Monitor LCD pomiędzy monitorami

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
Awatar użytkownika
Master
Monitor LCD pomiędzy monitorami

Post autor: Master » czwartek 14 lip 2005, 08:22

Przeczytałem na jakimś forum , chyba Future Music, że ktoś miał problem z dziwnie tępym dołem i ginącą górą , Monitory stały dosyć blisko siebie sąsiadując po środku z dużym 19 " monitorem komputerowy , po zmianie tegoż monitora na LCD , głośniki od razu zaczęły inaczej grać , ożyły . problem z tępym dołem i znikającą góra ustąpił, jak ręką odjął. Pomyślałem o sobie u mnie jest dokładnie taki sam przypadek , miałem duży monitor, który bezpośrednio sąsiadował z Monitorami Mackie HR 824 , dosyć pokaźnych rozmiarów jak na monitory bliskiego pola , postanowiłem zrobić eksperyment, postawiłem monitor na ziemie , głośniki pozostawiając w tym samym miejscu .... EUREKA..... wszystko ożyło , dół nie maże się jak przedtem , stał się selektywny , pojawiła się góra !!!!!.Zakupiłem monitor LCD, ...... stała się jasność . !!! Szkoda tylko ze przez lata się tak męczyłem ! szukając przyczyny wszędzie indziej !

Awatar użytkownika
spiker

Re: Monitor LCD pomiędzy monitorami

Post autor: spiker » czwartek 14 lip 2005, 09:54

No to cudnie, ale to nie zasługa LCD (jako technologii) ani wina kineskopowego monitora (jako technologii ). Każdy zestaw głośnikowy gra lepiej jeśli ma mało sąsiedztwa. Jakbyś w tym samym miejscu co teraz postawił książkę o zbliżonej objętości brzmiało by tak samo jak z LCD, a lepiej niż z kineskopowym monitorem. Zasługa litertury pięknej ?

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 14 lip 2005, 10:03

Każdy zestaw głośnikowy gra lepiej jeśli ma mało sąsiedztwa. Jakbyś w tym samym miejscu co teraz postawił książkę o zbliżonej objętości brzmiało by tak samo jak z LCD, a lepiej niż z kineskopowym monitorem. Zasługa litertury pięknej ?

pozdrowienia...

KOlego Ameryki nie odkrywasz swoim stwierdzeniem... nie stety nie kazdy ma czas i ""Miejsce "" na literature piekna

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 14 lip 2005, 10:21

Pomyślałem o sobie u mnie jest dokładnie taki sam przypadek , miałem duży monitor, który bezpośrednio sąsiadował z Monitorami Mackie HR 824 , dosyć pokaźnych rozmiarów jak na monitory bliskiego pola , postanowiłem zrobić eksperyment, postawiłem monitor na ziemie , głośniki pozostawiając w tym samym miejscu .... EUREKA..... wszystko ożyło , dół nie maże się jak przedtem , stał się selektywny , pojawiła się góra !!!!!.Zakupiłem monitor LCD, ...... stała się jasność . !!! Szkoda tylko ze przez lata się tak męczyłem ! szukając przyczyny wszędzie indziej ! ...

Nie ma to jak dobra autosugestia. Ja to jak przekrece troche zaluzje, to od razu pojawia sie gora, dol, a nawet wiecej swiatla !

Hubi

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 14 lip 2005, 10:36

Kolego Ameryki nie odkrywasz swoim stwierdzeniem

=======

Gdzież bym śmiał Ja bym ją chętnie nawet zakrył....i zapomniał
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 14 lip 2005, 10:51

Nie ma to jak dobra autosugestia. Ja to jak przekrece troche zaluzje, to od razu pojawia sie gora, dol, a nawet wiecej swiatla !

Hubi

...

Hubi opowiadasz bzdury człowieku ! , miałem podobny przypadek w swoim studio ....... otóz Głosniki ustawione bardzo blisko monitora, powodowały dziwny przydzwiek w okolicy 250 Hz , słyszałem go ale nie wiedziałem skad sie wydostaje , okazało sie ze monitor a moze raczej obudowa sie wzbudzała , po wymianie na LCD problem zniknoł . Oczywiscie nic sie nie dzieje gdy głosniki stoja dalej od siebie , lecz u mnie sa 3 pary monitorow i nie było za duzo miejsca wiec były upchane bardzo scisło. Problem z monitorami i głosnikami był opisany w " THE MIX " z dwa lata temu , po tym artykule zaczołem podejrzewac monitor i okazało sie ze słusznie .

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 14 lip 2005, 11:15

Tyle, że kol. Master nie pisze "dodatkach" w postaci brumów, przydźwięków (czyli zjawisk elektrycznych) itp. lecz o zjawisku ogólnie pojętego upośledzania krańców pasma, co w jego przypadku jest ewidentnie związane z dużym "tłokiem" na biurku -małą odległością między odsłuchami,spotęgowaną dużą ilością bliskich powierzchni odbijających, a to już są zjawiska akustyczne. Tak jak już wczesniej powiedziano, nie jest to żadne odkrywanie Ameryki! Nawet najlepsze monitory odsłuchowe wepchnięte w jakąś ciasnotę, stracą większość swoich atutów. LCD ratuje sytuację tylko dlatego (moim zdaniem) że po prostu robi nam się wiecej miejsca - a głośniki to lubią i nam się lepszym dźwiękiem "oddźwięczają"

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 14 lip 2005, 11:22

Hubi opowiadasz bzdury człowieku ! , miałem podobny przypadek w swoim studio ....... otóz Głosniki ustawione bardzo blisko monitora, powodowały dziwny przydzwiek w okolicy 250 Hz

Nie wiem czy uwaznie przeczytales watek, ale rozmawiamy o wyraznej poprawie jakosci wydobywanego dzwieku, a nie o efektach ubocznych generowanych przez wadliwy monitor, tudziez przez nedzne ekranowanie we wzmacniaczu zasilajacym monitory.

Hubi

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 14 lip 2005, 11:25

...Nawet najlepsze monitory odsłuchowe wepchnięte w jakąś ciasnotę, stracą większość swoich atutów. LCD ratuje sytuację tylko dlatego (moim zdaniem) że po prostu robi nam się wiecej miejsca - a głośniki to lubią i nam się lepszym dźwiękiem "oddźwięczają" ...

Oczywiście, że tak. Przed chwila poprosiłem swą latorosl aby wysunęła mi kinola (19") lekko do przodu, przed przednią ściane monitorów. I zaczęły sie dziać dziwne rzeczy. Sami spróbujcie.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 14 lip 2005, 11:28

Ja Ci wierzę na słowo

ODPOWIEDZ