KS4 i JP8000 to imho brzmieniowo rozne sprzety.. roland bardziej miekki, pluszowy (dobre analogowe pady, brassy)..
novation bardziej techniczny.. specyficznie cyfrowy ale charakterystyczny (jak wszystkie wspolczesne novation)..
jakbym sam nie posiadal sprzetu od novation, to napewno wybralbym KS4 z racji tego, ze jest bardziej uniwersalny,technologicznie nowszy, ma o wiele lepsza klawiature, bardziej zaawansowany procesor efektow, posiada vocoder.. i jest ladniejszy;)
Roland JP8000 vs Novation KS4
the Sun Personality
Re: Roland JP8000 vs Novation KS4
posiadam jp od kilku lat i jestem w sumie zadowolony....klawiatura nie jest rewelacyjna ale ujdzie....nie brzmi on analogowo,np.hyb.juno 60 ma lepsze filtryi ogolnie brzmi potezniej ale to jest bardzo charakterystyczne brzmienie ktore mi sie jednak podoba.uzywam go glownie do ornamentyki...do gry akordowej nie jest najlepszy z powodu ograniczonej polifonii..ale jesli chodzi o improwizowanie to wymiata...
novationa znam tylko demo,jest troche bardziej" szorstki".
nie sugeruj sie demami jp bo sa fatalne,tak jak i ustawienia fabryczne....
wyciagam z niego lepsze dzwieki ale trzeba kilka minut pokrecic galkami.
novationa znam tylko demo,jest troche bardziej" szorstki".
nie sugeruj sie demami jp bo sa fatalne,tak jak i ustawienia fabryczne....
wyciagam z niego lepsze dzwieki ale trzeba kilka minut pokrecic galkami.
lubie halas
Jeśli mogę prosić użytkowników o jakieś wskazówki - to bardzo proszę.
Na Allegro jest do kupienia Novation Supernova II. Jak gustujesz w brzmieniach Novation to polecam. Podejrzewm, że uda Ci się ją zdobyć za cenę dużo niższą od KS4.
Na Allegro jest do kupienia Novation Supernova II. Jak gustujesz w brzmieniach Novation to polecam. Podejrzewm, że uda Ci się ją zdobyć za cenę dużo niższą od KS4.
...Na Allegro jest do kupienia Novation Supernova II. Jak gustujesz w brzmieniach Novation to polecam. Podejrzewm, że uda Ci się ją zdobyć za cenę dużo niższą od KS4....
Myślę, że nie tędy droga. Należy odsłuchać je (wspomniane instrumenty) wszystkie po kolei. Każdy z tych instrumentów ma swe anse, a każdy inne.
Nie wyobrażam sobie aby możnaby je było przedstawić w nawet "najszerszych" słowach. I to jest właśnie to, o czym już tak wiele się pisze na naszym forum.
W muzyce nie ma jasnej recepty na cokolwiek, bo wszystko zależy od tego komu i ku czemu ma ona służyć. A że ma służyć to nie ulega żadnej wątpliwości. Bez zrozumienia tego żaden twórca nigdy nie zarobi na niej nawet centa. I proszę przy tym nie pisać, iż nie o to tu chodzi.
[addsig]
Myślę, że nie tędy droga. Należy odsłuchać je (wspomniane instrumenty) wszystkie po kolei. Każdy z tych instrumentów ma swe anse, a każdy inne.
Nie wyobrażam sobie aby możnaby je było przedstawić w nawet "najszerszych" słowach. I to jest właśnie to, o czym już tak wiele się pisze na naszym forum.
W muzyce nie ma jasnej recepty na cokolwiek, bo wszystko zależy od tego komu i ku czemu ma ona służyć. A że ma służyć to nie ulega żadnej wątpliwości. Bez zrozumienia tego żaden twórca nigdy nie zarobi na niej nawet centa. I proszę przy tym nie pisać, iż nie o to tu chodzi.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Trochę czasu minęło
i... kupiłem KS4.
Hmm... kto mi teraz podpowie gdzie mogę wymienić/naprawić potencjometr? Problem jest taki, że gałka od overdrive jak jest na 0 to jest ok, ale jak trochę wychylę, to wariuje jak głupia i zmienia wartości w tył i w przód na zmianę.

Hmm... kto mi teraz podpowie gdzie mogę wymienić/naprawić potencjometr? Problem jest taki, że gałka od overdrive jak jest na 0 to jest ok, ale jak trochę wychylę, to wariuje jak głupia i zmienia wartości w tył i w przód na zmianę.