Patenty w REASONie

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:
Patenty w REASONie

Post autor: ukaef » czwartek 23 mar 2006, 19:32

Witam ponownie. Mam taki pomysł, co byśmy się wszyscy po bratersku podzielili patentami jakimi się posługujemy w reasonie.

----------------------

Na początek zdradzę coś, co podpatrzyłem w jednym tutorialu (ja zbytnio kreatywny nie jestem ;) ) i przydaje mi się do dzisiaj:

Pod mixerem tworzymy dwa delay-e np DELAY1 i DELAY2

Podpinamy to tak:

(mikser) Aux Send L -> Delay1 Input L

(mikser) Aux Send R -> Delay2 Input L

Delay1 Output L -> (mikser) Aux Return L

Delay2 Output L -> (mikser) Aux Return R

W Delay1 ustawiamy sobie opóźnienie na 1ms

W Delay2 ustawiamy sobie opóźnienie na 3ms

Teraz dodając trochu efektu na kanale w mikserze usłyszymy ciekawy efekt poszerzania panoramy. Niestety patent ten nie nadaje się do stosowania z perkusją (na werblach słychać pogłos).

Teraz Wasza kolej :P
:)

richtig

Re: Patenty w REASONie

Post autor: richtig » czwartek 23 mar 2006, 19:52

khem, khem...
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Sempoo

Re: Patenty w REASONie

Post autor: Sempoo » piątek 24 mar 2006, 12:05

...Witam ponownie. Mam taki pomysł, co byśmy się wszyscy po bratersku podzielili patentami jakimi się posługujemy w reasonie.

----------------------

Na początek zdradzę coś, co podpatrzyłem w jednym tutorialu (ja zbytnio kreatywny nie jestem ;) ) i przydaje mi się do dzisiaj:

Pod mixerem tworzymy dwa delay-e np DELAY1 i DELAY2

Podpinamy to tak:

(mikser) Aux Send L -> Delay1 Input L

(mikser) Aux Send R -> Delay2 Input L

Delay1 Output L -> (mikser) Aux Return L

Delay2 Output L -> (mikser) Aux Return R

W Delay1 ustawiamy sobie opóźnienie na 1ms

W Delay2 ustawiamy sobie opóźnienie na 3ms

Teraz dodając trochu efektu na kanale w mikserze usłyszymy ciekawy efekt poszerzania panoramy. Niestety patent ten nie nadaje się do stosowania z perkusją (na werblach słychać pogłos).

Teraz Wasza kolej :P...

Ja stosuję nieco inny patent: wychodzę od dowolnego żródła dźwięku, podpinam Spider Audio - żeby rozdzielić sygnał, dalej jeden delay kręcę w lewo, drugi w prawo, lewy daję 1ms, prawy np. 20ms i potem wracam z sygnałem do Spidera :)

Ale są inne ciekawsze patenty: pobawcie się kablami w obrębie samego Subtractora / Malstroma: podepnijcie np. wyjście LFO do gate, filter do CV i zabawa przednia. Na dowód podaję linka do zwoich kawałków - Zestaw E na początku i przez całą długość trwania ma właśnie dźwięk stworzony w powyższy sposób: l i n k
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

ODPOWIEDZ