Jaka moc na 22m2 i 2m wys?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
RychoYo
Jaka moc na 22m2 i 2m wys?

Post autor: RychoYo » środa 05 lip 2006, 22:30

Witam mam pytanie mam małe studyjko amatorskie i jako zespół mamy w nim próby. Jesteśmy zespołem Rockowym więc mowa tutaj o perkusji która ciągle nas zagłusza. Więc moje pytanie jest następujące jakiej moć potrzebujemy do tego pomieszczenia???

PROSZĘ O POMOC

Rycho-bas i akustyka
Jestem 18latkiem który narazie amatorsko zajmuje się nagłaśnianiem imprez wszelakich. Mam swoje małe studyjko w którym wraz z kapelą sobie gramy a czasem jak ktoś chce to staram sie go nagrać w przyzwoity sposów. PS.Tak aby się tego nie wstydzić :)

Awatar użytkownika
peterka

Re: Jaka moc na 22m2 i 2m wys?

Post autor: peterka » środa 05 lip 2006, 22:40

Ja mam próby w troszke większej salce i wyższej. Gramy z kolegą na wzmacniaczach line6 150W i jak sie rozkrecimy na ponad połowe to ciężko bębniarza usłyszeć a nie gra wcale jak anemik. Takze myśle, że taka moc jest wystarczająca.

Awatar użytkownika
GD

Post autor: GD » czwartek 06 lip 2006, 00:22

nie ma jakiejs tabelki z ktorej mozesz sie dowiedziec jaka moc bedzie wystarczajaca..

ja gralem na 18W piecyku i grzal bez problemu, ale gralem na 40W ktore nie dawalo rady.

150W to juz bardzo duzo..

Wazne jest jeszcze jaka skutecznosc ma glosnik, ile glosnikow jest w paczce i od tego jak brzmi wzmacniacz..

Zeby przebic sie przez zespol przesterem z wycietym mocno srodkiem trzeba miec znacznie wiekszy zapas mocy, niz w wypadku wyeksponowanego srodka. chociaz nie jest to regula.
Amator.

Awatar użytkownika
GD

Post autor: GD » czwartek 06 lip 2006, 00:26

oczywiscie dotyczylo to gitar..

basik lubi miec duzy zapas mocy, wokal zreszta tez.

o dziwo u nas na sali znacznie glosnij graja 2 spiete razem Unitry (30W) niz powermikser behringera (ktory oficjalnie ma bodaj 2x375W..) + 2 kolumny 250W.

Bas ma 120W i troszeczke niedomaga.. Ale z drugiej strony stoi na paczce 2x10" + tweeter. I to pewnie z tego sie bierze..

Jest tu opcja Edycji?
Amator.

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » czwartek 06 lip 2006, 10:10

Do basu totalne minimum to 300 do rozsądnego grania i brzmienia, jak 5 strun to 500W min. Z gitarami jest bardzo różnie jak kolega wyżej zauważył.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

RychoYo

Post autor: RychoYo » czwartek 06 lip 2006, 12:20

...Do basu totalne minimum to 300 do rozsądnego grania i brzmienia, jak 5 strun to 500W min. Z gitarami jest bardzo różnie jak kolega wyżej zauważył....
panowie dzięki bardzo za info. Mi najbardziej zależy na wokalu i klawiszu bo one zanikaja głównie przy blachach i nie wiem co z tym zrobić bo raczej niskie czestotliwości sie trzymaja kupy tyle że nie można przesadzac bo robi sie pogłos dudniąc. Jak macie jakieś propozycje na rozwiązanie to proszę o pomoc.
Jestem 18latkiem który narazie amatorsko zajmuje się nagłaśnianiem imprez wszelakich. Mam swoje małe studyjko w którym wraz z kapelą sobie gramy a czasem jak ktoś chce to staram sie go nagrać w przyzwoity sposów. PS.Tak aby się tego nie wstydzić :)

Awatar użytkownika
GD

Post autor: GD » piątek 07 lip 2006, 00:03

Mi najbardziej zależy na wokalu i klawiszu bo one zanikaja głównie przy blachach i nie wiem co z tym zrobić

proponuje troche posiedziec nad podzialem pasm i ladnie je dobrac.
Amator.

ODPOWIEDZ