Jak podłączyć crossower?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
crx
Re: Jak podłączyć crossower?

Post autor: crx » piątek 16 lut 2007, 22:24

Masz racje AlfonsoRodeo, jesli chodzi o sprawe "chaułtur"
Rozwiazanie 15 + 2, wysokosprawnosciowe bedzie to doskonale rozwiazanie dla calego pasma ale tylko na malutkich spotkaniach a ja sie lekko zapedzilem w plener Tam to trzebaby bylo uwazac z tymi hornami na filtracje grzebieniowa przy zestawieniu kilku obok siebie.Ale prace w osi mielibysmy w duzo lepszej sytuacji. A w remizie to chyba musilyby byc ograniczone skrajnie aby nie grac w sciany i powodowac odbicia oraz nie grac w sufit i procz odbic marnowac sporo energi.
( hmmm robia takie tuby? )

czarny108
Fajny zestawik podales, podoba sie mi ( oprocz ceny )
Kolejny raz powtorze: 15 cali mialo grac do 150Hz !!!
A 12 cali potrafi zagrac do 5kHz
Cala reszta co napisales sie zgadza
Jednak jak slusznie przypomnial AlfonsoRodeo, topic jest o zdecydowanie mniej prestizowych "akustycznie" imprezach

pozdrawiam

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » sobota 17 lut 2007, 10:35

Horny robia rozne, praktycznie od 40x20 (BMSa) po 110x50 czy 90x75 (RCFa). Zasada jest taka, ze im wiekszy kat dyspersji w obu plaszczyznach, tym mniejszy zasieg ma kolumna. Horny o mniejszej dyspersji maja wiekszy zasieg, wzmacniaja srednice.
15 z 2-calowym to i takze dobry zestaw na plenery. Skad chlopie bierzesz takie informacje, ze sie nie bedzie nadawal taki zestaw? A jesli bedziesz mial kolumne trojdrozna, to sie nie bedzie filtrowalo?! Mniej sie beidzie filtrowal dzwiek przy zestawie 2-drozny z hornem np. 60x40 niz 3-drozna z frontemgrajacymsrodkiem. Koncze dyskusje, bo widze, ze oceniasz co jest prawda a co nie, majac male pojecie o tym, o czym rozmawiasz.

Pozdrawiam

crx

Post autor: crx » sobota 17 lut 2007, 14:04

...Horny robia rozne, praktycznie od 40x20 (BMSa) po 110x50 czy 90x75 (RCFa). Zasada jest taka, ze im wiekszy kat dyspersji w obu plaszczyznach, tym mniejszy zasieg ma kolumna. Horny o mniejszej dyspersji maja wiekszy zasieg, wzmacniaja srednice.
15 z 2-calowym to i takze dobry zestaw na plenery. Skad chlopie bierzesz takie informacje, ze sie nie bedzie nadawal taki zestaw? A jesli bedziesz mial kolumne trojdrozna, to sie nie bedzie filtrowalo?! Mniej sie beidzie filtrowal dzwiek przy zestawie 2-drozny z hornem np. 60x40 niz 3-drozna z frontemgrajacymsrodkiem. Koncze dyskusje, bo widze, ze oceniasz co jest prawda a co nie, majac male pojecie o tym, o czym rozmawiasz.

Pozdrawiam...
Bradzo sie ciesze, ze oceniles moja wiedze po kilku zdaniach
Graj sobie plenery na 15 + 2 i lepiej nie siadaj na trzydrozny system bo sobie nie poradzisz

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » sobota 17 lut 2007, 18:01

Akurat, Drogi przyjacielu, tak sie sklada, ze pracuje na 4-droznym systemie, w dodatku linijce [jesli w ogole wiesz co to jest] a za soba mam juz wiele roznorakich systemow tubowych (HLA, HK, V-System itp.), wiec nie rozumiem, czemu po prostu nie przyjmiesz z pokora faktu, ze nie masz odpowiedniej wiedzy, by oceniac cos mowiac:"to jest prawda a tamto nie". Ja Ci po prstu wskazalem, ze sie mylisz a Ty mi od razu odpierasz, zenie mam umiejetnosci [a skad Ty to wszystko wiesz?!]. Nie wiem czy zauwazyles, ale z bledu probowal Ciebie rowniez wyprowadzic inny uytkownik tego Forum, a konkretnie czarny108. Idac Twoim tokiem myslenia, on pewnie tez nie ma racji, tak?
Radze sobie doczytac, a najprosciej poogladac profesjonalne produkty na stronach uznanych producentow, np. tutaj tutaj lub tutaj
Zwroc rowniez uwage na punkty podzialu w zaleznosci od srednicy wyloty drivera HF. A jak wtedy nie zrozumiesz w czym kwestia, to moze zacznij ta procedure od poczatku.
[addsig]

