"Wyciągnięcie" rozmowy z tła

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
Data
"Wyciągnięcie" rozmowy z tła

Post autor: Data » piątek 17 cze 2005, 23:45

Czy da się, przy dużym szumie otoczenia (hałas uliczny itp) "wychwycić" i przybliżyć rozmowę która jest w tym zgiełku?

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Re: "Wyciągnięcie" rozmowy z tła

Post autor: Bartolomeo » sobota 18 cze 2005, 00:12

...Czy da się, przy dużym szumie otoczenia (hałas uliczny itp) "wychwycić" i przybliżyć rozmowę która jest w tym zgiełku?...

Przybliżyc się da.

Ale nic wielkiego z tego raczej nie wyciśniesz.

A o co chodzi

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » sobota 18 cze 2005, 07:46

...Czy da się, przy dużym szumie otoczenia (hałas uliczny itp) "wychwycić" i przybliżyć rozmowę która jest w tym zgiełku?...

Potrzebny jest do tego mikrofon o charakterystyce supernerkowej. (podsłuchiwanie jest karalne )
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » sobota 18 cze 2005, 14:19

Obajrzyj film pt. Rozmowa Tam podsłuchują z klasą...wychwytują rozmowę dwojga ludzi z tłumu Ale to karalne

Data

Post autor: Data » sobota 18 cze 2005, 15:05

Ale to nie chodzi o podsłuch ! Chodzi mi o gotowe nagranie. To jest rozważanie teoretyczne typu - wycinanie wokalu z nagrania. Jestem po prostu ciekawy czy też to niemożliwe, czy da się przy użyciu np korektoró, kompresorów coś takiego osiągnąć. Ma wyjść jakaś wtyczka która będzie usuwała np szuranie krzeseł, pokasływanie itp, więc ciągle ta technika idzie do przodu.

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » sobota 18 cze 2005, 15:28

...Ale to nie chodzi o podsłuch ! Chodzi mi o gotowe nagranie. To jest rozważanie teoretyczne typu - wycinanie wokalu z nagrania. Jestem po prostu ciekawy czy też to niemożliwe, czy da się przy użyciu np korektoró, kompresorów coś takiego osiągnąć. Ma wyjść jakaś wtyczka która będzie usuwała np szuranie krzeseł, pokasływanie itp, więc ciągle ta technika idzie do przodu....

Z tego co wiem to są wtyczki eliminujace częstotliwości nie zwiazane z ludzikm glosem, lub odwrotnie,ale to raczej zabawa bo nie jest mozliwe wyeliminowanie jakis "zakłóceń" bez naruszenie tego co chcemy zosatwić.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 18 cze 2005, 15:32

w filmach potrafią:D

i tez się kiedyś nad tym zastanawiałem ile w tym prawdy - ale zasadniczo na takich patentach to taka rozmowa moze być zupełnie o czym innym:D

w koncu to tylko dźwięk i nawet przyblizone dzwieki moga zmienic slowo na inne.........

jest tu jakis fachowiec z wywiadu?niech sie wypowie:D

sprobuj jakims equalizerem FFT(fajny jest w samplitude)

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » sobota 18 cze 2005, 15:57

Jezeli wiesz czego konkretnie chcesz sie pozbyć np.odglosu jakiejs maszyny i masz nagrany również sam hałas maszyny- można pobawić sie jakimiś reduktorami szumów- bardzo dobry jest w Cool Edit Pro

Awatar użytkownika
MG

Post autor: MG » sobota 18 cze 2005, 20:49

Obetnij wszystkie częstotliwości poza pasmem mowy ludzkiej, a jeśli zakłócenia znajdują się w paśmie mowy to poszukaj ich i wytnij tak by zrozumiałość mowy nie spadała.

ODPOWIEDZ