Przestrzeń w mixie

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
Awatar użytkownika
jaca2303
Przestrzeń w mixie

Post autor: jaca2303 » wtorek 23 paź 2007, 22:58

Jak robicie głębie w metalu?( wiem ,wiertarką )
Chodzi mi o gitary przesterowane. Nagrywam cztery, rozkładam 2 na boki i dwie po 50%-70%. Jest i delay i jest i pogłosik i razem i osobno i wcale. Wyczytałem że, 4 gity to same powinny wytworzyć przestszeń bez reverbów i delayi, ale mi kurcze blaszka za nic nie wychodzi. Aha , przez multiefekt nagrywam.

JUż symulowałem nagrywanie z pieca na dwa mici: kopiowałem i opóżniałem ślady, ale filtrowaniem grzebieniowym mi nie poszło. Kumpel mówił, że takie piekiełko właśnie, to tylko filtrowanie grzebieniowe,ale u mnie klapa. Dobrze kombinuje, tylko za mało jeszcze czy jest jakiś patent. Niech się ktoś zlituje.

Artykuł w EiS czytałem .
Gonię brzmienie VADERA z THE ART OF WAR , to tylko jako przykład.
Nie bić, sam się pościeram..... jak się nie dowiem

Awatar użytkownika
jaca2303

Re: Przestrzeń w mixie

Post autor: jaca2303 » wtorek 23 paź 2007, 23:08

PRZESTRZEŃ- GŁĘBIA

Ale zadałem , i to w temacie
Wybaczcie

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » środa 24 paź 2007, 00:40

...PRZESTRZEŃ- GŁĘBIA

Wybaczcie...

Poeksperymentuj z parametrem pre-delay w reverbach. Umiejętne wykorzystanie opóźnienia czasu odpić potrafi zdziałać cuda, poza tym dużo zależy od proporcji w poziomach głośności tracków, a nie tylko ich rozmieszczenia. Spróbuj również wykorzystać stereo imagery na te najcichsze ślady, ale z umiarem. Napisz jak poszło,pozdr
[addsig]
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » środa 24 paź 2007, 01:28

......PRZESTRZEŃ- GŁĘBIA

Wybaczcie...

Poeksperymentuj z parametrem pre-delay w reverbach. Umiejętne wykorzystanie opóźnienia czasu odpić potrafi zdziałać cuda, poza tym dużo zależy od proporcji w poziomach głośności tracków, a nie tylko ich rozmieszczenia. Spróbuj również wykorzystać stereo imagery na te najcichsze ślady, ale z umiarem. Napisz jak poszło,pozdr
...
No dzięki za zainteresowanie

Wiem, że dobrze jest pre-delay ustawiać ok 30 ms, nie więcej i robi się grubo , przy kilku rozłożonych ścieżkach, czytaj- ściana
ale brak mi tego tunelu w tej ścianie.
Tak , cofam 2 zewnętrzne lub wew. przyciszając je i więcej pogłosu dając oraz odpowiednio zdejmując wysokich i dołu, że niby są dalej ,ale to ciagle nie to. Sama barwa gitar jest z...zajefajna

Piszesz stereo imagery? hm, jak rozkładam dwie zew. to jest szeroko i to bardzo, zawężenie następuje np: jak dochodzą wewnętrzne ścieżki, chociaż są ciszej. Mówisz żeby zew. ściszać i je stereo- imagerem? No dzięki i obadam

Awatar użytkownika
Elven
Kontakt:

Post autor: Elven » środa 24 paź 2007, 09:10

zerknij do nowego EiS tam jest niezły artykuł o bazie stereo.
O ile dobrze wyczytałem - niech mnie ktoś poprawi - skopiuj ściężkę mono dwukrotnie i rozstaw te kopie skrajnie w panoramie. Następnie obie skopiowane ścieżki opóźnij względem oryginału nieznacznie je przesuwając do przodu - obie o tę samą wartość. W jednej ze skopiowanych ścieżek odwróć faze, po czym ścisz te obie ścieżki względem orginału. Powinno dać zamierzony efekt

Awatar użytkownika
Elven
Kontakt:

Post autor: Elven » środa 24 paź 2007, 09:11

...zerknij do nowego EiS tam jest niezły artykuł o bazie stereo.

sorka, czytałeś

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » środa 24 paź 2007, 09:22

Zamiast kopiowac slady, mozna tez od razu nagrywac np 8 sygnalow z 4 paczek gitarowych.
Czasem tak jest, ze pojedynczy slad z symulatora brzmi dobrze, ale im jest ich wiecej tym gorzej dla nich, tak jakby "nie dodawaly" sie do siebie. Z sygnalami z mikrofonu jest tak, ze kolejne slady lepiej "dodaja" sie do siebie.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » środa 24 paź 2007, 09:26

......zerknij do nowego EiS tam jest niezły artykuł o bazie stereo.

sorka, czytałeś
...
Nie napisałeś nic o reszcie instrumentów. A to one decydują bardzo często o przestrzeni w gitarach. Wsadzając te same slady w dobre bebny i bas, przestreń sama Ci sie zrobi. .

ODPOWIEDZ