crx

Post autor: crx » sobota 17 lut 2007, 18:38

...Akurat, Drogi przyjacielu, tak sie sklada, ze pracuje na 4-droznym systemie, w dodatku linijce [jesli w ogole wiesz co to jest] a za soba mam juz wiele roznorakich systemow tubowych (HLA, HK, V-System itp.), wiec nie rozumiem, czemu po prostu nie przyjmiesz z pokora faktu, ze nie masz odpowiedniej wiedzy, by oceniac cos mowiac:"to jest prawda a tamto nie". Ja Ci po prstu wskazalem, ze sie mylisz a Ty mi od razu odpierasz, zenie mam umiejetnosci [a skad Ty to wszystko wiesz?!]. Nie wiem czy zauwazyles, ale z bledu probowal Ciebie rowniez wyprowadzic inny uytkownik tego Forum, a konkretnie czarny108. Idac Twoim tokiem myslenia, on pewnie tez nie ma racji, tak?
Radze sobie doczytac, a najprosciej poogladac profesjonalne produkty na stronach uznanych producentow, np. tutaj tutaj lub tutaj
Zwroc rowniez uwage na punkty podzialu w zaleznosci od srednicy wyloty drivera HF. A jak wtedy nie zrozumiesz w czym kwestia, to moze zacznij ta procedure od poczatku.
...
Mozna bylo sie domyslec, ze pracujesz na LA ( i nie sa tutaj potrzebne linki do sprzetu na, ktore zapewne nie stac 90% firm polskich ) i tylko to jest dla ciebie the best. Dlatego do micro zestawow podchodzisz byle jak i nie tlumaczysz jak trzeba.
O ocene ludzi sam sie porwales pierwszy, tobie wolno to i mi wolno.
Jakos nikt z Was nie powiedzial otwarcie, ze MOZNA dzielic gdzie glosniki chca a nie gdzie bedzie to najlepsze dla ludzkiego ucha ( taki byl i jest moj tok rozumowania )
Moze wystarczyloby powiedziec, ze sie tak nie da, bo mamy jeszcze zbyt ulomna technologie i mimo drogich systemow LA to bez odpowiednich procesorow, ktore "poprawiaja" niedoroby przetwornikow itp sie nie ujedzie.
Dzis szczytem jest linijka, ciekawe co bedzie za kilka lat, wiele takich wynalazkow poszlo do lamusa. Ja chce tylko znalesc kompromis miedzy mozliwosciami, cena, obsluga itd itd
Zaczynam procedure od poczatku bo nie rozumiem Ciebie

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » niedziela 18 lut 2007, 14:34

Line-array do lamusa nie pojdzie tak predko, poniewaz energia nie jest manotrawiona tak jak w tradycyjnych konstrukcjach. Praktycznie, filtrowanie grzebieniowe i inne negatywne zjawiska sa wyeliminowane do minimum.

Procesory nie sa wykorzystywane do, jak to nazwales, "niedorobek" przetwornikow. Wiekszosc liczacych sie systemow line-array, to najlepsze przetworniki jakie produkowane sa na tej ziemi. Przede wszystkim w zaleznosci od rozmiarów klastra zmienia sie korekcja EQ. Za pomoca procesora ustalasz wszelkie niezbedne opoznienia miedzy grupami przetwornikow, miedzy poszczegolnymi zespolami kolumn oraz pomiedzy strefami. Poki co, jest to najdoskonalszy system dzwiekowy.

Technologia jest na bardzo wysokim poziomie, a procesor glosnikowy to juz standard nawet przy lepszych zestawach dla bandow. Procesor glosnikowy to przede wszystkim zwrotnica z mozliwoscia wyboru najodpowiedniejszego filtra (Linkwitz-Riley, Butterworth, Bessel; nachylenia od 6dB/Oct do 48dB/Oct). Co tutaj jest niedoskonalego w kwestii technologii?

Czy moglbys napisac, jakie rozwiazania poszly do lamusa?? W zasadzie od lat 50. nic sie nie zmienilo. Line-array takze nie jest nowe, bo swoje poczatki znalazlo wlasnie w latach 50. Zestawy tubowe to jeszcze wczesniejsze lata (np. tuby w patefonach). W zasadzie nowych idei nie ma a i nic nie odchodzi do lamusa - wszystko podlega natomiast poprawkom, doskonaleniu.

