Robimy sterownik MIDI

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:
Robimy sterownik MIDI

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 05 sty 2004, 18:02

Przepraszam, że większość wklejam za p.r.m.b ale nie każdy tam bywa.

No więc po dużej przerwie zatęskniłem za lutownicą i sprawa omawianego [kidyś na grupie p.r.m.b] sterownika midi nieco się posunęła.

Dla przypomnienia zabrałem się za konstruowanie panelu z gałkami i/lub przyciskami dedykowanemu szerokim zastosowaniom.

Na dziś powstał moduł wysyłania dowolnych komunikatów midi, przetwornika a/d do potencjometrów, klawiatura (w sensie elektryczno - programowym), współpraca z LCD.

Info dla coś rozumiejących z elektroniki:

Za mózg robi jeszcze 89C2051, docelowo 89S51, być może także wersja z flash-ramem (do pamiętania własnych setów).

Za przetwornik a/d (potencjometr/dana 7 bit) po różnych przymiarkach stary, dobry ADC0804. Pracuje stabilnie, dokładnie i szybko.

Za przełączanie potencjometrów do 4 sztuk 4067 - analogowe klucze 1 z 16 co daje możliwość zaadresowania 64 gałek.

Do tego klawiatura dwustanowa - klasyka - z tym poradzi sobie procesorek bez dodatków, ilość pstryczków w zasadzie nie ograniczona konkretnie.

Tak więc urządzenie będzie mogło:

- posiadać do 64 gałek/suwaków, z których każdy będzie mógł wysyłać dowolny komunikat (prosty CC albo jakiś zamotany sysex z jedną zmienną),

- posiadać... dużo klawiszków on/off (ale sensu robić dużo nie widzę, raczej kilka do sterowania sequencerem typu start, stop itd),

- współpracować oczywiście z midi 31250 bps ale także ze złączem joystick bezpośrednio jak również (w planach, bo jeszcze nie przetestowałem) ze złączem to host (raczej po prostu z RS232 na 38kbps) co by było znakomitym rozwiązaniem, bo nie zajmowało by midi. Driver do tego to choćby to host Yamahy.

- posiadać wyświetlacz LCD (opcjonalny) np. 2x40 albo 2x20 z wyświetleniem tego co się wypuszcza albo ca tam by się przydało.

Z innych pomysłów mam:

- praca na dowolnym kanale midi (oczywiście tam, gdzie kanały obowiązują),

- kilka setów do kilku instrumentów (np. wybieranych przy resecie albo jakoś tam inaczej - przykład: 1) XG, 2) jakiś tam soft-hammond, 3) obsługa sequencera, 4) programowanie brzmień Korga M1 ;)

- zawężenie wysyłanych danych do konkretnego przedziału (niektóre dane nie wymagają 7-bajtowej rozdzielczości, choćby wybór kanału).

- to już raczej S/F trochę ale najfajniej było by mieć matrycę np. 128 gniazd, w które można by wtykać potencjometry wedle uznania (np. grupując VCO, VCA, LFO itd...). Sprawa mechaniczna a'la klocki lego ;)

Sety myślę programować sobie sam (na zamówienie) ale być może powstała by możliwość programowania własnych setów (trochę to zamotane ale da się).

Teraz - po co ja właściwie o tym piszę.

Otóż schematy i program myślę udostępnić bo bez sensu jest robić z tego tajemnicę.

O produkcji i ewentualnym zarobku pomyślałbym dopiero jeśli takie myślenie miało by sens. Na dziś jest to projekt hobbystyczny, powstały jako ''odpad'' przy komercyjnym projektowaniu '51.

Stronę mechaniczną pozostawiam amatorom chcącym sobie takowe ustrojstwo sprawić.

Jedyne, czego bym się ewentualnie podjął (za opłatą) to indywidualne zestawienie setów (zdaję sobie sprawę, że sysexowanie nie każdemu się widzi, nawet amatorom lutownicy).

I jeszcze cena - za ile można sobie sprawić zabawkę (bez obudowy i zasilacza typu wtyczka, który można za kilkanaście zł sobie sprawić):

wersja najtańsza: procesorek, płytka, a/d, kilka szpargałów, 4067 + 16 potencjometrów ~60zł

wersja maksymalna - dodatkowo 48 potencjometrów, 3x4067, LCD, MAX232 ~dodatkowo 150zł (potencjometry należy sobie ''wychodzić'').

