stronie jest PDF z wyliczeniami obudów (pod PDF z danymi) gdzie pośrednio przyznają się do zawyzania mocy

...Witam

Paczka basowa pracująca od 100 Hz, to moim zdaniem nieporozumienie.
Skoro jednak upierasz sie na te eminence, to zobacz u mnie

http://www.silversound.info/sonusbtb212.html#sonus.html

gdzie głosnoiki sa ulokowane pod katem do siebie, jak we wspominanej przez Ciebie obudowie, ale u mnie jest nieco zmodyfikowany kanał B-R, wykorzystujący ta sama zasadę co w paczkach serii MT,firmy(jeśli się nie myle...) E-V.
Taki kanał, ze względu na mocniejsze obciazenie głosnika w rezonasie, powoduje mniejsze wychylenia membrany, zatem tez i ryzyko uszkodzenia mechanicznego. Moim zdaniem w tej obudowie te eminence zagraja dobrze, poniżej 100 Hz, bez ryzyka ich uszkodzenia, i wytrzymaja moc katalogowa.

jk...

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 10 maja 2007, 11:52

Alfonso: kąt 60 stopni wynika z wymiarów owej nieszczęsnej tuby. Chce zrobić coś w miarę małego, co przy zasilaniu dwóch dwunastek będzie dawało jakikolwiek bas np. w paśmie 50-500Hz będzie do tego można doprowadzić 500W.

Tak swoją drogą.... wszystkim miłośnikom firmy Eminence polecm PDF z projektami obudów. Delta 12LF owszem ma 500W.... ale po przycięciu do 100Hz. Silver masz piwo jak będziesz w Krakowie. Alfonso też

...
Badz tylko swiadom tego,ze zawezajac kat pomiedzy 2 glosnikami zmniejszasz tez objetosc komory sprzegajacej, zatem im mniejszy on bedzie, tym wiecej obudowy zaoszczedzisz. nie zapomnij tez o portach B-R, ktore tez gdzies musza sie znalezc (domniemuje,ze ponizej tych 12").A moze zrob sobie modul basowy grajacy w slot, tj. 2 membrany grajace frontemna siebie - pomiedzy nimi jakis dystans (oczywiscie plyty z glosnikami bylyby prostopadle do czola komlumny) Taki uklad zapewnia redukcje 2 harmonicznej. Takie cos stosowal i nadal stosuje E-V w swoim najwiekszym koncertowym systemie pt. X-array. Co prawda megaskuteczny nie jest, ale lepiej obiaza membrany i pozwala na zaoszczedzenie cennych litrow (jakze potrzebnych dla osiagniecia porzadanej dolnej granicznej). Mozliwosci jest wiele, tak samo jak i glosnikow, ktorych moznaby tutaj uzyc. W ramach ok. 1k zł mozesz nabyc 2 szt. 12-calowe RCF, lub B&C (o te drugie pytaj SilverSounda - ja znam dobrze RCF, FaitalPRO,PD, 18Sound).

Co do projektu na stronie Eminence dla glosnika Delta 12LF zwroc uwage na tytul danej obudowy. Wydaje mi sie,ze to zastosowanie do celow monitorowych. Tam chyba HPF na 80/100Hz jest standardem, patrzac po monitorach typu 12"coax, namietnie budowane w plexi przez wiele polskich (i nie tylko) firm naglosnieniowych. Na scenie do odsluchu nie potrzeba bowiem zakresu ponizej 80Hz (poza drumfillem).
[addsig]

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 10 maja 2007, 12:06

...Narazie nie upieram się przy przy konkretnym głosniku, a już najmniej przy Eminence. Pisałem tylko, że na ich stronie jest PDF z wyliczeniami obudów (pod PDF z danymi) gdzie pośrednio przyznają się do zawyzania mocy

