Reżyserka o małej kubaturze?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
sauronik
Reżyserka o małej kubaturze?

Post autor: sauronik » piątek 12 sie 2005, 13:06

Mamy do wyjęcia za b. małe pieniądze lokal, w którym reżyserka może mieć maks. wymiary 2,80 x 2,00 x 2,73 (dł., szer., wys.)

Czy w takim pomieszczeniu da się w ogóle uzyskać przyzwoity odsłuch - dodam, że możemy je przerabać do woli.

Moje największe obawy dotyczą basu...

Awatar użytkownika
mel

Re: Reżyserka o małej kubaturze?

Post autor: mel » piątek 12 sie 2005, 14:02

...Mamy do wyjęcia za b. małe pieniądze lokal, w którym reżyserka może mieć maks. wymiary 2,80 x 2,00 x 2,73 (dł., szer., wys.)

Czy w takim pomieszczeniu da się w ogóle uzyskać przyzwoity odsłuch - dodam, że możemy je przerabać do woli.

...

Rezyserka? Nie. To sa fajne wymiary dla kabiny lektorskiej. Szukaj dalej.

sauronik

Post autor: sauronik » piątek 12 sie 2005, 20:13

rozmawiałem właśnie z właścicielem: jedna ściana (ta dł. 2 m) jest niekonstrukcyjna i można ją przesunąć - ale kosztem "sali do grania". Pytanie o ile najmniej?

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » piątek 12 sie 2005, 20:50

...Mamy do wyjęcia za b. małe pieniądze lokal, w którym reżyserka może mieć maks. wymiary 2,80 x 2,00 x 2,73 (dł., szer., wys.)

...

Konfortowe wymiary to ok 25m2, wtedy odsluch zabrzmi tak jak powinien i sie nie podusicie, a te wymiare co podałes są dobre dla kabinki, jak stwierdził mój przedmówca. pozdrawiam
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

sauronik

Post autor: sauronik » piątek 12 sie 2005, 21:29

Drążę temat...

Komfortowe 25 mkw raczej odpadają - na maksa da się przesunąć tylko o 2 m, czyli robi się koło 10 mkw. Dobra wiadomość jest taka, że komp/y mozna wywalić za ścianę obok, do piomieszczenia, które było kiedyś łazienką. W reżserce zostałby tylko stół z kawiatura, mikserem i palelem LCD, odsłuchy i krzesła.

Czy sprawę można uratować jakoś przez wyłożenie czymś ścian. Właściciel nie stawia nam pod tym względem żadnych ograniczeń.

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » piątek 12 sie 2005, 23:13

...Drążę temat...

Komfortowe 25 mkw raczej odpadają - na maksa da się przesunąć tylko o 2 m, czyli robi się koło 10 mkw. Dobra wiadomość jest taka, że komp/y mozna wywalić za ścianę obok, do piomieszczenia, które było kiedyś łazienką. W reżserce zostałby tylko stół z kawiatura, mikserem i palelem LCD, odsłuchy i krzesła.

Czy sprawę można uratować jakoś przez wyłożenie czymś ścian. Właściciel nie stawia nam pod tym względem żadnych ograniczeń.

...

10 m kw? Wylorzenie CZYMS ścian?

Brachu, nie spiesz sie. Kup sobie pare ksiazek, zaprenumeruj jakies czasopismo, zagladnij czasem na jakies forum, a kiedy sam odpowiesz sobie na te pytania - bo innym widac nie wierzysz - moze nadazy sie lepsza okazja i wtedy zalorzysz sobie studio.

pozdro

sauronik

Post autor: sauronik » piątek 12 sie 2005, 23:44

Cenię sobie doświadczenie, ale moralizatorskiego tonu nie znoszę.

Pytanie jest proste: czy w pomieszczeniu o zadanych gabarytach da się - od biedy - coś w miarę sensownie usłyszeć i zmiksować. Nie mają być to wielkie produkcje symfoniczne, ale małe formy: reklamki, udźwiękowienia lektorekis filmów, małe dubbingi. Liczyłem na odpowiedzi konstruktywne, a tu dostaję wykład, że bez "kija nie przystępuj".

Powiem tak: nie sztuką jest włożyć kupę szmalu w pomieszczenie i klamoty, ryzykując, że cała idea nie wypali. Wydaje mi się, że lepiej szukać złotego środka i to właśnie robię.

Za wykłady z ambony dziękuję, ale za sensowne rady będę wdzięczny...

sauronik

Post autor: sauronik » sobota 13 sie 2005, 00:52

Na dowód, że szukałem i istnieja przesłanki, że jednak się da, przykładowo:

studio SOS

EBC

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » sobota 13 sie 2005, 07:14

...Cenię sobie doświadczenie, ale moralizatorskiego tonu nie znoszę.

Pytanie jest proste: czy w pomieszczeniu o zadanych gabarytach da się - od biedy - coś w miarę sensownie usłyszeć i zmiksować. Nie mają być to wielkie produkcje symfoniczne, ale małe formy: reklamki, udźwiękowienia lektorekis filmów, małe dubbingi. Liczyłem na odpowiedzi konstruktywne, a tu dostaję wykład, że bez "kija nie przystępuj".

Powiem tak: nie sztuką jest włożyć kupę szmalu w pomieszczenie i klamoty, ryzykując, że cała idea nie wypali. Wydaje mi się, że lepiej szukać złotego środka i to właśnie robię.

Za wykłady z ambony dziękuję, ale za sensowne rady będę wdzięczny...

Nie bylo moim celem wzbudzenie w Tobie takich odczuc. Rob jak uwazasz, skoro intuicja podpowiada Ci cos innego.

To byla dobra rada, bo ilez mozna sluchac pytan o zalorzenie studia, z tresci ktorych wynika, ze pytajacemu brakuje absolutnie elementarnej wiedzy na ten temat.

Nie sztuka jest wlozyc kupe szmalu w pomieszczenie i klamoty? Sprobuj inaczej.

Zaczynaj zabawe w takich warunkach, jakimi dysponujesz. Kup to, na co Cie aktualnie stac. Zaczniesz zdobywac jakies doswiadczenie. Ale sprobuj jednak najpierw zdobyc nieco wiecej wiedzy. Wiecej, niz wynosi przepustowosc i cierpliwosc tego forum, a przestaniesz zadawac pytania, czy w pomieszczeniu 6mkw da sie zrobic rezyserke. Litosci.

pozdrawiam

sauronik

Post autor: sauronik » sobota 13 sie 2005, 09:31

dzięki za wyrozumiałość

Może po prostu użyłem niewłasciwego słowa: reżyserka to chyba coś większego od "control room", zwłasza w opcji "small". Zastanawiam się po prostu, co da się zrobić w okreslonych warunkach lokalowych (6 mkw): co zrobić, by móc przyzwoicie nagrać jakiś tekst reklamowy, prostą muzyczkę (też pod małe formy), czy zrobić voiceover do filmu. Nie wierzę, że nikt z uczestników forum nie pracuje na co dzień w podobnych warunkach...

ODPOWIEDZ