Jaką końcówkę do zestawu 2x 1kW?
Witam. Szykuje sie do zakupu niewielkiej mocy paczek do klubowych koncertów. Niemam jeszcze niczego konkretnego na uwadze. Narazie wymyśliłem sobie że będzie to coś w granicach 1000W. I teraz pojawia się pytanie. Jakiej mocy końcówke kupić zakładając że bede posiadał 2x1kW. Jeśli by dało rade to prosił bym o uzasadnienie takiego czy innego wyboru, może przy okazji się czegoś naucze.
Dzieki. Pozdrawiam
Dzieki. Pozdrawiam
www.homstudio.com.pl
Re: Jaką końcówkę do zestawu 2x 1kW?
Jeśli to jest paczka 1000 W RMS / 4 Ohm to musi to być końcówka 2 x 900 lub 2 x 1000 W / 4 Ohm.
-
...Witam. Szykuje sie do zakupu niewielkiej mocy paczek do klubowych koncertów. Niemam jeszcze niczego konkretnego na uwadze. Narazie wymyśliłem sobie że będzie to coś w granicach 1000W. I teraz pojawia się pytanie. Jakiej mocy końcówke kupić zakładając że bede posiadał 2x1kW. Jeśli by dało rade to prosił bym o uzasadnienie takiego czy innego wyboru, może przy okazji się czegoś naucze.
Dzieki. Pozdrawiam...
Witam
Nie określiłes jakiego rodzaju ma to być.... czy jak zwykle kiepsko, czyli 2 x 15 cali + driverek 1 cal???
czy lepiej, subek z nadstawką, co zalecam....
Jesli to drugie rozwiazanie to polecam podział aktywny między basikami, a nadstawkami.
Zatem należy zakupic 2 szt wzmacniaczy, oraz krosewer elektroniczny, lub co najmniej jeden wzmacniacz, który takowe cos posiada.
jk
Dzieki. Pozdrawiam...
Witam
Nie określiłes jakiego rodzaju ma to być.... czy jak zwykle kiepsko, czyli 2 x 15 cali + driverek 1 cal???
czy lepiej, subek z nadstawką, co zalecam....
Jesli to drugie rozwiazanie to polecam podział aktywny między basikami, a nadstawkami.
Zatem należy zakupic 2 szt wzmacniaczy, oraz krosewer elektroniczny, lub co najmniej jeden wzmacniacz, który takowe cos posiada.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
...Witam. Szykuje sie do zakupu niewielkiej mocy paczek do klubowych koncertów. Niemam jeszcze niczego konkretnego na uwadze. Narazie wymyśliłem sobie że będzie to coś w granicach 1000W. I teraz pojawia się pytanie. Jakiej mocy końcówke kupić zakładając że bede posiadał 2x1kW. Jeśli by dało rade to prosił bym o uzasadnienie takiego czy innego wyboru, może przy okazji się czegoś naucze.
Dzieki. Pozdrawiam...
Polecam końcówki QSC, naprawdę lekkie i niezawodne np. PLX2-1804 2x900W/4Ohm waży tylko 5,9kg. Jeżeli masz ograniczony budżet to proponuję serię RMX naprawdę warto.
Więcej dowiesz się na www.qsc.com , a ceny zobaczysz na www.aplauz.home.pl
Pozdrawiam
PJ
Dzieki. Pozdrawiam...
Polecam końcówki QSC, naprawdę lekkie i niezawodne np. PLX2-1804 2x900W/4Ohm waży tylko 5,9kg. Jeżeli masz ograniczony budżet to proponuję serię RMX naprawdę warto.
Więcej dowiesz się na www.qsc.com , a ceny zobaczysz na www.aplauz.home.pl
Pozdrawiam
PJ
około tej mocy jest np.krajowy wzmacniacz Victor Sound CRX 2000, 2 x 950 W RMS/4ohm, znakomicie brzmiący, w pełnej opcji wyposażony we wszystko co możliwe, i w przyzwoitej cenie ok 2500 zł. Polecam, sam posiadam; jeśli jakiś zachodni brzmi lepiej, to być może ale z półki powyżej 6000 zł, nie usłyszysz tego na przeciętnych kolumnach.
technologie ..
