Delay na końcówkach ścieżek
Czy jest jakaś wtyczka VST (najlepiej darmowa), która dodawała by efektu Delay, w taki sposób, aby był on głośniej słyszalny na końcówkach obrabianych ścieżek, a nie przez cały czas. Chodzi mi o to, aby przetwarzane ścieżki wokalne nie traciły na czytelności. Gdyż, jak wiadomo, duża ilość Delay'a sprawia, że szybciej zaśpiewane partie stają się mniej zrozumiałe. Dotychczas robiłem to w ten sposób, że ręcznie włączałem efekt Delay na końcówce zdania, w momencie kiedy chciałem uzyskać ten efekt. Ale może jest jakaś inna, łatwiejsza opcja? Dodam, że korzystam z programu Cubase VST 32 5.0. Byłbym bardzo wdzięczny za cenne wskazówki w tej sprawie, za które z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam!
Daniel
Pozdrawiam!
Daniel
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.
Re: Delay na końcówkach ścieżek
psp delay pack lub sprzętowo TC M 300 np.
przepraszam, miały być darmowe.
Moze nie odpowiem na twoje pytanie ale powim ci jak ja to robie. Sposob jest banalnie prosty. Obcinasz końcówke fragment ,ktory ma byc obrobiony delayem - wstawiasz ten krotki obiekt w ścieżke gdzie pracuje delay w czasie rzeczywistym.w ten track gdzie dziala ten delay wstawiasz dokladnie wszytkie obiekty wirtualne ktore chcialbys aby na nich byl ten delay. to bardzo wygodne i jest duzo wieksza kontrola nad tym co robisz. Wszystko wtedy jest przedstawione graficznie.
Ja pracuje w Samplitude, dlatego praca na obiektach wiltulnych daje mi tak wielką swobode działania.
Ja pracuje w Samplitude, dlatego praca na obiektach wiltulnych daje mi tak wielką swobode działania.
Dzięki Wam bardzo za zainteresowanie sprawą i pomoc. Jeśli chodzi o te drugie rozwiązanie, to zgadzam się, też tak kiedyś robiłem, ale szczerze mówiąc wolałbym, żeby tą sprawe załatwiła mi odpowiednia wtyczka, która z chwilą obniżenia dynamiki obrabianej ścieżki wprost proporcjonalnie do niej zgłaśniałaby efekt Delay; coś w stylu Dynamic Delay. Jest to chyba najłatwiejsze rozwiązanie. Czy jest coś takiego, oczywiście oprócz komercyjnego PSP? Chodzi mi o wersję freeware. Może ktoś z Was spotkał się z takowym plug-inem?
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.
A automatyka?
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
...A automatyka?
...
Automatyka - zgadzam się, właśnie tak obecnie robię, ale to również dodatkowe kręcenie gałkami i kolejny kłopot (może jestem leniwy;-) ). A poza tym taki Delay, który zwiększa się wraz ze zmianą dynamiki jest (być może się mylę) moim zdaniem bardziej ciekawszy i naturalny, gdyż przez cały czas cichutko powtarza, a jedynie na końcówkach się zgłaśnia.
No..., realizatorzy!:-) Nikt z Was nie korzysta z takich wtyczek? W jaki sposób rozwiązujecie powyższy problem?
...
Automatyka - zgadzam się, właśnie tak obecnie robię, ale to również dodatkowe kręcenie gałkami i kolejny kłopot (może jestem leniwy;-) ). A poza tym taki Delay, który zwiększa się wraz ze zmianą dynamiki jest (być może się mylę) moim zdaniem bardziej ciekawszy i naturalny, gdyż przez cały czas cichutko powtarza, a jedynie na końcówkach się zgłaśnia.
No..., realizatorzy!:-) Nikt z Was nie korzysta z takich wtyczek? W jaki sposób rozwiązujecie powyższy problem?
No..., realizatorzy!:-) Nikt z Was nie korzysta z takich wtyczek? W jaki sposób rozwiązujecie powyższy problem?...
W porzadnym
programie robie to tak: na grupie po zwyklym delayu daje kompresor z wolnymi czasami, kluczowany zewnetrznie z grupy, na ktorej mam wszystkie wokale (albo glowny, zalezy), lub kluczowany sygnalem sprzed delaya. Oczywiscie powinien to byc ducker a nie kompresor, ale kompresor tez dobrze daje rade, w koncu chodzi o jakies 3-6 dB.
Nie wiem, czy da sie tak w kubusiu, ale czemu nie?
W porzadnym

W porzadnym
programie robie to tak: na grupie po zwyklym delayu daje kompresor z wolnymi czasami, kluczowany zewnetrznie z grupy, na ktorej mam wszystkie wokale (albo glowny, zalezy), lub kluczowany sygnalem sprzed delaya. Oczywiscie powinien to byc ducker a nie kompresor, ale kompresor tez dobrze daje rade, w koncu chodzi o jakies 3-6 dB.
...
Cześć !
Hehe, dasz rade przetłumaczyć na język polski ? :) Niektórzy są naprawde zieloni... :)
Pozdrawiam serdecznie

...
Cześć !
Hehe, dasz rade przetłumaczyć na język polski ? :) Niektórzy są naprawde zieloni... :)
Pozdrawiam serdecznie
Gram w kapeli rockowej, bawie sie w nagrywanie mojego zespołu.
Cześć !
Pozdrawiam serdecznie...
Chodzi o sidechain, którego w Kiubejzie zresztą nie ma. Automatyka zostaje albo patent z drugą ścieżką, który osobiście najbardziej lubię.
Pozdrawiam serdecznie...
Chodzi o sidechain, którego w Kiubejzie zresztą nie ma. Automatyka zostaje albo patent z drugą ścieżką, który osobiście najbardziej lubię.
Jestem przystojny i młody