Bas 18" grający do przodu czy 15" na odwrotce

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo
Re: Bas 18" grający do przodu czy 15" na odwrotce

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 19 paź 2006, 10:46

jestes w stanie podac mi modele 18' które dysponuja wieksza szybkoscia od 15'???

pozdrawiam serdecznie!...
RCF LF18N402, PD1850, B&C 18PS76. Wez pod uwage fakt, iz wiele opoznienia wprowadza nienajlepsza konstrukcja obudowy. Generalnie 15 z zalozenia powinny byc szybsze, ale nie jest to regula.

Pozdrawiam
[addsig]

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » czwartek 19 paź 2006, 11:15

RCF LF18N402, PD1850, B&C 18PS76. Wez pod uwage fakt, iz wiele opoznienia wprowadza nienajlepsza konstrukcja obudowy. Generalnie 15 z zalozenia powinny byc szybsze, ale nie jest to regula.

Pozdrawiam
...

rozumiem cie doskonale...
sam posiadam PD1850 w konstrukcji Krzysztofa Jasinskiego.
osobiscie nurtuje mnie zagadnienie... skoro 1850 gada jak szalone jak bedzie gadac PD1550... wydaje mi sie wysoce prawdopodobne ze 1550 moze miec nieco "swiierzszy" impuls...

naturalnie porównanie głosnika 15' beyma z np PD1850 jest bez sensu, jednak beyma 15' z beyma 18' chyba juz bardziej... bo czego oczekujemy od głosnika... jak najlepszej artykulacji w tym "trudnym mechanicznym pasmie"... 18'ma wieksza powierzchnie drgajaca a z drógiej strony 15' ma mniejsza ale za to lzejsza. mysle ze konfiguracja jednej paczki na 2x15' to fajne rozwiazanie choc 1x18' na głosnikach o których napisałeś równiez swietnie moze zagrac... co kto woli;)

pozdrawiam serdecznie!
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 19 paź 2006, 11:43

rozumiem cie doskonale...
sam posiadam PD1850 w konstrukcji Krzysztofa Jasinskiego.
osobiscie nurtuje mnie zagadnienie... skoro 1850 gada jak szalone jak bedzie gadac PD1550... wydaje mi sie wysoce prawdopodobne ze 1550 moze miec nieco "swiierzszy" impuls...

naturalnie porównanie głosnika 15' beyma z np PD1850 jest bez sensu, jednak beyma 15' z beyma 18' chyba juz bardziej... bo czego oczekujemy od głosnika... jak najlepszej artykulacji w tym "trudnym mechanicznym pasmie"... 18'ma wieksza powierzchnie drgajaca a z drógiej strony 15' ma mniejsza ale za to lzejsza. mysle ze konfiguracja jednej paczki na 2x15' to fajne rozwiazanie choc 1x18' na głosnikach o których napisałeś równiez swietnie moze zagrac... co kto woli;)

W duzej ilosci przypadkow wydaje mi sie, ze nie odroznisz czy dany glosnik jest szybszy od 2 czy nie. Roznice rzedu 4ms sa praktycznie nieodczuwalne a tak czesto bywa. Nie jest tez regula,ze 15" ma lzejsza mase ukladu drgajacego. Wszystko zalezy od konstrukcji glosnika.

Awatar użytkownika
PJP

Post autor: PJP » czwartek 19 paź 2006, 14:12

No fajnie panowie, a może trzeba pomyśleć o rozwiązaniu systemowym, czyli przeanalizować cały tor i zastować procesor do equalizacji konkretnych pomieszczeń.
A propos 18" kontra 15" to uważam, że najważniejsza jest konstrukcja przetwornika (głośnika) i precyzyjnie policzona obudowa. A a na dynamikę i czystość dźwięku ma to co do niego dostarczymy, czyli jakość sygnału i jego equalizacja pod kątem kolumn i wzmacniacz.
Ja lubię grać na dużym prądzie tzn. wszystko na styku potencjału sprzętu, ale do tego musi być dobry-zoptymalizowany sygnał.

Jeszcze raz polecam rozwiązanai systemowe np.QSC

Pozdrawiam
PJ

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 19 paź 2006, 16:19

Jeszcze raz polecam rozwiązanai systemowe np.QSC

Pozdrawiam
PJ...
Witam
Napisałeś raptem dwa posty na tym forum, i już drugi post kolego wystawiasz, w którym wychwalasz QSC .....
Nie twierdzę, że jest to kiepski, czy super sprzęt, ale takie pisanie postów, można zinterpretować jako KRYPTOREKLAMĘ, a jest to niedozwolone na tym forum.
jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
aplauz1974
Kontakt:

Post autor: aplauz1974 » czwartek 19 paź 2006, 19:25

...ja polecał bym ci B-R...
uzasadnie to swoista uniwersalnoscia, duzymi mozliwosciami brzmieniowymi... małe zgrabne przyjemne..

Dokładniej - po raz ostatni . Do aktywnych Art 322A (12" plus 2") które już posiadam lepiej wziąć ART 705 AS na 15 " b-r ...dobrze zrozumiałem ?
( jutro , znaczy w piątek jadę odebrać coś z sub) dlatego pytałem
Zespół. Muzyka.Pasja

Awatar użytkownika
aplauz1974
Kontakt:

Post autor: aplauz1974 » czwartek 19 paź 2006, 19:28

Czy kolega Krzysztof również potwierdza - będę wdzieczny za info
Zespół. Muzyka.Pasja

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » czwartek 19 paź 2006, 22:41

ja bym wybrał b-r..

pozdrawiam serdecznie!
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

silver_sound

Post autor: silver_sound » piątek 20 paź 2006, 07:24

Dokładniej - po raz ostatni . Do aktywnych Art 322A (12" plus 2") które już posiadam lepiej wziąć ART 705 AS na 15 " b-r ...dobrze zrozumiałem ?
( jutro , znaczy w piątek jadę odebrać coś z sub) dlatego pytałem
...
Witam
Potwierdzam, i według mnie to dobry wybór.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
PJP

Post autor: PJP » piątek 20 paź 2006, 12:18

...Jeszcze raz polecam rozwiązanai systemowe np.QSC

Pozdrawiam
PJ...
Witam
Napisałeś raptem dwa posty na tym forum, i już drugi post kolego wystawiasz, w którym wychwalasz QSC .....
Nie twierdzę, że jest to kiepski, czy super sprzęt, ale takie pisanie postów, można zinterpretować jako KRYPTOREKLAMĘ, a jest to niedozwolone na tym forum.
jk

...
KRYPTOREKLAMA ?! Nic podobnego po prostu wierzę w ten sprzęt i uważam, że jest bardzo dobry. Po za końcówkami nie sprzedawano w Polsce innych produktów tej firmy. A są naprawdę doskonałe, ponieważ
prducent profesjonalnie przygotował się do produkcji profesjonalnego sprzętu.

ODPOWIEDZ