Jaką końcówkę do zestawu 2x 1kW?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
lep
Jaką końcówkę do zestawu 2x 1kW?

Post autor: lep » środa 18 paź 2006, 22:55

Witam. Szykuje sie do zakupu niewielkiej mocy paczek do klubowych koncertów. Niemam jeszcze niczego konkretnego na uwadze. Narazie wymyśliłem sobie że będzie to coś w granicach 1000W. I teraz pojawia się pytanie. Jakiej mocy końcówke kupić zakładając że bede posiadał 2x1kW. Jeśli by dało rade to prosił bym o uzasadnienie takiego czy innego wyboru, może przy okazji się czegoś naucze.
Dzieki. Pozdrawiam
www.homstudio.com.pl

mandaryn

Re: Jaką końcówkę do zestawu 2x 1kW?

Post autor: mandaryn » czwartek 19 paź 2006, 10:07

Jeśli to jest paczka 1000 W RMS / 4 Ohm to musi to być końcówka 2 x 900 lub 2 x 1000 W / 4 Ohm.

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 19 paź 2006, 10:42

...Witam. Szykuje sie do zakupu niewielkiej mocy paczek do klubowych koncertów. Niemam jeszcze niczego konkretnego na uwadze. Narazie wymyśliłem sobie że będzie to coś w granicach 1000W. I teraz pojawia się pytanie. Jakiej mocy końcówke kupić zakładając że bede posiadał 2x1kW. Jeśli by dało rade to prosił bym o uzasadnienie takiego czy innego wyboru, może przy okazji się czegoś naucze.
Dzieki. Pozdrawiam...
Witam
Nie określiłes jakiego rodzaju ma to być.... czy jak zwykle kiepsko, czyli 2 x 15 cali + driverek 1 cal???
czy lepiej, subek z nadstawką, co zalecam....
Jesli to drugie rozwiazanie to polecam podział aktywny między basikami, a nadstawkami.
Zatem należy zakupic 2 szt wzmacniaczy, oraz krosewer elektroniczny, lub co najmniej jeden wzmacniacz, który takowe cos posiada.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
PJP

Post autor: PJP » czwartek 19 paź 2006, 13:55

...Witam. Szykuje sie do zakupu niewielkiej mocy paczek do klubowych koncertów. Niemam jeszcze niczego konkretnego na uwadze. Narazie wymyśliłem sobie że będzie to coś w granicach 1000W. I teraz pojawia się pytanie. Jakiej mocy końcówke kupić zakładając że bede posiadał 2x1kW. Jeśli by dało rade to prosił bym o uzasadnienie takiego czy innego wyboru, może przy okazji się czegoś naucze.
Dzieki. Pozdrawiam...
Polecam końcówki QSC, naprawdę lekkie i niezawodne np. PLX2-1804 2x900W/4Ohm waży tylko 5,9kg. Jeżeli masz ograniczony budżet to proponuję serię RMX naprawdę warto.
Więcej dowiesz się na www.qsc.com , a ceny zobaczysz na www.aplauz.home.pl

Pozdrawiam
PJ

miły73

Post autor: miły73 » piątek 20 paź 2006, 00:12

około tej mocy jest np.krajowy wzmacniacz Victor Sound CRX 2000, 2 x 950 W RMS/4ohm, znakomicie brzmiący, w pełnej opcji wyposażony we wszystko co możliwe, i w przyzwoitej cenie ok 2500 zł. Polecam, sam posiadam; jeśli jakiś zachodni brzmi lepiej, to być może ale z półki powyżej 6000 zł, nie usłyszysz tego na przeciętnych kolumnach.
technologie ..

mandaryn

Post autor: mandaryn » piątek 20 paź 2006, 09:22

...około tej mocy jest np.krajowy wzmacniacz Victor Sound CRX 2000, 2 x 950 W RMS/4ohm, znakomicie brzmiący, w pełnej opcji wyposażony we wszystko co możliwe, i w przyzwoitej cenie ok 2500 zł. Polecam, sam posiadam; jeśli jakiś zachodni brzmi lepiej, to być może ale z półki powyżej 6000 zł, nie usłyszysz tego na przeciętnych kolumnach....

Tej samej mocy, tylko że amerykańska końcówka i..tańsza

http://www.rnr.pl/p4497.915_peavey_pv_2600_koncowka_mocy.html

mandaryn

Awatar użytkownika
PJP

Post autor: PJP » piątek 20 paź 2006, 12:22

......około tej mocy jest np.krajowy wzmacniacz Victor Sound CRX 2000, 2 x 950 W RMS/4ohm, znakomicie brzmiący, w pełnej opcji wyposażony we wszystko co możliwe, i w przyzwoitej cenie ok 2500 zł. Polecam, sam posiadam; jeśli jakiś zachodni brzmi lepiej, to być może ale z półki powyżej 6000 zł, nie usłyszysz tego na przeciętnych kolumnach....

Tej samej mocy, tylko że amerykańska końcówka i..tańsza

http://www.rnr.pl/p4497.915_peavey_pv_2600_koncowka_mocy.html

mandaryn ...

Wiem, że amerykańskie produkty są bardzo dobre ponieważ, polecałem , QSC, ale jestem zdania, że powinieneś odłuchać proponowane produkty i nie zwracać uwagi jedynie na kraj produkcji.

Pozdro
PJ

silver_sound

Post autor: silver_sound » piątek 20 paź 2006, 13:55

Witam
Nie mam zamiaru polecać wymienionego krajowego producenta, ale przy wybirenaiu wzmacniacza nalezy brac pod uwagę serwis, a wierzcie, mi niejeden, tak zwany "nigdyniepsujacysię..." sprzęt naprawiałem.
W przypadku kolegi autora, raczej nalezy wybrac krajowego , klasycznego - analogowego w całości producenta, bo w przypadku awarii, poradzi sobie z nim, kazdy lokalny elektronik.
Dlatego nie zachłystywałbym sie cudownościa czy to QSC, czy innych marek, o najnowocześniejszych technologiach.
Fakt, lepiej miec 6 kG, w racku, niż 25 kG, ale waga ma zdecydowane znaczenie w przypadku dużych nagłosnień, bo wtedy przy 10 sztukach 60 kG może duch ludzi szarpnąć, ale 250 kG to źwigiem trza potraktować....
Mniej oglądania reklamy, i wiary we "wszystkomające" telefony, i "nigdyniepsującąsię" elektronikę...polecam
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » piątek 20 paź 2006, 17:45

polecam sprzet maloo znanej ale oo bardzooo duzej renomie wsrodd uzytkoownikoow firmie Jolly Roger

www.jollyroger.pl
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » piątek 20 paź 2006, 17:55

Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Mam jeszcze pytanie. Czy moc końcówki musi być równa mocy głośników? Wiem że dobrze jest jeśli impedancja się zgadza. Ale jak jest z mocą? Najprawdopodobnie będę kupował używane rzeczy i może sie zdażyć ze z dwóch różnych źródeł. Nibędzie miał mi wtedy kto doradzić.
Dzięki.
www.homstudio.com.pl

ODPOWIEDZ