Nagłośnienie do stage piano

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:
Re: Nagłośnienie do stage piano

Post autor: Groover » środa 14 cze 2006, 19:58

...Jestem zielony w tym temacie.Wiem tylko tyle że musi być kolumna szerokopasmowa. Chodzi mi o odsłuch w warunkach domowych i na małą scene ( np. knajpa ). Co możecie mi polecić ?

Przejrzałem internet i znalazłem kilka pieców rolanda z serii KC
## totalnie przebasowane brzmienie... Nieczytelne w warunkach scenicznych

i monitor yamahy HS80M. Co o tym sądzicie ? Pozdrawiam...
## se ne da... Do domu tak, do knajpy - nie

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Grooby26

Re: Nagłośnienie do stage piano

Post autor: Grooby26 » sobota 01 lip 2006, 16:06

Dzięki.
Od jakiegoś czasu moją uwage przyciągnęły kolumienki. Takie aspekty jak funkcjolaność, waga zaczęły grać role. Doszedłem do wniosku że aby uzyskać lepsze brzmienie ( do Rolanda RD-700 ), można by kupić aktywną kolumne i podpiąć do niej pasywną. Moją uwagę przyciągnął dość popularny zestaw Yamahy StagePas 300. Grałem na nim w katowickim rifie ( na Yamaszce P-140 ). Brzmiało to dość przyzwoicie. Ale nie podkręcałem go zbyt głośno.
Ale mam wątpliwości, bo nie wiem czy głośniczki 8calowe mogą dobrze pociągnąć żeby nagłośnić średniej wielkości knajpke ? Szczególnie że są polecane do nagłośnienia konferencji, ewentualnie do wokalu, ale nie ma tam slowa o klawiszach. Mam na początku sierpnia tygodniowe granie na scenie, nie wiem czy sama aktywna kolumna z tego zestawu dała by rade jako odsłuch na scene ?
A może odsłuchy z serii Yamahy AX ? Ktoś to wypróbował może ? Ja nie miałem okazji na tym grać. Ale z tego co widze to cenowo całkiem dobrze wypadają. I głośniki mają 10' 12' i 15' a to już wygląda bardziej zachęcająco. Co o tym sądzicie ?
Mój budżet jest ograniczony raczej do 2.000, no ewentualnie z hakiem.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