PRO TOOLS

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Di_Monsta
Re: PRO TOOLS

Post autor: Di_Monsta » sobota 21 kwie 2007, 23:07

Witam serdecznie.

U mnie na PC działa PT bez żadnych problemów.
Stabilnie i bez zawiasów.
Owszem, możemy rozpętać kolejną wojnę MAC vs PC - ale po co?

Pozdrawiam,
D_M

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » niedziela 22 kwie 2007, 10:04

na maku tez sie zdarzaja problemy, rownie czesto (czyli i tak rzadko)

PC jest bardzo dobra platforma dla PT obecnie

zeby bylo jasne - na codzien pracuje na PT na maku
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » niedziela 22 kwie 2007, 11:34

Pro Tools przedewszystkim pisany jest na Maca tak jak MS Office przedewszystkim na PC
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » niedziela 22 kwie 2007, 12:21

tak tak i dlatego Office na OSX zostal uznany za najlepsza wersje MSOffice wszechczasow i obiektywnie jest jego najbardziej udana i dopracowana wersja :)

tak samo z PT - wersja na Maca musiala przechodzic wszelkie bolaczki wieku mlodzienczego, zarowno pod wzgledem engine jak i interfejsu, natomiast wersja PC przyszla niejako "na gotowe" i wiele problemow ja ominelo, a wiec i uzytkownikow ;)

nie tworzmy kolejnych falszywych mitow
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 22 kwie 2007, 21:58

Rzeczywiscie, problemy sprawia czasami PT LE na PC. Z tym, ze porownywanie go do makowej wersji TDM-HD jest nie fair, jezeli natomiast ktos mysli, ze wersja LE na maku jest bezproblemowa, to... nie mysli tak dalej

Jezeli chodzi o wersje TDM/HD, to szesc lat mialem mixa na maku, teraz mam HD na piecu. Roznice eksploatacyjne sa pomijalne, stabilnosc i dostepnosc wtyczek taka sama, a cale otoczenie pecetowe (wypalanie plyt, VST, dodatkowe programy) stanowi bardzo mile uzupelnienie Pro-Toolsa.
Szkoda tylko, ze niektore patenty z Cubase w PT jakos sie nie moga zadomowic - prawdopodobnie ze wzgledow prestizowo-patentowych

Co do nauki - moze takie cos pomoze:

Pro-Tools Video tutorials

FeNoL

Post autor: FeNoL » wtorek 22 maja 2007, 22:39

...Rzeczywiscie, problemy sprawia czasami PT LE na PC. Z tym, ze porownywanie go do makowej wersji TDM-HD jest nie fair, jezeli natomiast ktos mysli, ze wersja LE na maku jest bezproblemowa, to... nie mysli tak dalej

Jezeli chodzi o wersje TDM/HD, to szesc lat mialem mixa na maku, teraz mam HD na piecu. Roznice eksploatacyjne sa pomijalne, stabilnosc i dostepnosc wtyczek taka sama, a cale otoczenie pecetowe (wypalanie plyt, VST, dodatkowe programy) stanowi bardzo mile uzupelnienie Pro-Toolsa.
Szkoda tylko, ze niektore patenty z Cubase w PT jakos sie nie moga zadomowic - prawdopodobnie ze wzgledow prestizowo-patentowych

Co do nauki - moze takie cos pomoze:

Pro-Tools Video tutorials...
Twierdzenie ze protools jest lepszy na maka niz pc to przestarzały pogląd. Bo czym wytłumaczyć, że są zaawansowane opcje video na peceta, których nigdy nie uraczysz na maku jak np. V10? To samo się tyczy większej stabilności maków. Miałem więcej problemów na moim MacBooku Pro niż na starej toshibie satellite 5200.

A wracając do głównego wątku. Z zalet protoolsa jakie mi się jeszcze
przypominają wymieniłbym stabilność, prostotę i solidność .

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 23 maja 2007, 09:53

...Witam. Czy to grzech zapytać, czy ktoś może posiada spolszczoną wersję instrukcji do pro tools?
Polska instrukcja do ProTools jest w bibliotece technicznej w TVP na Woronicza.
reżyser dźwięku, rencista

vipee
Kontakt:

Post autor: vipee » środa 23 maja 2007, 14:13

......w EiS jest cykl ProTools M-powered. Nigdy nie kożystałem z ProToolsa wiec nie wiem czy jest miedzy tymi edycjami jakieś podobieństwo. Ale wiem że coś takiego jest. A tak poza tym to mam małe pytanko. Wszyscy tak zachwalają że Pro tools jest taki rewelacyjny, żeczywiście tak jest??...

Dobre pytanie. Czym on się różni od innych programów tego typu?...

jasne ze tak poczytaj na pro tools
nullpro tools tam sa tlumaczenia digidesign

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » czwartek 24 maja 2007, 08:52

ProTools M-powered jest jedną z tańszych propozycji, a w większości wypadków wystarczająca.
reżyser dźwięku, rencista

ODPOWIEDZ