Adaptacja akust. studia wełną mineralną

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
JurekSLU
Adaptacja akust. studia wełną mineralną

Post autor: JurekSLU » wtorek 20 wrz 2005, 19:20

Czy używając do pełnego wytłumienia małych pomieszczeń studyjnych 5cm wełnąy mineralnej mozna z wierzchu obić to cienką wykładziną dywanową?

Czy może taka wykładzina pogorszy pochłanianie fal dzwiękowych przez warstwe wełny, nie jest przecież taka puszysta i ma inne właściwości.

Jeśli tak to jakim materiałem można pokryć metry kwadratowe ścian z wełną mineralna?

czy może cały pomysł jest do bani?

FeNoL

Re: Adaptacja akust. studia wełną mineralną

Post autor: FeNoL » wtorek 20 wrz 2005, 22:25

...Czy używając do pełnego wytłumienia małych pomieszczeń studyjnych 5cm wełnąy mineralnej mozna z wierzchu obić to cienką wykładziną dywanową?

Czy może taka wykładzina pogorszy pochłanianie fal dzwiękowych przez warstwe wełny, nie jest przecież taka puszysta i ma inne właściwości.

Jeśli tak to jakim materiałem można pokryć metry kwadratowe ścian z wełną mineralna?

czy może cały pomysł jest do bani?...

Wełnę możesz pokryć dowolnym materiałem niezatykającym porów (przepuszczającym powietrze). Inaczej całe pochłanianie bierze w łeb.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 21 wrz 2005, 11:38

Jesli planujesz zrobic komore bezechowa, to dobry pomysl. Jesli studio lub rezyserke, lepiej skup sie na absorbcji niskich czestotliwosci - zbuduj panele absorbcyjne z wykorzystaniem bardzo gestej welny szklanej/mineralnej.
[addsig]

JurekSLU

Post autor: JurekSLU » czwartek 22 wrz 2005, 08:23

...Jesli planujesz zrobic komore bezechowa, to dobry pomysl. Jesli studio lub rezyserke, lepiej skup sie na absorbcji niskich czestotliwosci - zbuduj panele absorbcyjne z wykorzystaniem bardzo gestej welny szklanej/mineralnej.

...

Tu autor postu. Dziękuję.

Ja oczywiście robię studio, a nie komorę bezechową.

Ale czy reżyserka (mała 12m2) nie powinna być wytłumiona całkowicie, jak taka komora?

A pomieszczenie nagraniowe 18m2 ? Nie mam co liczyc na swiadome wymodelowanie pogłosu...

Myslałem, ze tez najlepiej to wytłumic do końca, na sucho.

Brakuje mi decyzji, kierunku jaki mam obrac.

I co z wełną mineralną....

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » czwartek 22 wrz 2005, 08:35

Ale czy reżyserka (mała 12m2) nie powinna być wytłumiona całkowicie, jak taka komora?

Raczej nie

A pomieszczenie nagraniowe 18m2 ? Nie mam co liczyc na swiadome wymodelowanie pogłosu...

chyba też nie

Bezwzględnie musisz zrobić porządek z niskimi częstotliwościami czyli pokryć jak najwięcej "kantów" (tam gdzie spotykają się 2 ściany) gęstą wełną mineralną (ok. 80 kg/m3) obitą np. lnem. Do tego wytłumić miejsca pierwszych odbić na ścianach i suficie (też wełną - może być mniej gęsta).

A w ogóle to zagłębić się w lekturze

http://www.ethanwiner.com/acoustics.html

tam jest wszystko ładnie opisane

JurekSLU

Post autor: JurekSLU » czwartek 22 wrz 2005, 14:14

Dzieki.

A wszystkie ściany , nie tylko narożniki w tej wełnie można?

Na zewnątrz tkanina lniana i ewentualnie kotary po częci ozdobne...

Wiesz, to jest chata nowowybudowana wybudowana, robie wszystko systemem gospodarczym, studio wprojektowane w piwnicach, reżyserka ma celowo połamane sciany i półskośny sufit ( bo tworzy go spód schodów na górę...) Ściany - twarde bloczki betonowe.

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » czwartek 22 wrz 2005, 19:58

...Dzieki.

A wszystkie ściany , nie tylko narożniki w tej wełnie można?

Właściwie można. A jak zostawisz pomiędzy wełną i ścianą przerwę (np 10cm) to dodatkowo będzie łapało niskie częstotliwości. Jednak zbyt wygłuszony pokój nie brzmi dobrze (lub wogóle nie brzmi ) przynajmniej dla mnie. Najlepiej więc najpierw zrób wszystkie rogi (wełna na skos tak, żeby "zaokrąglić" róg) i punkty wczesnych odbić i posłuchaj jak to brzmi. Jak jeszcze zbyt jasno, to zacznij dawać wełnę na ściany. Pilnuj jednak, żeby złapać ten moment, w którym wełny jest już wystarczająco dużo.

A to ma też być izolacja akustyczna czy tylko wygłuszenie?

JurekSLU

Post autor: JurekSLU » czwartek 22 wrz 2005, 20:17

Dzięki za odp.

To ma być tylko wygłuszenie, tylko dla jakości pracy w studio. Nie chodzi o izolację akustyczną, ona w żadną strone nie jest potrzebna.

Rozumiem poprzednie uwagi, ale jeszcze pytaanie:

dla rezyserki tez w/w taktyka pozostawienia części scian bez wełny?

Dla pomieszczenia studyjnego podobnie czy bardziej czy mniej? myślałem, że reżyserka bardziej sucha. Niebawem zaczynam, okno juz wstawione (dzwiękochłonne 120x120, wiem dość duże...) , kantówki legary 5x5 czekają. Ale jeśli mam zrobić pustkę wełna/sciana to te kantówki nie wypla, chyba ze na odstępnikach i w stelażu z drutu tak jak sie wieza pod więżbą dachową dla ocieplenia...

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » piątek 23 wrz 2005, 17:27

dla rezyserki tez w/w taktyka pozostawienia części scian bez wełny?

no, właśnie miałem na myśli reżyserkę

Wiesz, trudno tak radzić na odległość. Prawdz jest taka, że póki tego nie zrobisz, to nie będziesz wiedział czy dobrze czy źle. Jeżeli Cię stać, to zatrudnij firmę, która wykona dokładne pomiary i zaprojektuje wszystko jak trzeba. Jeżeli robisz sam, to musisz wiedzieć, jaki efekt chcesz osiągnąć i do tego dążyć. Ja z niewielkiego doświadczenia i z kilkakrotnych przeróbek wiem, że nie chcę całkiem głuchej reżyserki. Ty jednak możesz mieć inne upodobania. Podstawowym problemem jest bas. Z górą można sobie łatwiej poradzić.

Naprawdę polecam poczytać tą stronę o akustyce (link wyżej). Jest to kopalnia wiedzy praktycznej. Jest też forum, na którym jest co najmniej kilkanascie tematów odnośnie adaptacji akustycznej małych pomieszczeń

ODPOWIEDZ