Kable MIDI

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Grzybass
Kable MIDI

Post autor: Grzybass » poniedziałek 07 lut 2005, 09:56

Byc może to trywialne pytanie, zwłaszcze dla Forumowiczów o "politechnicznej przeszłości". Chodzi mi o to, czy kable midi powinny spełniać jakieś konkretne wymogi techniczne, czy mogę wziac pierwszy z brzegu przewód pięcio żyłowy i wystarczy do poprawnej pracy? przede wszystkim jakiej moga być maxymalnie długości i czy długość ta zależy od parametrów elektrycznych etc.

Pozdrawiam serdecznie,

Grzybass

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Kable MIDI

Post autor: Groover » poniedziałek 07 lut 2005, 11:17

...Byc może to trywialne pytanie, zwłaszcze dla Forumowiczów o "politechnicznej przeszłości". Chodzi mi o to, czy kable midi powinny spełniać jakieś konkretne wymogi techniczne, czy mogę wziac pierwszy z brzegu przewód pięcio żyłowy i wystarczy do poprawnej pracy? przede wszystkim jakiej moga być maxymalnie długości i czy długość ta zależy od parametrów elektrycznych etc.

Pozdrawiam serdecznie,

Grzybass...

wystarczy kabel 3-żyłowy, do 15 m. Więcej znajdziesz tutaj.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 07 lut 2005, 11:19

Kabel powinien być przede wszystkim ekranowany (poprawnie skonstruowany interfejs MIDI łączy ekran do masy urządzenia tylko w gniazdku MIDI OUT). Norma MIDI ogranicza długość kabla do 15 metrów, jednak tak naprawdę chodzi o pasmo. Kabel powinien bez zniekształceń przenosić sygnały do 0,5 MHz aby zapewnić zbocze narastające impulsu binarnego na poziomie 2 mikrosekund. Zatem im mniejsza pojemność i indukcyjność jednego metra, tym dłuższy może być taki kabelek.

Grzybass

Post autor: Grzybass » wtorek 08 lut 2005, 10:02

Dzięki i pozdrawiam,

Grzybass

ODPOWIEDZ