...To Kolega wyjechal z tym zestawem 15+12+2 z ksiezyca.
Driver o wylocie 2-calowym moze zagrac nawet od 800Hz, a bezpiecznie jest puscic wiekszosc od 1,1-1,3kHz. Co do glosnikow membranowych (12" czy nawet 10"), to nie znam zadnego, ktory poza osia gralby dalej niz do 2kHz. Twoj pomysl na trojdorzna kolumne to sam nie wiem skad sie wzial
Przy wiekszosci glosnikow 15" poza osia gwaltowny spadek zaczyna sie juz powyzej 500Hz, a co za tym idzie podzial na tak ko(s)micznej wysokosci jak 5kHz, to przeordynarny blad!
Jesli ktos decyduje sie na 2-calowy driver (to taki, ktory ma 2-calowy wylot, tj. ok 50mm, i cewka >2.8"), to na pewno wie, ze taka konstrukcja zapewni mu daleki zasieg i klarownosc w srednim pasmie.
Natomiast z podzialem 5kHz miedzy wysokotonowka a LF/MF mozna zrobic paczke, a i owszem, ale niewielka, np. na 6-calowym midbassie, do niewielkiego kameralnego grania na 5-8 m naprzod.
...
hmmm a ja mialem wrazenie, ze napisalem iz do 150Hz ma isc 15-tka i nie bedzie tutaj sie z czego smiac
Srodek na 12 lub 10 tyle ile sie da ladnie (bez spadkow na lep i szyje ) zagrac a na koniec jakas dobra dwucalowka.
Trzeba tutaj jeszcze zauwazyc problem cieniowania, gdyz mozna zabijac z bliska a z daleka bedzie ok'i ( w tym momencie nadaje sie pomysl z niewielka paczka na bliskie pole )
I napewno nie bedzie sie to nazywac kolumna tylko zestaw glosnikowy
I napewno nie wsadzilbym tego do jednej obudowy
I bede sie nastepnym razem bardziej zrozumiale dla wszystkich pisac co mi w glowie sobie siedzi ;)
pozdrawiam