Witam. Czy ktoś może wie jak wyrównać ścieżkę wokalu? Scieżka wokalowa zostala nagrana, ale bardzo nie równo, część fragmentów jest ok, w reszcie "słowa utworu" są albo za szybko zaśpiewane, albo za wolno. Ogólnie jest nie równo. Próbowałem już coś zrobić w Melodyne - ale tam nie znalazłem opcji cięcia na poszczególne fragmenty, a jedynie rozciąganie/zwężanie . Czy ktoś zna jakiś program, wtyczkę, która sama dopasuje/wyrówna linię wokalu. Ewentualnie prosty w obłsudze i SKUTECZNY program do wyrównywania wokali. Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi i z czym mam problem.
Jak wyrównać ścieżkę wokalu?
Re: Jak wyrównać ścieżkę wokalu?
A tak na naprawdę to niech wokalista/wokalistka się nauczy tej piosenki (czy cokolwiek to jest) i zaśpiewa jeszcze raz poprawnie. Tak będzie najprościej, najtaniej, najszybciej i najuczciwiej.
Ale mi górnolotnie wyszło:)
- M12Records
- Kontakt:
pozdrawiam
...Innym rozwiązaniem, dostępnym prawie w każdym DAW, jest mrówcza robota polegająca na pocięciu klipu na krytyczne plasterki i poustawianie ich tak jak mają być (zdecyduj czy równo wg początku bitu, czy równo z jakimś innym krytycznym akcentem w melodii - różnie może być) i zastosowanie na plasterkach cross-fade'ingu. ...
I to jest chyba najskuteczniejsza metoda. Zawsze mamy pełną kontrole. Ale wymaga pewnego doswiadczenia.
Właśnie o to mi chodzi, żeby wyrównać wokal z bitem. W Melodyne nie znalazłem takiej opcji żeby można było ciąć wokal na plasterki, tam można albo poszerzyć/zwęzić kosztem kolejnego plastra (fragmentu wokalu) i zmieniać tonację. Natomiast próbowałem właśnie ciąć wokal na plasterki, ale wokalista tak zaśpiewał że np. jeden fraza 2 wyrazowa jest bardziej rozciągnieta w czsie niz kolejna fraza z wyrazami. Wydaje mi się że będę potrzebował - to się nazywa - scretching chyba - żeby rozciągnąć/ zwęzić słowa w czasie. Ale to już chyba nie jest dobra sprawa przy obróbce wokalu. Czy tym pluginem w sonarze da się to zrobić? Czy ktoś słyszał o wtyczce vocalign? Czy ten program będzie mi w stanie pomóc?
Plasterki, cross fade i time stretching na plasterkach - to najpewniejsze roziwązanie. Narzędziem legalnym do tego może być Reaper - ma wszystko co potrzebujesz - przede wszystkm bardzo wygodny time stretching na clipach - za darmo.
pozdrawiam
-
- Mariusz1333
...
Witam. Czy ktoś może wie jak wyrównać ścieżkę wokalu? Scieżka wokalowa zostala nagrana, ale bardzo nie równo, część fragmentów jest ok, w reszcie "słowa utworu" są albo za szybko zaśpiewane, albo za wolno. Ogólnie jest nie równo.
Błagam, nie poprawiaj tego. Szanuj innych artystów, ich talent i lata pracy.
Zrób z tego jakiś skecz kabaretowy czy coś....
Sam program raczej ci tego nie wyrówna dokładnie (quantize) , najlepiej zrobić to manualnie albo po prostu pokazać takiem "utalentowanemu" wokaliscie środkowy palec.
Moim zdaniem szkoda twoich nerwów , albo nagrać wokal poprawnie od zera albo znaleźć kogoś kto umie śpiewać.