Najlepsze odszumiacze?

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
Awatar użytkownika
SLP
Najlepsze odszumiacze?

Post autor: SLP » wtorek 28 lut 2006, 12:28

Cześć.

Mam pewną robótkę do wykonania, robótkę, którą spaprała jedna z "najlepszych" firm zajmujących się organizacją imprez, oświetleniem, nagłośnieniem itp.

Nagrywane było otwarcie jakiejś huty i były ważne przemówienia zagranicznych inwestorów itd. Wielki elektro- magnes do podnoszenia złomu (odpalony dla pokazu) sprawił, że przestała działac większość sprzętu rejestrującego, siadło nagrywanie dźwięku z przemówień (mikrofony-> mixer->rejestrator...), padła część kamer.

Dostałem od kumpla z tej firmy strasznie zaszumiony materiał dźwiękowy czyli to co nagrało się Z MIKROFONU PRZY KAMERZE STOJĄCEJ ZE 40M OD PRZEMAWIAJĄCYCH W HUCIE GDZIE ZACZĘŁY PRACOWAĆ WSZYSKIE MASZYNY........

Tu mam pytanie: Czy znacie jakąś godną polecenia wtyczkę lub aplikację, która jest wyjątkowo dobra do tych zadań???

P.S.wiem doskonale że cudu nie uzyskam, i tak już dużo wyciągnąłem za pomocą Waves De-noise i Equalizacji, ale głos "odzysknego" lektora jest strasznie zniekształcony takim efektem flangera i skompresowanej za mocno mp3.... - wiadomo....

Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

abproject

Re: Najlepsze odszumiacze?

Post autor: abproject » wtorek 28 lut 2006, 13:50

P.S.wiem doskonale że cudu nie uzyskam, i tak już dużo wyciągnąłem za pomocą Waves De-noise i Equalizacji, ale głos "odzysknego" lektora jest strasznie zniekształcony takim efektem flangera i skompresowanej za mocno mp3.... - wiadomo....

...

a Waves X - Noise probowales ?
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » wtorek 28 lut 2006, 14:09

...P.S.wiem doskonale że cudu nie uzyskam, i tak już dużo wyciągnąłem za pomocą Waves De-noise i Equalizacji, ale głos "odzysknego" lektora jest strasznie zniekształcony takim efektem flangera i skompresowanej za mocno mp3.... - wiadomo....

...

a Waves X - Noise probowales ?...

Tak. ten "de-noise" to własnie X-noise.

Shem

Post autor: Shem » wtorek 28 lut 2006, 14:26

Moze sprobuj Noise Reduction z Audition - jak masz probki z samym halasem i jest jednostajny to powinno dobrze zadzialac

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » wtorek 28 lut 2006, 15:50

......P.S.wiem doskonale że cudu nie uzyskam, i tak już dużo wyciągnąłem za pomocą Waves De-noise i Equalizacji, ale głos "odzysknego" lektora jest strasznie zniekształcony takim efektem flangera i skompresowanej za mocno mp3.... - wiadomo....

...

Przy tym X-noise trzeba lepiej pokręcić - trzeba tak zrobić, żeby nie było wspomnianych efektów ubocznych, da się i powiem więcej - należy, bo "przekręcony" dźwięk z X-noise brzmi tragicznie.

Po nim spróbowałbym jeszcze wpiąć Renaissance Vox też Wavesa ( bramko-kompresor) - może trochę pomóc, przynajmniej w przerwach pomiędzy słowami.

Voxengo Redunoise ponoć bywa lepszy od X-noise..

pozdr
bębniarz

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 28 lut 2006, 18:00

Fajny magnes.... bym se taki nad drogą przy chałupie zwiesił, to by mi przestali pod oknem jeździć ;)

polecam też Noise Reduction by Sonic Foundry (SoundForge itp)

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » wtorek 28 lut 2006, 19:54

Sprawdz to: http://www.algorithmix.com/en/renovator.htm

Drogie jak smok ale za jakosc trzeba placic - niestety

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 01 mar 2006, 09:42

Dzięki za podpowiedzi. Spróbuję sprawdzić tego Voxevgo Redunoise i Renovatora.

Szum i hałas w materiale jest naprawdę potężny więc zniekształcenia na wokalu napewno będą po usunięciu szumu, który stanowi pewnie z 70% zawartości sygnału....

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » środa 01 mar 2006, 20:57

Mam grama pdłączonego pod mikser i niektore vinyle czysciłem tym programem

Steinberg clean 3.0

zarezykoj

ODPOWIEDZ