...około tej mocy jest np.krajowy wzmacniacz Victor Sound CRX 2000, 2 x 950 W RMS/4ohm, znakomicie brzmiący, w pełnej opcji wyposażony we wszystko co możliwe, i w przyzwoitej cenie ok 2500 zł. Polecam, sam posiadam; jeśli jakiś zachodni brzmi lepiej, to być może ale z półki powyżej 6000 zł, nie usłyszysz tego na przeciętnych kolumnach....
Tej samej mocy, tylko że amerykańska końcówka i..tańsza
http://www.rnr.pl/p4497.915_peavey_pv_2600_koncowka_mocy.html
mandaryn
mandaryn

......około tej mocy jest np.krajowy wzmacniacz Victor Sound CRX 2000, 2 x 950 W RMS/4ohm, znakomicie brzmiący, w pełnej opcji wyposażony we wszystko co możliwe, i w przyzwoitej cenie ok 2500 zł. Polecam, sam posiadam; jeśli jakiś zachodni brzmi lepiej, to być może ale z półki powyżej 6000 zł, nie usłyszysz tego na przeciętnych kolumnach....
mandaryn
...
Wiem, że amerykańskie produkty są bardzo dobre ponieważ, polecałem , QSC, ale jestem zdania, że powinieneś odłuchać proponowane produkty i nie zwracać uwagi jedynie na kraj produkcji.
Pozdro
PJ
mandaryn

Wiem, że amerykańskie produkty są bardzo dobre ponieważ, polecałem , QSC, ale jestem zdania, że powinieneś odłuchać proponowane produkty i nie zwracać uwagi jedynie na kraj produkcji.
Pozdro
PJ
-
Witam
Nie mam zamiaru polecać wymienionego krajowego producenta, ale przy wybirenaiu wzmacniacza nalezy brac pod uwagę serwis, a wierzcie, mi niejeden, tak zwany "nigdyniepsujacysię..." sprzęt naprawiałem.
W przypadku kolegi autora, raczej nalezy wybrac krajowego , klasycznego - analogowego w całości producenta, bo w przypadku awarii, poradzi sobie z nim, kazdy lokalny elektronik.
Dlatego nie zachłystywałbym sie cudownościa czy to QSC, czy innych marek, o najnowocześniejszych technologiach.
Fakt, lepiej miec 6 kG, w racku, niż 25 kG, ale waga ma zdecydowane znaczenie w przypadku dużych nagłosnień, bo wtedy przy 10 sztukach 60 kG może duch ludzi szarpnąć, ale 250 kG to źwigiem trza potraktować....
Mniej oglądania reklamy, i wiary we "wszystkomające" telefony, i "nigdyniepsującąsię" elektronikę...polecam
jk
Nie mam zamiaru polecać wymienionego krajowego producenta, ale przy wybirenaiu wzmacniacza nalezy brac pod uwagę serwis, a wierzcie, mi niejeden, tak zwany "nigdyniepsujacysię..." sprzęt naprawiałem.
W przypadku kolegi autora, raczej nalezy wybrac krajowego , klasycznego - analogowego w całości producenta, bo w przypadku awarii, poradzi sobie z nim, kazdy lokalny elektronik.
Dlatego nie zachłystywałbym sie cudownościa czy to QSC, czy innych marek, o najnowocześniejszych technologiach.
Fakt, lepiej miec 6 kG, w racku, niż 25 kG, ale waga ma zdecydowane znaczenie w przypadku dużych nagłosnień, bo wtedy przy 10 sztukach 60 kG może duch ludzi szarpnąć, ale 250 kG to źwigiem trza potraktować....
Mniej oglądania reklamy, i wiary we "wszystkomające" telefony, i "nigdyniepsującąsię" elektronikę...polecam
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
polecam sprzet maloo znanej ale oo bardzooo duzej renomie wsrodd uzytkoownikoow firmie Jolly Roger
www.jollyroger.pl
www.jollyroger.pl
www.klub.agaton.pl
Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Mam jeszcze pytanie. Czy moc końcówki musi być równa mocy głośników? Wiem że dobrze jest jeśli impedancja się zgadza. Ale jak jest z mocą? Najprawdopodobnie będę kupował używane rzeczy i może sie zdażyć ze z dwóch różnych źródeł. Nibędzie miał mi wtedy kto doradzić.
Dzięki.
Dzięki.
www.homstudio.com.pl