Najtańsze nagłośnienie z Allegro?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
zerodead
Najtańsze nagłośnienie z Allegro?

Post autor: zerodead » wtorek 13 cze 2006, 00:55

jak w temacie czyli czy najtańsze kolumny z allegro (cena 199zł za sztukę 250W :)) są w stanie w ogóle zagrać i nie wyłożą się po pierwszej (ani po drugiej ;)) próbie ?

potrzebuję czegoś MAKSYMALNIE taniego na wokal na próby...
myślałem o jakimś badziewnym powermixerze i dwóch takich wynalazkach...co by dało w sumie może z 600zł co i tak obecnie przekracza mój budżet :) (śmiechu warte ;))

wiem że temat wałkowany często, niemniej nigdy budżet nie był aż tak niski

Awatar użytkownika
D.C.

Re: Najtańsze nagłośnienie z Allegro?

Post autor: D.C. » wtorek 13 cze 2006, 01:05

za-po-mnij.... skoro tak cieniutko stoisz z kasą, to tym bardziej powinieneś ją szanować i nie wyrzucać jej w błoto

czarny108

Post autor: czarny108 » wtorek 13 cze 2006, 03:14

Zrobienie samej tylko sensownej obudowy z osprzętem, który Ci nie odpadnie po tygodniu to koszt rzędu 200PLN. Dolicz jeszcze do tego głośniki sensowne zaczynają się od 500 za nisko-średnio i 250 za Driver.

Więc wychodzi, że para powinna kosztować 2000. Minimum.

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » wtorek 13 cze 2006, 10:36

...za-po-mnij.... skoro tak cieniutko stoisz z kasą, to tym bardziej powinieneś ją szanować i nie wyrzucać jej w błoto ...

Potwierdzam. Niestety za taką kwotę nie nagłośnisz wokalu. Najtańszą opcją na przetrwanie jest jakieś tranzystorowe kombo gitarowe - zaczynają się od kilku stówek. Jeśli włożysz do tego głośnik "szerokopasmowy" i znajdziesz dobre miejsce w sali żeby się nie sprzęgał, to na próby ujedziesz. Z tym że po przesiadce na coś lepszego czeka Cię niemiła niespodzianka, bo wiele Twoich błędów na takim słabym nagłośnieniu się maskuje.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 13 cze 2006, 11:38

...jak w temacie czyli czy najtańsze kolumny z allegro (cena 199zł za sztukę 250W :)) są w stanie w ogóle zagrać i nie wyłożą się po pierwszej (ani po drugiej ;)) próbie ?

myślałem o jakimś badziewnym powermixerze i dwóch takich wynalazkach...co by dało w sumie może z 600zł co i tak obecnie przekracza mój budżet :) (śmiechu warte ;))

wiem że temat wałkowany często, niemniej nigdy budżet nie był aż tak niski ...
Pozatym wybadaj dokładnie jaką moc maja naprawde te kolumny. 250 W to pewnie ktoś podał moc PROGRAM lub PEAK (wcake bym sie nie zdziwił). A tak wogole to poszukaj czegos uzywanego co bedziesz mogł wypróbowac.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 13 cze 2006, 13:08

...jak w temacie czyli czy najtańsze kolumny z allegro (cena 199zł za sztukę 250W :)) są w stanie w ogóle zagrać i nie wyłożą się po pierwszej (ani po drugiej ;)) próbie ?

wiem że temat wałkowany często, niemniej nigdy budżet nie był aż tak niski ...

Chytry traci dwa razy - nie kupuj najtanszego scierwa. W rzeczy samej, proba stworzenia wlasnego zestawu, o ile o przyzwoitych parametrach, zawieralaby sie w 2 tys. zlotych. Lepiej jest natomiast sprawdzic oferte RH Sound na paczki aktywne i pasywne (maja tez tam miksery tanie, wiec pozwoli to na skompletowanie czegos sensownego na proby).Aktywna RH z 10" wystarczy ci na wokal przy probach, a kosztuje niewiele.

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » wtorek 13 cze 2006, 22:07

Chytry traci dwa razy - nie kupuj najtanszego scierwa....
[O-T]... i to się tyczy nie tylko sprzętu audio... kupiłem taki "tani" (jak na ten rocznik) samochód, po czym okazało się, że musiałem jeszcze dwa razy tyle włożyć...Tylko, że to nie najniższa półka była- czytaj- nadal jeździ
...phi...

ODPOWIEDZ