Jakie końcówki mocy?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
mnich123
Re: Jakie końcówki mocy?

Post autor: mnich123 » środa 20 wrz 2006, 16:33

i ja również zadzwoniłem do tej firmy i powiem krótko- pełen profesjonalizm-też kupuję końcóweczkę
Ogłaszają się też na allegro- wystarczy wpisać a-20 w szukaj i już ...
www.studiodapson.freehost.pl

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » czwartek 21 wrz 2006, 11:21

Podpinam się pod temacik bo nie chcę śmiecić. Mam cztery kolumny niskotonowe Hand Boxa, każda 600W 8ohm. Zastanawiam się jak to najlepiej skonfigurować zeby dobrze zagrało i czym napędzic? Dawać po dwie na stronę? Czy wszystkie pod scene i zrobic z tego jeden wielki subbas? Mostkować je? I w końcu czym to najlepiej napędzić? Z góry dzieki za podpowiedzi!

Awatar użytkownika
jasiop

Post autor: jasiop » wtorek 29 maja 2007, 17:29

...a czy slyszal ktos cos o firmie Jolly Roger!?...

no jasne
mamy 8 szt. - "20" i "30"
przez 6 lat może wystąpiła 1 mała usterka

jasio p
www.marketour.pl
jasio p - monitorowiec
www.marketour.pl

bebek0

Post autor: bebek0 » wtorek 29 maja 2007, 20:21

...Może nie jest to pytanie czysto dotyczace estrady. Natomiast chodzi o klub...

i tak potrzebuje jakichs koncowek ktore zasilily by mi

dwa bassy http://www.polaudio.pl/polaudio/bas/tp118.htm

oraz koncowke do satelit http://www.polaudio.pl/polaudio/satelita/sat115400.htm

i nie wiem w ogole jak dobrac koncowk...

znajomy polecal mi firme "jolly roger", natomiast przy ofercie z firmy Pol Audio byly wypisane koncowki behringera (EP1500 i EP 2500)

prosze o jakas pomoc....

z gory dzieki...
Na Twoim miejscu napewno nie kupowałbym koncówek firmy behringer... Jest wiele innych i z pewnościa lepszych firm, np. peavey czy np. crest audio.
Nie sluchaj opini ludzi - ja tak zrobilem i później mialem problem z pozbyciem sie sprzetu "poleconego". Najlepiej sam wybierz sie do jakiegos sklepu i przetestuj sprzecik.

MAXAG

Post autor: MAXAG » wtorek 29 maja 2007, 23:37

Rozmawiałem ostatni ze znajomym akustykiem na temat końcówek bo też mam zamiar coś kupić. Polecał mi końcówki mocy takich firma jak CREST czy CROWN i zwrócił też uwagę aby uważać na BEHRINGERA - podobno jest to tani ale i kiepski sprzet

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » środa 30 maja 2007, 19:28

...Rozmawiałem ostatni ze znajomym akustykiem na temat końcówek bo też mam zamiar coś kupić. Polecał mi końcówki mocy takich firma jak CREST czy CROWN i zwrócił też uwagę aby uważać na BEHRINGERA - podobno jest to tani ale i kiepski sprzet...
A tani CREST O CROWN tez jest kiepski - podobnie jak Behringer robione sa w CHinach!!!!! Osobiscie,stare modele EP sa baardzo dobre i bezawaryjne zarowno w klubach, gdzie mnostwo dymu i syfu, jak i w plenerach czy u weselnikow.

pmp

Post autor: pmp » czwartek 31 maja 2007, 00:32

Cyt:
"Chociaż końcówki zawsze powinny być słabsze od kolumn, żeby na głośnikach był jakiś zapas, także hmmm... w sumie to może być"

Nie bardzo rozumiem dlaczego ktoś się wypowiada na zadany temat, skoro nie ma pojęcia.
Jest dokładnie odwrotnie....to wzmacniacze powinny mieć moc co najmniej równą, albo większą od kolumn.
Ten temat był już wiele razy wałkowany, więc żeby nie bić piany, zapraszam na www.pmp.civ.pl - zakładka "technika estradowa" PDF - wzmaciacze mocy.

[addsig]
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

pmp

Post autor: pmp » czwartek 31 maja 2007, 00:32

Cyt:
"Chociaż końcówki zawsze powinny być słabsze od kolumn, żeby na głośnikach był jakiś zapas, także hmmm... w sumie to może być"

Nie bardzo rozumiem dlaczego ktoś się wypowiada na zadany temat, skoro nie ma pojęcia.
Jest dokładnie odwrotnie....to wzmacniacze powinny mieć moc co najmniej równą, albo większą od kolumn.
Ten temat był już wiele razy wałkowany, więc żeby nie bić piany, zapraszam na www.pmp.civ.pl - zakładka "technika estradowa" PDF - wzmaciacze mocy.

[addsig]
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

pmp

Post autor: pmp » czwartek 31 maja 2007, 00:44

Sorki, dwa razy mi się wkleiło...
Podaję link do portalu, gdzie toczyła się pewna dyskusja na temat "budżetowych końcówek"
Może warto zerknąć ?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic756870.html

lodzio

Post autor: lodzio » poniedziałek 04 cze 2007, 22:51

Mam pytanko bo już przewertowałem sporo stron i ciągle nie wiem :(

Po rozmowie z Silver_Sound`em ( dzięki :) ) troszeczkę rozjaśniła mi się sprawa rozbudowy nagłośnienia, ale pojawił się problem. Silver_Sound zaproponował żeby kupić dużo mniejszych końcówek i łączyć je ze sobą za pomocą wyjścia sygnałowego z końcówki. I tu pojawia się problem, a mianowicie jak narazie znalazłem tylko jedną firmę robiącą końćówki z takim wyjściem ( link ).

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakieś końcówki o mocy ( narazie około 1500W w mostku / 4 Okm ) z linkiem ?

Przedział cenowy do 3 tyś / szt.

Z góry dziękuję za pomoc.

A jak ktoś chce to zapraszam do tematu na Live Soind Polska:

http://www.livesound.pl

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