Witam
Dlatego trzeba pisać jasno, że głosnik dany albo się nadaje, albo nie, albo ma okreslona moc, zgodnie z przeznaczeniem, albo jej nie ma, bo nie kazdy ma tak analityczny umysł jak Ty, aby zweryfikować fałszywe dane producenta, który sam sobie zaprzecza, jak to wspomniałes. Te niedopowiedzenia, utrwalają opinie w śród wielu forumowiczów, o "wspaniałości" tej marki, i cudowności ich głosników...
Każdy rodzaj obudowy ma swoje wady i zalety, oraz okreslone parametry, które maja wpływ na zachowanie sie głosnika.
Klasyczne ogólnodostepne symulatory przeliczaja zachowanie sie głosnika w obudowach typu B-P, B-R, i ewentualnie te najlepsze w obudowach tubowych.
Nie potrafia jedna przeliczyć i zasymulowac zachowania sie głosnika w takich "wynalazkach" jak ten wymienianej przez Ciebie firmy, czy moich...
Tu liczy sie wiedza wypływająca z empiryki, i wiem, że taki sam głosnik wsadzony do klasycznej obudowy B-R, i do obudowy jak btr 118, czy btr 115, czy btb 212, w zakresie uzytecznym, drga mniejszymi amplitudami o ok 50 %, a emituje o ok 2-4 dB silniej...
Oczywiście nic za darmo...bo zostaje ograniczone pasmo górne emisji głosnika, nawet do 180 Hz, ale to nie stanowi problemu, bo sa to typowe konstrukcje basowe, które nie musza pracowac na wyższycz czestotliwosciach.
Zatem ten sam głosnik, jak choćby ten 12 calowy eminence, słabo spisze sie w klasycznym b-r, a w obudowie wspomnianego typu, całkiem przyzwoicie...gdyż zalety tych obudów eliminuja czesciowo wady tego głosnika.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

czarny108

Post autor: czarny108 » czwartek 10 maja 2007, 12:26

Oki. Zobaczymy co z tego będzie. Jedno jest prawie pewne, że pójdą do tego dwie dwunastki, a nie piętnastka. Na papierze wszystkie symulacje wyglądają ładnie.

Dobra. Jeszcze raz dzięki wszystkim za cenne uwagi.

pmp

Post autor: pmp » czwartek 31 maja 2007, 10:55

"Oki. Zobaczymy co z tego będzie. Jedno jest prawie pewne, że pójdą do tego dwie dwunastki, a nie piętnastka. Na papierze wszystkie symulacje wyglądają ładnie"

Bez wdawania się w rozważania teoretyczno można śmiało i z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że dwie dobre / czyt. dopasowne do obudowy / dwunastki zawsze będę lepsze niż 1 piętnastka. Szczególnie, zgdy nie zależy nam na bardzo niskim basie. Łączna powierzchnia membran jest większa,a mniejsza ich masa powinna skutkować lepszą pracą w impulsach.
Inna sprawa, czy taka kolumna do solidną basową podstawę...moim zdaniem raczej nie, a juz na pewno nie wtedy, gdy będzie stała na statywie.
Co do mocy gł Eminence i nie tylko:
Jako wieloletni producent głośników / i wszystkich ich elementów łącznie z membranami, cewkami, koszami , zawieszeniemi etc / mogę odpowiedzialnie stwierdzić, że faktycznie wiele firm moce te znacznie awyża a celują w tym firmy amerykańskie. Mam np katalog pewnej szacownej firmy amerykańskie sprzed wielu lat, gdzie moc dla głośników określana jako "Britisch" była o 40% większa od mocy "amerykańskiej"
To powinno dawać do myślenia , prawda ?
Dla uproszczenia proponuję przyjąć następującą klasyfikację zależność mocy od średnicy cewki:
/ mam na myśłi moc RMS /
cewka 51mm - 150 do max 200W
cewka 63mm - 200 do max 300W
cewka 76mm - 300do max 400W
cewka 100mm - 400do max 600W
powyżej 100mm - nie robiłem, podobno do 1000W...

Oczywiście moc zalezy również od średnicy magnesu / bezwładność cieplna obwodu mag / od średnicy drutu nawojowego, od materiału karkasu, od sposobu wentylacji cewki i jeszcze od kilku innych czynników.
Więc jak klient przynosi mi do naprawy 4 kolumny wiodącego producenta z USA, które nie wytrzymały nawet jednej imprezy, a miały napisane 350W, a po rozebraniu okazało się, że w środku znajdują się "blaszaki" z cewką o śr 51, to sprawa wydaje się oczywista - ktoś kogoś robi w bambuko.

