Efekt na scratch?
No wlasnie, jakich Wy uzywacie efektow na nagrane scratche zeby lepiej brzmialy i w jakim celu to stosujecie ? Traktujecie je jak zwykly instrument czy jednak zupelnie inaczej ? Mam konkretny przyklad - mam dosyc dlugi, bardzo dynamiczny i siarczyscie pociety scratch z licznymi "helikopterkami". Brzmi calkiem niezle, ale czy jest cos co moge z nim jesczez zrobic zeby brzmial ciekawiej , lepiej ? Delay odpada bo sie robi misz-masz, dzingiel ktory jest scratchowany to nagrany wokal , wiec probowalem roznych filtroe wokalowych , ale to tez tylko pogorszylo efekt. Macie jakies swoje patenty ?
Re: Efekt na scratch?
możesz w niektórych miejscach porozrzucać po kanałach...nie dawaj żadnych delayów...mi smakują suche skrecze
P.S. Na jakim sprzęcie robiłeś owe skrecze??

P.S. Na jakim sprzęcie robiłeś owe skrecze??
ja czasami daje leciutki pogłos, Ale taki który jest prawie nie slyszalny w calym miksie. Chodzi o to ze dzwiek sie nie zlewa ale jest bardziej oddychajacy, tak jak by byl ulokowany w przestrzeni. Jak dajesz kanal na solo, to ustawiasz tak zeby byl bardzo delikatnie slyszalny, dodatkowo robie panorame na poszczegulne triki, Jak masz wordcuta to to jeden ustawiasz ok 45' w prawo a drugiego 45' w lewo.efekt jest spoko. A jezeli masz jakies pomysły na brzmienie to warto pokombibnowac, czasem mozna uzyskac genialny efx.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.
Skrecze robione sa klasycznie: na Technicsie SL-1200 i niezlym mixerze Stantona (nie pamietam modelu dokladnie). Nie ja robie te skrecze, mam od tego swoich ludzi ;) Rzecz jasna rozlozylem je na kanaly i delay tez leciutki nalozylem, taki "prawie nieslyszalny w mixie". To jest baza. Chodzi mi o cos wiecej. Jesli kiedys udalo wam si uzyskac jakies kosmiczne efekty ze skreczami to dajcie znac ....
IMHO nie powinno się ingerować w skreczywka. Szczególnie jeśli to jakaś rapowa muzyka. DJ ma się pocić, a nie realizator. Ja mam takie konserwatywne zdanie, że elementów rapu nie powinno się upiekszać. Ewentualnie poczyścić i zmasterować. Efekty zostawić DJowi.
[addsig]
[addsig]
:)
Problem w tym, ze nie robie hip-hopu. Robie muzyke, hmmm, "eksperymentalna" :) szukam wlasnie jakis ciekawych efektow - skrecze juz sa i sa niezle, chodzi tylko o dodanie jakiegos smaczku ... pozdrawiam.
sprubuj na poszczegulne traki dawac poglosy i dynamike, wtedy masz wieksza kontrole nad mixem. Bo na wszystko ustawiasz sobie odzielnie. W mix downie mozesz najwyzej eq podregulowac, i limiter dac. Wtedy masz płyny mix.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.
...Problem w tym, ze nie robie hip-hopu. Robie muzyke, hmmm, "eksperymentalna"
No to eksperymentuj, eksperymentuj, a nie pytaj jak robią inni
No to eksperymentuj, eksperymentuj, a nie pytaj jak robią inni
www.myspace.com/pchelki
Jedno, co nie zawadzi, to dac filtr HPF, i to dosc wysoko - chyba, ze lubisz pompowanie glonikow 

...Jedno, co nie zawadzi, to dac filtr HPF, i to dosc wysoko - chyba, ze lubisz pompowanie glonikow
...
Wyjasnij co to jest HPF. Pewnie chodzi o podbicie wysokich czstotliwosci, tak ?

Wyjasnij co to jest HPF. Pewnie chodzi o podbicie wysokich czstotliwosci, tak ?