Monitor LCD pomiędzy monitorami
Przeczytałem na jakimś forum , chyba Future Music, że ktoś miał problem z dziwnie tępym dołem i ginącą górą , Monitory stały dosyć blisko siebie sąsiadując po środku z dużym 19 " monitorem komputerowy , po zmianie tegoż monitora na LCD , głośniki od razu zaczęły inaczej grać , ożyły . problem z tępym dołem i znikającą góra ustąpił, jak ręką odjął. Pomyślałem o sobie u mnie jest dokładnie taki sam przypadek , miałem duży monitor, który bezpośrednio sąsiadował z Monitorami Mackie HR 824 , dosyć pokaźnych rozmiarów jak na monitory bliskiego pola , postanowiłem zrobić eksperyment, postawiłem monitor na ziemie , głośniki pozostawiając w tym samym miejscu .... EUREKA..... wszystko ożyło , dół nie maże się jak przedtem , stał się selektywny , pojawiła się góra !!!!!.Zakupiłem monitor LCD, ...... stała się jasność . !!! Szkoda tylko ze przez lata się tak męczyłem ! szukając przyczyny wszędzie indziej !
Re: Monitor LCD pomiędzy monitorami
No to cudnie, ale to nie zasługa LCD (jako technologii) ani wina kineskopowego monitora (jako technologii ). Każdy zestaw głośnikowy gra lepiej jeśli ma mało sąsiedztwa. Jakbyś w tym samym miejscu co teraz postawił książkę o zbliżonej objętości brzmiało by tak samo jak z LCD, a lepiej niż z kineskopowym monitorem. Zasługa litertury pięknej ?
pozdrowienia
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Każdy zestaw głośnikowy gra lepiej jeśli ma mało sąsiedztwa. Jakbyś w tym samym miejscu co teraz postawił książkę o zbliżonej objętości brzmiało by tak samo jak z LCD, a lepiej niż z kineskopowym monitorem. Zasługa litertury pięknej ?
pozdrowienia...
KOlego Ameryki nie odkrywasz swoim stwierdzeniem... nie stety nie kazdy ma czas i ""Miejsce "" na literature piekna
pozdrowienia...
KOlego Ameryki nie odkrywasz swoim stwierdzeniem... nie stety nie kazdy ma czas i ""Miejsce "" na literature piekna

Pomyślałem o sobie u mnie jest dokładnie taki sam przypadek , miałem duży monitor, który bezpośrednio sąsiadował z Monitorami Mackie HR 824 , dosyć pokaźnych rozmiarów jak na monitory bliskiego pola , postanowiłem zrobić eksperyment, postawiłem monitor na ziemie , głośniki pozostawiając w tym samym miejscu .... EUREKA..... wszystko ożyło , dół nie maże się jak przedtem , stał się selektywny , pojawiła się góra !!!!!.Zakupiłem monitor LCD, ...... stała się jasność . !!! Szkoda tylko ze przez lata się tak męczyłem ! szukając przyczyny wszędzie indziej ! ...
Nie ma to jak dobra autosugestia. Ja to jak przekrece troche zaluzje, to od razu pojawia sie gora, dol, a nawet wiecej swiatla !
Hubi
Nie ma to jak dobra autosugestia. Ja to jak przekrece troche zaluzje, to od razu pojawia sie gora, dol, a nawet wiecej swiatla !

Hubi
Kolego Ameryki nie odkrywasz swoim stwierdzeniem
=======
Gdzież bym śmiał
Ja bym ją chętnie nawet zakrył....i zapomniał 
=======
Gdzież bym śmiał

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Hubi
...
Hubi opowiadasz bzdury człowieku ! , miałem podobny przypadek w swoim studio ....... otóz Głosniki ustawione bardzo blisko monitora, powodowały dziwny przydzwiek w okolicy 250 Hz , słyszałem go ale nie wiedziałem skad sie wydostaje , okazało sie ze monitor a moze raczej obudowa sie wzbudzała , po wymianie na LCD problem zniknoł . Oczywiscie nic sie nie dzieje gdy głosniki stoja dalej od siebie , lecz u mnie sa 3 pary monitorow i nie było za duzo miejsca wiec były upchane bardzo scisło. Problem z monitorami i głosnikami był opisany w " THE MIX " z dwa lata temu , po tym artykule zaczołem podejrzewac monitor i okazało sie ze słusznie .
Tyle, że kol. Master nie pisze "dodatkach" w postaci brumów, przydźwięków (czyli zjawisk elektrycznych) itp. lecz o zjawisku ogólnie pojętego upośledzania krańców pasma, co w jego przypadku jest ewidentnie związane z dużym "tłokiem" na biurku -małą odległością między odsłuchami,spotęgowaną dużą ilością bliskich powierzchni odbijających, a to już są zjawiska akustyczne. Tak jak już wczesniej powiedziano, nie jest to żadne odkrywanie Ameryki! Nawet najlepsze monitory odsłuchowe wepchnięte w jakąś ciasnotę, stracą większość swoich atutów. LCD ratuje sytuację tylko dlatego (moim zdaniem) że po prostu robi nam się wiecej miejsca - a głośniki to lubią i nam się lepszym dźwiękiem "oddźwięczają" 

Hubi opowiadasz bzdury człowieku ! , miałem podobny przypadek w swoim studio ....... otóz Głosniki ustawione bardzo blisko monitora, powodowały dziwny przydzwiek w okolicy 250 Hz
Nie wiem czy uwaznie przeczytales watek, ale rozmawiamy o wyraznej poprawie jakosci wydobywanego dzwieku, a nie o efektach ubocznych generowanych przez wadliwy monitor, tudziez przez nedzne ekranowanie we wzmacniaczu zasilajacym monitory.
Hubi
...Nawet najlepsze monitory odsłuchowe wepchnięte w jakąś ciasnotę, stracą większość swoich atutów. LCD ratuje sytuację tylko dlatego (moim zdaniem) że po prostu robi nam się wiecej miejsca - a głośniki to lubią i nam się lepszym dźwiękiem "oddźwięczają"
...
Oczywiście, że tak. Przed chwila poprosiłem swą latorosl aby wysunęła mi kinola (19") lekko do przodu, przed przednią ściane monitorów. I zaczęły sie dziać dziwne rzeczy. Sami spróbujcie.
[addsig]

Oczywiście, że tak. Przed chwila poprosiłem swą latorosl aby wysunęła mi kinola (19") lekko do przodu, przed przednią ściane monitorów. I zaczęły sie dziać dziwne rzeczy. Sami spróbujcie.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Ja Ci wierzę na słowo