Filtrowanie wokalu przed rejestracją

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR
Filtrowanie wokalu przed rejestracją

Post autor: OYCIECPIOTR » niedziela 03 kwie 2005, 19:47

Zainspirował mnie ostatnio Darth Vader:

zacząłem kombinować z nagrywaniem głosu przetworzonego przez różne ,,przeszkody", które odfiltrowują częstotliwości. Najprostszym pomysłem jest umieszczenie między majkiem i ustami deski, bądź koca. Na ogół tnie to wysokie tony. Mówienie do głębokiego wazonu, metalowej rury czy szklanego słoja raczej nieciekawie zdudnia dźwięk. Tuba z papierowego klosza była już ciekawsza, ale naprawdę przydatna okazała się obudowa typowej lampki przypinanej na klips. To coś w rodzaju metalowego walca szerszego od otwartej strony, zaś od strony zamkniętej posiadającego sitko licznych otworków. Dopiero to dziwne, kojarzące się z hełmem Anakina S. ustrojstwo przefiltrowało głos w jakiś sensowny z punktu widzenia nagrań sposób. Skojarzyło mi się to z patentem nadużywanym przez Toola - chociażby w 1 utworze na Aenimie. Najpierw wokal z poobcinanymi pasmami, potem, razem z walnięciem gitar, lecący pełnym pasmem. Tą drogą można uzyskać lżejsze odmiany ,,głosu ze słuchawki", lecz IMO naturalniej brzmiące, niż gdy po prostu poobcina się pasma filtrami we wtyczkach.

DOCIEC PIOTR

--------------------------------

100 lat, niech miłość żyje w nas...
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
WuBe

Re: Filtrowanie wokalu przed rejestracją

Post autor: WuBe » niedziela 03 kwie 2005, 20:11

A może brzmi naturalnie dlatego ze za każdym razem inaczej.

Nikt chyba nie mówi, że trzeba obcinac wtyczkami, można obciąć jakimś preampem. Ale niestety, podbnie jak w przypadku wazonów, lampek i desek, orginalnego wokalu już z tego nie zrobisz ,

A we wtyczce zawsze można.

Pomimo to, zycze powodzenia i dalszych eksperymentów

P.S. zastanów sie nad tymi wtyczkami :)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 03 kwie 2005, 20:18

...P.S. zastanów sie nad tymi wtyczkami :) ...

WuBe, jesteśmy w dziale Tips & Tricks. Mam wrażenie, że Ojciec Piotr od dawna wie do czego służą wtyczki oraz zdaje sobie sprawę z konsekwencji braku czystego śladu wokalu w projekcie .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » niedziela 03 kwie 2005, 21:21

......P.S. zastanów sie nad tymi wtyczkami :) ...

WuBe, jesteśmy w dziale Tips & Tricks. Mam wrażenie, że Ojciec Piotr od dawna wie do czego służą wtyczki oraz zdaje sobie sprawę z konsekwencji braku czystego śladu wokalu w projekcie .

...

dokładnie, są świetne wtyczki służące do tego właśnie celu - mój faworyt to PSP Nitro - jak wyjdę z dołka finansowego, to mam zamiar w końcu to cudo nabyć.

Oczywiście tego typu zabiegi, jak z tym lampkowym badziewiem (nie mylić z lampami w przedwzmacniaczach) stosuje sie z pełną świadomością, jaki będzie finalny dźwięk. Wtyczki czy procesory cyfrowe są powtarzalne i to ich wielka zaleta, ale dobrze jest czasem poszukać brzmienia poza światem zer i jedynek. Właśnie dlatego, że efekty tego typu nie są powtarzalne, są takie niepowtarzalne

[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » niedziela 03 kwie 2005, 22:00

Ciekawy efekt może dać śpiewanie do węża od odkurzacza!!!

PS: to nie jest żart. Naprawdę ciekawie brzmi!
[addsig]
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

ODPOWIEDZ