Behringer Ultragraph Pro FBQ3102?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
glgn23
Behringer Ultragraph Pro FBQ3102?

Post autor: glgn23 » środa 03 sty 2007, 22:21

witam wszystkich forumowiczow!
czy ktos pracowal z eq behringera ULTRAGRAPH PRO FBQ3102? jesli tak to prosze o opinie. urzadzenie zamierzam stosowac do korekcji odsuchow scenicznych, nie musi super brzmiec, raczej chodzi o wyrownanie pasma i eiminacje ewentualnych sprzezen. czy system wykrywania feedbacku rzeczywiscie dziala, czy niezbyt? osobiscie nie mam doswiadczen,ale mowi sie ze niektore urzadzenia tej firmy owszem robia cos lecz nie koniecznie to co powinny. jak jest w tym przypadku?
pozatym jak jest z awaryjnascia, bo mysle o zakupie urzadzenia uzywanego, ale jesli one lubia sie psuc to moze nie jest to najlepszy pomysl
za wszelkie opinie bede wdzieczny

Awatar użytkownika
glgn23

Re: Behringer Ultragraph Pro FBQ3102?

Post autor: glgn23 » czwartek 04 sty 2007, 21:31

...witam wszystkich forumowiczow!
czy ktos pracowal z eq behringera ULTRAGRAPH PRO FBQ3102? jesli tak to prosze o opinie. urzadzenie zamierzam stosowac do korekcji odsuchow scenicznych, nie musi super brzmiec, raczej chodzi o wyrownanie pasma i eiminacje ewentualnych sprzezen. czy system wykrywania feedbacku rzeczywiscie dziala, czy niezbyt? osobiscie nie mam doswiadczen,ale mowi sie ze niektore urzadzenia tej firmy owszem robia cos lecz nie koniecznie to co powinny. jak jest w tym przypadku?
pozatym jak jest z awaryjnascia, bo mysle o zakupie urzadzenia uzywanego, ale jesli one lubia sie psuc to moze nie jest to najlepszy pomysl
za wszelkie opinie bede wdzieczny
...
to znowu ja
a moze ktos z was pracjuje w sklepie ze sprzetem i moze powiedziec czy te eq czesto wracja do naprawy gwarancyjnej?i jesli tak to co sie tam lubi psuc?

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 05 sty 2007, 10:09

Witam,

U nas w firmie jest jeden rack monitorowy wyposazony w EQ Behringera, co prawda nie w wersji FBQ (roznica subtelna - wyglad ten sam). Korektory sa bardzo dobre, jesli brac pod wuage cene. Generalnie za cene jednego np. DBX 2231 masz 3-4 Behringerow, ktorych brzmienia na scenie nie rozpozna nikt, chyba, ze sie przypaleta pod stanowisko monitorowca i zobaczy. Generalnie nie sa przerazliwi awaryjne.Na 8 urzadzen chyba tylko 1 czy 2 byly serwisowane. Duza zaleta urzadzenia jest to, ze posiadaja filtry gorno- i dolno- zaporowe, czego nie ma we wczesniej wymienianym DBX 2231. Na scenie bardzo sie te funkcje przydaja.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 05 sty 2007, 10:39

co prawda nie w wersji FBQ (roznica subtelna - wyglad ten sam).

FBQ Behringera to prosta sprawa - gdy pojawi sie sprzezenie to dioda na suwaku filtra najblizszego sprzezeniu zaczyna swiecic, co pomaga przy usuwaniu sprzezenia. Sprawa przydatna w praktyce.

Zgadzam sie w 100% ze na scenie nikt, ale to absolutnie NIKT nie znajdzie roznicy miedzy Behringerem a Pulteckiem czy MassivePassive (pomijam ze Pultec czy Massive malo sie nadaja do takich spraw jak korekcja monitorow, chodzi mi o samo brzmienie)

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » piątek 05 sty 2007, 11:13

A jakie korektory polecacie do studia?? kiedys zastanawiałem sie nad behringerem, ale to było bardzo dawno. Powiem szczeze ze nie mam zielonego pojecia o korektorach bo praktycznie nie miałem z nimi styczności.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 05 sty 2007, 12:07

Wszystkie pozostale renomowanego producenta, np: Ashly GQX3102, KlarkTeknik DN360, BSS FCS960, Rane, DBX 2231.

Awatar użytkownika
glgn23

Post autor: glgn23 » poniedziałek 08 sty 2007, 23:44

Zgadzam sie w 100% ze na scenie nikt, ale to absolutnie NIKT nie znajdzie roznicy miedzy Behringerem a Pulteckiem czy MassivePassive (pomijam ze Pultec czy Massive malo sie nadaja do takich spraw jak korekcja monitorow, chodzi mi o samo brzmienie)

...
dzieki za porady co do tego eq behringera
nie do konca rozumoem czemu brzmienie wyzej wspomnianych korektorow Pultec czy Massive lub jakichkolwiek innych mialoby sie nie nadawac na scene? czy nie chodzi o to by sie nie sprzegalo i by muzyk slyszal to co chce slyszec? z reszta czy nie sam pisales ze nikt nie zauwazy roznicy?

pytanie z innej beczki:
czy jest jakis prosty sposob by stwierdzic czy glosniki nie sa podlaczone w przeciwfazie? przesledzenie polaczenia kabli bylo by naprawde pracochlonne.
chodzi o glosniki srednio-niskotonowe jednej strony, napedzane z 2 wzmacniaczy. na ucho wydaje sie ze podczas grania oboma wzmacniaczami nie nastepuje spodziewany wzrost naterzenia dzwieku. no ale ciszej tez nie jest ( co przy polaczeniu w przeciwfazie powinno miec miejsce) sprawy nie ulatwia fakt ze glosniki te sa juz dosc sfatygowane i jedne graja inaczeja niz drugie a do tego nie pokrywaja dzwiekiem tych samych obszarow.
mozna w jakis sposob zmierzyc czy one sa polaczane w fazie?

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » wtorek 09 sty 2007, 09:30

tez na nim pracuje i jestem zadowolony,
sprawdził sie w niskich temperaturach w upałach w kurzu i deszczu..ani nie mrukną... za taka kase to można sobie pitolić o porównywaniu z DBX...
myśle że warto...
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » wtorek 09 sty 2007, 09:33

co do twoich kolumn...:)
zerknij waszmość jak masz polutowane styki i odpowiedz sama sie nasunie...
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 09 sty 2007, 09:38

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:07 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