Uzupełnienie kontrolerów do sterownika MIDI

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
DJ_Rydzyk
Uzupełnienie kontrolerów do sterownika MIDI

Post autor: DJ_Rydzyk » poniedziałek 07 lis 2005, 10:55

Witam!

Jestem posiadaczem klawiaturki midi. Ale wysyla ona tylko komunikaty note-on, note-off (normalne dzialanie klawlatury) oraz pitch-bend. Klawiatura nie posiada kontrolera modulation oraz oraz gniezd na sustain i expresion. Chcialbym także mieć w niej 2 przyciski do PROGRAM CHANGE (+, -).

I teraz konkretnie. Czy ktoś z szanownego (czapki z głów) forum jest w stanie zmajstrować takie urządzenie żeby wchodzil do niego sygnal z mojej klawiatury i żeby przy okazji posiadal wymienione wyżej kontrolery. I żeby jego kontrolery i kontrolery mojej klawiatury MIKSOWAŁY się i wychodziły jednym wyjściem MIDI OUT.

Pomożecie?

Awatar użytkownika
DJ_Rydzyk

Re: Uzupełnienie kontrolerów do sterownika MIDI

Post autor: DJ_Rydzyk » poniedziałek 07 lis 2005, 22:58

To jeszcze ja...

mam jeszcze jeden pomysl. Bo znalazlem jedną niedrogą (wlaściwie za darmo) używaną klawiaturę midi. i posiada ona wlaśnie wymagane przeze mnie sterowniki. Więc teraz moje pytanie jest następujące: CZY ISTNIEJE URZĄDZENIE, KTÓRE MIKSUJE SYGNALY MIDI Z DWÓCH ŹRÓDEŁ DO JEDNEGO WYJŚCIA MIDI?

Pomóżcie - bardzo mi zależy, a potem się wytlumaczę jak już ukończę swe dzielo. Bo na razie te dwie klawiatury to 50 % całości. Ooczywiście pokażę to na forum.

Pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 08 lis 2005, 00:02

...Witam!

Jestem posiadaczem klawiaturki midi. Ale wysyla ona tylko komunikaty note-on, note-off (normalne dzialanie klawlatury) oraz pitch-bend. Klawiatura nie posiada kontrolera modulation oraz oraz gniezd na sustain i expresion. Chcialbym także mieć w niej 2 przyciski do PROGRAM CHANGE (+, -).

I teraz konkretnie. Czy ktoś z szanownego (czapki z głów) forum jest w stanie zmajstrować takie urządzenie żeby wchodzil do niego sygnal z mojej klawiatury i żeby przy okazji posiadal wymienione wyżej kontrolery. I żeby jego kontrolery i kontrolery mojej klawiatury MIKSOWAŁY się i wychodziły jednym wyjściem MIDI OUT.

Pomożecie? ...

wymyślono juz :) ,

http://www.musiccenter.pl/?mod=item&g1=2&g2=9&g3=127&id=5681

było juz na temat sterownika ale niestety umarło :(

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 08 lis 2005, 01:14

CZY ISTNIEJE URZĄDZENIE, KTÓRE MIKSUJE SYGNALY MIDI Z DWÓCH ŹRÓDEŁ DO JEDNEGO WYJŚCIA MIDI?

tak, oczywiście że istnieje, nazywa się MIDI Merge. Na rynku istnieje co najmniej kilka modeli. Ale w przypadku dodatkowego urządzenia z potencjometrami (takiego jak fabryczne Doepfery, Behringery itd) taki merger jest już wbudowany. Po prostu wpinasz klawiaturę do skrzyneczki, a wyjście skrzyneczki do komputera lub sprzętu odbierającego komunikaty MIDI.

Awatar użytkownika
DJ_Rydzyk

Post autor: DJ_Rydzyk » środa 09 lis 2005, 22:08

Dzięki wszystkim za odpowiedź

A już wkrótce zamieszczę na szanownym forum mój sterownik (będzie bardzo retro)

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