Teraz chciałbym poznać:

1) sugestie, wszelkie pomysły i inne zdania na temat takowego kontrolera. Myślę, że każdy chciałby posiadać panelik do soft-syntezatorków z 64 gałeczkami :)

2) o czym zapomniałem co mają fabryczne kontrolery?

[koniec cytatu]

Po dyskusji z życzeń doszło jeszcze:

- midi clock

- zewnętrzne pedały

- preamp mikrofonowy do komunikacji ze studiem [sprawa niezwiązana z midi]

- locator, start, stop, record

Zachęcam do dyskusji, prototyp z jednym, przełączanym potencjometrem już działa.

Prawdopodobnie upublicznie także tą wersję prototypową, bo jest tania (tylko dwa scalaki) a również przydatna.
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Redakcja

Re: Robimy sterownik MIDI

Post autor: Redakcja » wtorek 06 sty 2004, 11:56

...Zachęcam do dyskusji, prototyp z jednym, przełączanym potencjometrem już działa...

My w TO wchodzimy. Czy ktoś jeszcze?

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Grey

Post autor: Grey » wtorek 06 sty 2004, 13:12

Oj chciałbym mieć takie cudo w wersji deluxe :)

Pozdrawiam!
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » wtorek 06 sty 2004, 14:09

dlaczego tylko 7 bitowe a/d.

Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » wtorek 06 sty 2004, 18:39

...dlaczego tylko 7 bitowe a/d.

...

Ponieważ dane w midi są zapisane na 7 (albo 14 przy wykorzystaniu dwóch bajtów) bitach. Jeśli najstarszy (siódmy jesli liczyć od zera) bit jest ustawiony to nie jest to dana tylko rozkaz (czyli określenie czego dana ma dotyczyć) a nie ma sensu wysyłać rozkazów krecąc gałką.

Być może są odstępswa od tej reguły ale osobiście się nie spotkałem.

Oprócz tego w przetwornikach a/d ostatni bit (najmłodszy) często jest niestabilny (drgania potencjometru, niestabilność samego przetwornika itp) przy ograniczeniu rozdzielczości zyskujemy na stabilności.

W tekscie wyżej:

''(niektóre dane nie wymagają 7-bajtowej rozdzielczości, choćby wybór kanału)''

jest błąd - oczywiście chodziło o bity, nie o bajty.

Luzior

Post autor: Luzior » wtorek 06 sty 2004, 21:18

Ciekawy projekt, będę obserwował :)

A niecierpliwym polecam stronę DYI: http://www.ucapps.de

Modułowa budowa hardware, własny system operacyjny... jest tam chyba co można wymarzyć, może wszystko poza komunikacją głosową ze studiem...

Polecam Midibox NG... przymierzam się do tego, na razie buduję SIDa :)

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » czwartek 08 sty 2004, 11:05

Witam. Kiedyś myślałem o zakupie UC-33...ale inne ywdatki pojawily sie na horyzoncie i... Ale jeśli koszta miałyby być takie jak wymienione przez ciebie - to ja to wchodzę ;) - ewentualnie jeśli nie miałbym czasu samemu tego zrobić (musiałbym najpierw zobaczyć schemat i spojrzeć w kalendarz) - to czy ceny, które podałeś są z twoją "robocizną" ?

Pozdrawiam ;)

Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » czwartek 08 sty 2004, 11:06

Jeśli sobie życzysz - to możesz również odpowiedzieć na priv'a

tl81@poczta.onet.pl

Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » czwartek 08 sty 2004, 11:51

Oczywiście ceny, które podałem wyżej dotyczą samych części, bez obudowy, są orientacyjne a w przypadku np. potencjometrów trzeba sobie znaleźć coś taniego.

Dla niezamożnych, młodych hobbystów muzykujących są to ceny całkowite, bo tacy mają czas na zabawę z lutowaniem i wykonywanie obudowy.

Awatar użytkownika
zgred

Post autor: zgred » czwartek 08 sty 2004, 16:35

ALE BAJER , z elektroniki jestem słaby ale jeśli koledzy mnie poprowadzą to byłbym naprawdę wdzięczny

Można by zrobić specjalny dział KONSTRUKCJE i tam podawać takie tematy .

mam 28 lat i zamiłowanie do syntezatorów i komputerów, narazie to zabawa ale mam nadzieję że to sie kiedyś zmieni

ODPOWIEDZ