Kompresja pasmowa?

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
Awatar użytkownika
ula
Kompresja pasmowa?

Post autor: ula » czwartek 11 wrz 2003, 22:04

Czesc wam wszystkim , mam na imie Ula, jestem chyba jedna z niewielu dziewczyn ktore Interesuja sie Muzyka od strony Technicznej Mam kilka pytan dotyczacych kompresji Pasmowj , Pracuje w programie Logic Audio 5,51 ktory to jednym z plaginow jest własnie komprespr pasmowy , Moje Pytanie: jak mam ustawic pasma ktore chciała bym kompresowac, czym sie sugerowac ? wydaje mi sie ze powinny miec taka sama głosnosc tzn, ustawiam tak pasma aby poziomy były podone . jak Ustawic Atak i Relis .... wiem ze niskie czestotliwosci powinny miec szybki atak i wolne odpuszczanie a wysokie odwrotnie , ale jak to sie oblicza .... czy w ogole sie to oblicza . mam jeszcze 1000 innych pytan i liecze na wasza pomoc :)

narazie goraco was pozdrawiam i zycze dobrej Nocki :) Ula
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
twist21

Re: Kompresja pasmowa?

Post autor: twist21 » czwartek 11 wrz 2003, 22:24

pytanie ciut niekonkretne... zależy jaka muzykę robisz, jaki efekt chcesz osiągnąć. liczenie, wzory, i inne podobne rzeczy mają zastosowanie w realnej przestrzeni, natomiast tam, sami tworzymy przestrzeń. nie da się wyliczyć. Nie trzeba też uzywać kompresji za wszelką cenę. Kompresji używaj kiedy jest ona niezbędna. kompresja pasmowa to już w ogóle skrajny przypadek. praktycznie na wyjątkowe okazje

moja rada: mniej licz, więcej sluchaj. nikt nie podpowie lepiej niż twoje ucho.

Pozdrawiam.
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » czwartek 11 wrz 2003, 22:32

ojjj , miałam na mysli Sume i koncowy finalny efekt ""Piesni

'' tak nazywam to co tworze :) z tego co wiem , Kompresor pasmowy urzywany jest bardzo czesto oczywiscie nie na slady .. chociaz przypuszcam ze sa sytuacje w ktorych kompresor pasmowy bardzo pomaga ...

Pozdrawiam Kolege Ula :)

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » czwartek 11 wrz 2003, 22:43

Ja bym radzil korzystac ze sluchu w takich sytuacjach i juz. Moze i sa pewne 'zasady' ustawiania czasu ataku i 'wygaszania' kompresora, ale po co sobie zawracac glowe takimi rzeczami. Gotowej recepty nie ma, ale podstawa, to sugerowac sie wlasnym sluchem. Jesli dopiero zaczynasz cala zabawe, to proponuje robic tak jak ja robilem. Wszystkim krecic w granicznych polozeniach (tylko cicho :)) a wtedy szybko zapamietasz co do czego sluzy i co to robi.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » czwartek 11 wrz 2003, 22:51

Dziekuej Ci Zone za odpowiedz, ale nie jestem taka nowicjuszką bardzo mi przykro ze za taka mnie traktujecie . Ale nic, oczekuje bardzie konstruktywnych odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » czwartek 11 wrz 2003, 23:06

Mysle, ze kazdy odpowie Ci podobnie.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » czwartek 11 wrz 2003, 23:23

Ustawianie pasm ktore chcemy kompresowac, nie moze byc przypadkowe . Ok. Przykladowo .. Pasmo słyszalne i ""widzialne "" na Analizerze widma przynajmiej moim wynosi od 20 hz do 21 khz pod Lupe bierzemy tworczosc Hip Hopową o ktorej tak głosno na tym forum, gdzie słyszymy Bebny , Bas, ""SPIEWAKA rapera Staszka "" klawisz ,troche sampli .. Piesn ta oscyluje w sakresie 30 hz do oczywscie wysokiej gorki czyli 16 khz jest to numer dynamiczny ....... i pytanie , jak mamy te pasma podzielic... na Doł. niski srodek, srodek i gore. to oczywiste przy 4 pasmowym Kompresorze.... no tak to jest raczej zrozumiałe lecz jak dokladnie sprecyzowac te czestotliwosci .. posiadam w swoich zbiorach takze TC finalizer ktory ma funkcie Wizard wiec parametry ustawia powiedzmy automatycznie lecz to sa gotowe usawienia ktore nie zawsze sie sprawdzaja .... A ja sie uparłam ze dojde do tego ... lecz mowiac prawde czuje sie troche zmeczona tymi probami :) dlatego przyszłam po porade do fachowcow :)

Buziaki :) chłopaki

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 11 wrz 2003, 23:52

w wielopasmowej kompresji musisz być świadoma co gra w poszczególnym paśmie. Jeżeli decydujesz się że komresujesz najmocniej 0-120 Hz to odejmiesz energii basowi i stopie (jeżeli pzesadzisz) lub ją zwiększysz (jeżeli prawidłowo skomresujesz i podniesiesz poziom dla tego pasma). Z pozostałymi pasmami jest podobnie ... trzeba wiedzieć czego się chcę i co jest w jakim paśmie - najlepszy przykład to deesser czyli kompresor który działa w (do wyboru) okolicach 5 kHz.

Może napisz jakie masz tracki i jaki efekt chcesz osiągnąć. Albo wystaw próbną wersję utworu na miXerze (link po lewej i pooceniami.

Na zachęte dla płci przeciwnej (i jej jedynej przedstawicielki) oferuję nawet trochę miejsca na serwerze na zamieszczenie mp3ki

PS. Panowie - promocja tylko dla kobiet
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 12 wrz 2003, 00:28

Msieczko, Ok, zgoda .... obiecuje przesłac to co robie obecnie ........ jest to tworczosc wesoło- techno ( i ) - czno , popowa... tylko Wyspie sie troszeczke bo oczka mi opadaja na moja Yamah-szke ,

ale nareszcie jakis konkret :) pozdrawiam .ula

Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:

Post autor: medoramas » piątek 12 wrz 2003, 09:36

PS. Panowie - promocja tylko dla kobiet ...

se założe nowe konto z damsko-brzmiacym nikiem

a na poważnie to sam z chęcia bym "rzucił uchem" na twórczość Przedstawicielki Płci Pięknej tegoż Forum

ODPOWIEDZ