Dla posiadaczy RME Multiface

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
JacekH
Dla posiadaczy RME Multiface

Post autor: JacekH » czwartek 21 paź 2004, 00:21

Po części z potrzeby, po części dla zabawy spłodziłem prościutki programik, pozwalający na kontrolę TotalMixa przez MIDI. W tej chwili kontroluje wejścia 1-2, 3-4, playback 1-2, 3-4 wszystko to rutowane do wyjść An 1- 2 i monitor (line out) Analog. Można przypisać dowolny kontroler MIDI, jeśli checkbox MIDI jest zaznaczony - dany kanał będzie kontrolowany. Suwaki działają również jako regulacja głośności. Master - tu jest coś w rodzaju tłumika sumy - jeśli ktoś ma głośny odsłuch to tu można ustawić "jego" skalowanie. Wszystkie ustawienia zapamiętywane po wyjściu z programu. TotalMix nie przewiduje kontroli "z zewnątrz", więc suwaki w nim nie będą odzwieciedlać zmian poziomów, jakkolwiek wskaźniki wysterowania oczywiście. Docelowo może uda mi się zrobić całego TotalMixa MIDI ;)

JH RME Utility (287kB) Freeware

pozdroowka,

Jacek

Awatar użytkownika
walu

Re: Dla posiadaczy RME Multiface

Post autor: walu » czwartek 21 paź 2004, 08:34

.... Docelowo może uda mi się zrobić całego TotalMixa MIDI ;)

pozdroowka,

Jacek...

gratuluje,

przydaloby sie do mojej hdsp9632. jak pamietasz tu jest 8adat 2spdf 2analog

walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » czwartek 21 paź 2004, 10:24

...Po części z potrzeby, po części dla zabawy spłodziłem prościutki programik, pozwalający na kontrolę TotalMixa przez MIDI. W tej chwili kontroluje wejścia 1-2, 3-4, playback 1-2, 3-4 wszystko to rutowane do wyjść An 1- 2 i monitor (line out) Analog. Można przypisać dowolny kontroler MIDI, jeśli checkbox MIDI jest zaznaczony - dany kanał będzie kontrolowany. Suwaki działają również jako regulacja głośności. Master - tu jest coś w rodzaju tłumika sumy - jeśli ktoś ma głośny odsłuch to tu można ustawić "jego" skalowanie. Wszystkie ustawienia zapamiętywane po wyjściu z programu. TotalMix nie przewiduje kontroli "z zewnątrz", więc suwaki w nim nie będą odzwieciedlać zmian poziomów, jakkolwiek wskaźniki wysterowania oczywiście. Docelowo może uda mi się zrobić całego TotalMixa MIDI ;)

JH RME Utility (287kB) Freeware

pozdroowka,

Jacek...

Mam Echo Gina3G - da rade zrobic sterowanie mikserem z poziomu MIDI?

Dasz rade?

--

pozdrawia

bitrate

Grey

Post autor: Grey » czwartek 21 paź 2004, 10:51

hehe, się sypnęło zamówień ;) no jak do Giny to i do Layli.

Pozdrawiam
eis, eis, baby!

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 21 paź 2004, 11:30

Jacek, gratulacje!

Zasysam.

A Wy nie marudzić tam.

To zupełnie inne sprzęty (Echo).

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 21 paź 2004, 11:44

...Jacek, gratulacje!

Zasysam.

A Wy nie marudzić tam.

To zupełnie inne sprzęty (Echo)....

(Echo... Echo...Echo...)

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » czwartek 21 paź 2004, 14:06

zaraz sobie zainstaluje

szkoda ze nie mam kontrolera midi

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 21 paź 2004, 14:44

Z innymi kartami może być problem, bo producenci korzystają ze specyficznych funkcji danej karty. O ile windowsowy mixer można oprogramować, o tyle mikser poszczególnych kart wymagałyby informacji od producenta, a czy ci będą chętni na publikację tych informacji - nie wiem. Z supportem RME utrzymuję kontakt już od długiego czasu i zawsze udawało mi się wyciągnąć od nich co nieco więcej, niż "mniej namolnym użytkownikom" W zamian udało mi się znaleźć parę bugów przed publikacją - czy to Totalisera czy sterowników. Zatem wyciągnąłem od nich parę zdań, jak zrobić to w RME HDSP. Inna sprawam że tych "innych" kart nie przetestuję. W domowym komputerze mam tylko RME, na półce starą Audiomedię czy RME DIGI96/8, lada moment będę miał w pracy HDSP9632 i na tym koniec.

Pozostałe karty RME wkrótce wsadzę do kodu, najpierw muszę uporać się z Multifacem O tym, na ile jest to skomplikowane niech świadczy fakt, że kanałów do obsługi mamy:

18 (wejść) /20 wyjść + 18 x playback * 20 wyjść - w przypadku "najuboższego" Mutliafce'a to 720 kanałów do miksowania ;) Zatem jest co robić.

Mam nadzieję, że będzie dla kogoś - poza mną - przydatne.

Pozdrawiam,

Jacek

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » czwartek 21 paź 2004, 16:44

Mam nadzieję, że będzie dla kogoś - poza mną - przydatne.

Pozdrawiam,

Jacek...

Dzieki Jacek! Juz od pewnego czasu myslalem, ze cos takiego by sie przydalo.

Rozbuduj na wszystkie kanaly Totalmixa i odsprzedaj do RME

Pozdrawiam,

Piotrek

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 22 paź 2004, 00:57

gratulacje! raz, ze wpadles na ten pomysl, a dwa , ze go wykonales (to drugie zawsze bywa kilka razy trudniejsze..)

z niecierpliwoscia czekam na wersje do HDSP :)

pozdr
fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