Na koniec jeszcze jeden przykład: trafił do mnie do naprawy głośnik wymienianej tu firmy E o mocy katalogowej 1000W. Zmierzyłem średnicę cewki, śr drutu, wysokość uzwojenia i cóż się okazało ? mój firmowy głosnik 18B ma te wszystkie parametry identyczne / oprócz materiału cewki -u mnie włókno szklane, a tam capton / tyle, że ja podaję moc głośnika 600W..

zapraszam na stronę - jest kilka ciekawych art o głosnikach...
[addsig]
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

czarny108

Post autor: czarny108 » sobota 02 cze 2007, 01:20

Paczka jest zrobiona. Cała na Beymie + MHD-152. Jednak z 15. w dole. Zasilana z dwóch wzmacniaczy + wzmacniacz powermiksera przez crosover. 99/103/105dB tako rzecze Deq2496 z dedykowanym majkiem. Przy podziale 300/3kHz.
Zmieniając temat..... odnoszę wrażenie, że jestem świadkiem nieco nachalnej promocji/autopromocji. Proszę zauważyć, że chyba nikt nie daje tu linków do stron własnych firm, tudzież do odnośników do własych artykułów. A już napewno nikt tego nie robi w tak "małodelikatny" sposób. Zdaję sobie sprawę, że to co piszę w tej chwili zapewne się nie spodoba, zdaję sobie również sprawę z tego, że to chyba bardziej leży w gestii administratora tegoż serwisu.
Na miły Bóg proszę się nie chwalić "dwudziestoletnim doświadczeniem w branży" bo to może zrobić wrażenie jedynie na dwudziestolatkach. Większość bywalców tego serwisu pewnie już dawno przekroczyła 30, zdaje sobie sprawę z zależności między średnicą cewki a mocą głośnika, jak również z tego, że głośnik brzmi inaczej na wprost niż pod kątem. Pewnie większość uzytkowników tego serwisu wie co to jest komora bezechowa, część z nich w takowej była, niektórzy mieli tam zajęcia, a przynajmniej dwóch w niej się pożygało bo tak się kończy dłużej niż godzina spędzona z dala od "echa". To nie jest forum "elektroda" Kończąc... dopinanie adresu do własniej firmy jest średniofajne, podobnie jak zaszywanie w tekscie postu informacji, "że u nas w firmie..."

Pozdrawiam

pmp

Post autor: pmp » poniedziałek 04 cze 2007, 00:48

Powiem tak: zalogowałem się tutaj nie dlatego, żeby się promować, bo ja nie jestem firmą "produkcyjną" -prowadzę jedynie małą, jednoosobową działalność gospodarczą i zawsze traktowałem to co robię raczej w kategoriach hobby, a nie sposobu na dorobienie się.

Ponieważ po cyklu moich artykułów w E i S dostawałem sygnały, że ten i ów coś skorzystał, to uznałem, że mogę czasem zabrać głos i tutaj. Jeśli przekroczenie trzydziestki dowodzi czegoś, to informuję nieskromnie, że przekroczyłem 50 -tkę, ale jednak nie uważam się za guru. Zastanowię się, czy warto tracić czas na pisanie tutaj, skoro można to robić za pieniądze - być może niebawem dam linka gdzie będą mogły mnie poczytać osoby nie doszukujące się dziury w całym. A skoro na mojej stronie są PDF-y z tymi artykułami / za zgodą redakcji / to co w tym złego, że dam do nich linka ?
A co do reklamowania swoich wyrobów i linków do swoich stron, to kolega nie zauważył co się tu dzieje ? to nie mój pomysł, panie kolego...
Życzę owocnych wizyt w komorze bezechowej, kiedy byłem w takowej na PW na początku mojej "przygody" z głośnikami,
szef tego przybytku ostrzegł mnie, że przebywanie w kompletnej ciszy przez dłuższy czas może prowadzić do zaburzeń psychicznych, podobnie zresztą jak zbyt duża ilośc decybeli, więc zalecam umiar we wszelkich działaniach, również w polemikach.
PMP
ps:
tym razem nie wstawię "reklamówki" ok ?
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

czarny108

Post autor: czarny108 » poniedziałek 04 cze 2007, 19:06

Zauważyłem.

A co do reklamowania swoich wyrobów i linków do swoich stron, to kolega nie zauważył co się tu dzieje ? to nie mój pomysł, panie kolego...

Ok. Jeżeli uraziłem, przepraszam. Nie to było moim celem.

ps:
tym razem nie wstawię "reklamówki" ok ? ...

ODPOWIEDZ