Czy znacie jakiś enchancer vst?
Zauważyłem w wirtualnym gitarzyście pokrętło enchancera,
w halion3 znajduje sie wtyczka o tej nazwie.
Interesuje mnie zasada działania.
Pozdrawiam.
Jak naprawdę działa enchancer?
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
Re: Jak naprawdę działa enchancer?
Wznawiam pytanie . Czy wiecie jak działa enchancer????
...Wznawiam pytanie . Czy wiecie jak działa enchancer????...
nie ma czegoś takiego
nie ma czegoś takiego
Zapewne chodzi koledze o enhancer?
...Zapewne chodzi koledze o enhancer? ...
to może ja inaczej... Czym różni sie exciter od enhancera?
to może ja inaczej... Czym różni sie exciter od enhancera?
Exciter jest jednym z wielu rodzajów enhancera. Trudno opisać jak działa enhancer w ogólności, ponieważ jest wielka rozmaitość metod poprawiania dźwięku. Co najwyżej można dyskutować działanie jakiegoś konkretnego modelu.
enhancer, np. w produktach SPL wygładza brzmienie nadaje aksamitu, przez co np. świetny jest do muzyczki np. puszczanej w hotelowych kawiarenkach, wtedy jest nie męczącym tłem. Natomiast exciter najogólniej mówiąc wyostrza, powoduje dźwięk bardziej natarczywym, z początku czytelniejszym, ale szybko męczy ... A zasady działania obu były gdzieś ładnie i fachowo wyjaśnione w którymś bardzo starym EiS czy Muzyku.
technologie ..
...enhancer, np. w produktach SPL wygładza brzmienie nadaje aksamitu, przez co np. świetny jest do muzyczki np. puszczanej w hotelowych kawiarenkach, wtedy jest nie męczącym tłem. Natomiast exciter najogólniej mówiąc wyostrza, powoduje dźwięk bardziej natarczywym, z początku czytelniejszym, ale szybko męczy ...
Absolutnie nie zgadzam się z takim opisem. Exciter generuje dodatkowe składowe harmoniczne w górze pasma, i jako taki występuje zarówno samodzielnie pod różnymi nazwami fabrycznymi, jak i jako element wielu rozbudowanych procesorów, również tych spod szyldu SPL. Wygłaszanie sądów o tym co męczy a co nie męczy jest pozbawione sensu. Raz, że kwestia jest bardzo subiektywna, dwa - jak już pisałem, pod tą nazwą kryje się wiele różnych technik obróbki sygnału. Mnie na przykład strasznie męczy właśnie brzmienie procesorów SPL, zwłaszcza w ustawieniach skrajnych (wszystkie gałki w prawo), a tym czasem właściciele tych skrzynek mają tendencję do "przewalania" efektu.
Absolutnie nie zgadzam się z takim opisem. Exciter generuje dodatkowe składowe harmoniczne w górze pasma, i jako taki występuje zarówno samodzielnie pod różnymi nazwami fabrycznymi, jak i jako element wielu rozbudowanych procesorów, również tych spod szyldu SPL. Wygłaszanie sądów o tym co męczy a co nie męczy jest pozbawione sensu. Raz, że kwestia jest bardzo subiektywna, dwa - jak już pisałem, pod tą nazwą kryje się wiele różnych technik obróbki sygnału. Mnie na przykład strasznie męczy właśnie brzmienie procesorów SPL, zwłaszcza w ustawieniach skrajnych (wszystkie gałki w prawo), a tym czasem właściciele tych skrzynek mają tendencję do "przewalania" efektu.
Zgodze sie że exciter generuje dodatkowe składowe i wiem jak działa.
No ale enhancer tego niewie nikt.
W wirtualnym gitarzyscie jest pokrętło enhancera działa jakby poszerzało baze stereo.
W mixpak PSP też jest enhancer i działa jakby tłumił sygnały mono a zostawiał te rozłożone na kanały l/p (czy właśnie tak działa????)
No ale enhancer tego niewie nikt.
W wirtualnym gitarzyscie jest pokrętło enhancera działa jakby poszerzało baze stereo.
W mixpak PSP też jest enhancer i działa jakby tłumił sygnały mono a zostawiał te rozłożone na kanały l/p (czy właśnie tak działa????)
Jeszcze raz napiszę to, co już napisałem wcześniej: enhancer może działać w najróżniejszy sposób, tym określeniem można nazwać co tylko konstruktorowi przyjdzie do głowy. Słowo enhancer znaczy tyle co "poprawiacz", a poprawiać można wszystko: od odstępu sygnału od szumu począwszy, przez szerokość pasma, czytelność transientów, a skończywszy na jakości stereofonii. Nie istnieje jednoznaczna definicja, co enhancer ma robić i w jaki sposób.
Jak spytasz o jakieś konkretne urządzenie lub software i dokładnie opiszesz jaki jest słyszalny efekt działania tego konkretnego enhancera, to może ktoś się pokusi o hipotezę, jak dany efekt można zrealizować. Na pewno wie tylko ten, kto skonstrustruował to urządzenie lub napisał ten konkretny plugin.
Jak spytasz o jakieś konkretne urządzenie lub software i dokładnie opiszesz jaki jest słyszalny efekt działania tego konkretnego enhancera, to może ktoś się pokusi o hipotezę, jak dany efekt można zrealizować. Na pewno wie tylko ten, kto skonstrustruował to urządzenie lub napisał ten konkretny plugin.