W kwestii pomocy dotyczacej zestawow "micro" dalem Ci jak najlepsza i zyczliwa porade. Zestawy 3-drozne w ukladzie pasywnym to niewydajne rozwiazanie. A to stad, ze kazdy dodatkowy uklad bierny w kolumnie to dodatkowe obiazenie dla wzmacniacza. Dla przykladu polecam Ci lekture ktoregos z postow SILVERSOUNDA o roznicy w zapotrzebowaniu na moc wzmacniacza pomiedzy kolumna ze zwrotnica pasywna a taka z podzialem aktywny (zewnetrzna zwrotnica elektroniczna, osobny wzmacniacz do HF). Zreszta, mozesz sie o to spytac chocby za pomoca maila u SilverSounda.
W dobie tak, powiedzmy, doskonalych glosnikow (nowoczesne materialy, doskonalsze metody pomiarowe itp.) Kupujesz do kolumny 15-calowy glosnik Bass lub midbass i do tego 2-calowy driver np. Beyma SMC60, jakis w miare przyzwoity horn. Majac takie komponenty mozesz zrobic kolumne z poteznym basem, dobra srednica, pasmem do 20kHz. Dzieki 2-calowemu driverowi masz potezny zasieg i klarowny srodek. Czegoz chciec wiecej? konstrukcje 3-drozne w ukladzie pasywny to epoka lat 80-90., kiedy nie bylo jeszcze glosnikow basowych, ktore mialy dobry srodek a przy tym rozszerzone pasmo dolne, nie bylo tez tak dobrych driverow, jakie produkowane sa w obecnych czasach (tj. takie, ktore mozna puscic juz od 800Hz a graja do 20kHz). Zroc uwage np. na kolumny typu NEXO PS, Meyer Sound UPA-1P, Community iBox itp.

Mowiles o kompromisie pomiedzy cena, mozliwosciami i obsluga. Dostawianie kolumn bliskiego pola to:
-utrudnienie obslugi,
-zwiekszenie kosztow (przede wsztskim zakupu glosnikow, czy kolumny, poza tym kosztow transportu oraz sily roboczej potrzebnej do przeniesienia)
-a nieumiejetne uzycie wcale nie daje ci wiecej mozliwosci.

Ja Ciebie zatem nie rozumiem, bo sam placzesz sie w zeznaniach

Mam nadzieje, ze w koncu dotarly do Ciebie moje dobre intencje, i ze wyciagniesz z tego jakies lekcje.

Pozdrawiam
[addsig]

crx

Post autor: crx » niedziela 18 lut 2007, 23:18

Przeczytalem wszystkie posty jeszcze raz i chyba wyluskalem gdzie zaczely sie nieporozumienia i napiecia...
Ty chyba caly czas myslisz, ze mi chodzi o zestawy pasywne. Byc moze za malo napisalem lub za malo doczytales ale mialem wrazenie, ze piszemy w topicu "jak podlaczyc crossower" i tylko o takie rozwiazanie mi chodzilo, aktywne.
Druga sprawa, uparlem sie aby nie dzielic systemu w pasmie gdzie ludzkie ucho slyszy najlepiej, co nie znaczy doskonale ( tak tez przeciez jest z lampami ) czyli wymyslilem sobie podzial srodek/gorka na poziomie okolo 5kHz,
Widac sie nie da tak zrobic i trzeba dzielic gdzie indziej.
Trzecia sprawa, najechales na mnie, ze jestem "koles nic nie wiedzacy" no to sie juz zaparlem w swoich stwierdzeniach, bo cosik jednak wiem ale na forum to jest ciezko wszystko opisac. Nalezalo by sie na "wode kreskowana" umowic i jak biali ludzie pogadac na live to by wszystko bylo ok'i
Reasymujac.
Zabazgralismy komus topic ale mam nadzieje, ze sie wszystko wyjasnilo
pozdrawiam

drzewiasty

Post autor: drzewiasty » czwartek 01 mar 2007, 22:18

Czy jeżeli posiadam 2 kolumny dwudrozne (15" + 2" driver) i chce do tego podpiac 1 subbas to czy musze sygnal puscic przez crossover ? tzn odciac dolne pasmo z satelit ?

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 02 mar 2007, 10:18

...Czy jeżeli posiadam 2 kolumny dwudrozne (15" + 2" driver) i chce do tego podpiac 1 subbas to czy musze sygnal puscic przez crossover ? tzn odciac dolne pasmo z satelit ?...
Z satelit niekoniecznie, natomiast z subwoofera zdaloby sie obciac wszystko powyzej powiedzmy 100-120Hz. Inaczej calosc mija sie z celem.
[addsig]

drzewiasty

Post autor: drzewiasty » piątek 02 mar 2007, 11:32

A nie jest tak, że jezeli się odetnie troche basu z nadstawek to bedzie calosc miala wiecej energii? Przymierzam sie do takiej konfiguracji: nadstawki ok. 2x500W i aktywy sub ok. 700 W.( w aktywnym na pewno jest crossover i z urzędu jest cięte pasmo filtrem dolnoprzepustowym). A nie bedzie jakies interferencji basu z nastawek i suba? Jak to zrobic poprawnie?

ODPOWIEDZ