Skrzynka na piec
Szukam takiego produktu jak skrzynki akustyczne do ktorych wklada sie piec i mikrofony, sa nieduzych rozmiarow i pozwalaja dobrze wysterowac (znaczy glosno) bez urywania glowy i zbierania niepotrzebnego pomieszczenia. Prosze o jakes informacje gdzie to dostac, ile to kosztuje, czy jest dostepne w polszcze.
Re: Skrzynka na piec
Kiedys pytalem juz na tym forum o tzw. iso cab'y. Niestety nikt nie odpowiedzial - moze teraz ktos sie podzieli jakims dosciadczeniem.
Z moich wszytskich poszukiwan w internecie - udalo mi sie posluchac probek nagran z isobox'a ... robionego samodzielnie. Ze znanych producentow robi takie np. Randall.
Niestety rezultaty nie byly jakies specjalnie powalajace - dziwek byl jak przepuszczony przez filtr grzebieniowy (bo takie wlasciwosci ma pudlo).
Niestety najwiekszym problemem jest ze isocab nie zatrzymuje basow (no bo niby jak) a to te najbardziej daja sie we znaki sasiadom :(
Obecnie skladam sie do twierdzenia - ze nie jest to raczej droga ro 'cichego' nagrywania ze wzmacniaczy lampowych ... juz predzej warto zainwestowac we wzmacniacz malej mocy (np. 2 W) ktory mozna rozkrecic bez bolu, lub kupic power attenuator (np. THD Hotplate). ... w zasadzie i tak wszystko zaczyna sie od doboru wzmacniacza i glosnikow - trzeba sprawdzic czy te graja dobrze lub bardzo dobrze przy nizszych glosnosciach (a sa takie !)
A masz juz konkretny wzmacniacz ktorego chcesz uzywac - czy do piero sie przymiezasz ??
Z moich wszytskich poszukiwan w internecie - udalo mi sie posluchac probek nagran z isobox'a ... robionego samodzielnie. Ze znanych producentow robi takie np. Randall.
Niestety rezultaty nie byly jakies specjalnie powalajace - dziwek byl jak przepuszczony przez filtr grzebieniowy (bo takie wlasciwosci ma pudlo).
Niestety najwiekszym problemem jest ze isocab nie zatrzymuje basow (no bo niby jak) a to te najbardziej daja sie we znaki sasiadom :(
Obecnie skladam sie do twierdzenia - ze nie jest to raczej droga ro 'cichego' nagrywania ze wzmacniaczy lampowych ... juz predzej warto zainwestowac we wzmacniacz malej mocy (np. 2 W) ktory mozna rozkrecic bez bolu, lub kupic power attenuator (np. THD Hotplate). ... w zasadzie i tak wszystko zaczyna sie od doboru wzmacniacza i glosnikow - trzeba sprawdzic czy te graja dobrze lub bardzo dobrze przy nizszych glosnosciach (a sa takie !)
A masz juz konkretny wzmacniacz ktorego chcesz uzywac - czy do piero sie przymiezasz ??
Warszawa - 'home' studio
ej, ale sa przeciez isoboxy wykladane gabka w srodku!!!! zatrzymuja basy itp itd. Wszystko gra pieknie. Tak nagrywa na przyklad mark knopfler. Ale oczywiscie najlepszym wyjscie jest kupienie czegos takiego jak Marshall Power Brake (ok 1000zl) i zainstalowanie go miedzy wzmacnoiaczem a glosnikami (kolumną) - mozna np marhshalla 100W rozkrecic na maksa a z glonikow popylnie cichy dzwiek, oczywiscie piekny, jak to marshall na pelnej mocy. - dla niewtajemniczonych urzadzenie zamienia moc wzmacniacza na ciepło (ma tak \"grzejniczek\" wbudowany).
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.
Quote: |
|
1. gąbka nie zatrzyma basów - iso-cab zawsze będzie dudnić na zewnątrz jak cholera - nie ma co się łudzić że wycisz w bloku nawet 30to watowe lampowe combo :( a i żeby mieć odpowiednie brzmienie skrzynia musi być odpowiednio duża ... no zaczyna w tym momencie zabierać pół pokoju
2. Powerbreak i inne wynalazki (Powersoak, Airbreake, Hotplate), potrafią zdziałać dużo - ale zanim namówimy kolegę na wydatek ponad 1000 pln to należy niestety stwierdzić:
- przy dużym zciszaniu (a o takie tu chodzi) zawsze dźwięk będzie nieznacznie pogorszony
- pewna część dynamiki w dźwięku gitray bierze się z pracy głośnika - który musi osiągnąć pewną głośność
Warszawa - 'home' studio
no tak. cos za cos, nic za darmo...ech.. trzeba by tow szystko skalkulowac ;)
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.
w zasadzie i tak wszystko zaczyna sie od doboru wzmacniacza i glosnikow - trzeba sprawdzic czy te graja dobrze lub bardzo dobrze przy nizszych glosnosciach (a sa takie !)
a które to ?
a które to ?
a które to ?...
taką opinie mają głowy ENGL ... niestety sam nie miałem jeszcze przyjemności przekonać się ... choć słyszałem próbki nagrywane przy 'domowych' głośnościach.
taką opinie mają głowy ENGL ... niestety sam nie miałem jeszcze przyjemności przekonać się ... choć słyszałem próbki nagrywane przy 'domowych' głośnościach.
Warszawa - 'home' studio
...a które to ?...
taką opinie mają głowy ENGL ... niestety sam nie miałem jeszcze przyjemności przekonać się ... choć słyszałem próbki nagrywane przy 'domowych' głośnościach. ...
chodzilo mi w tym pytaniu raczej o rodzaj glosnikow niz wzmacniaczy.
apropos headow engla-
to mp3 kolezki ktory uzyl do nagrania engla powerballa i drumkits from hell
http://tesseract.members.beeb.net/fragile_rough.mp3
a to link do zrodla z ktorego zaczerpnalem te mp3
http://www.tandjent.com/meshforum/viewtopic.php?t=4810&start=0
a tak wogole tandjent meshforum to strasznie fajne miejsce;)
taką opinie mają głowy ENGL ... niestety sam nie miałem jeszcze przyjemności przekonać się ... choć słyszałem próbki nagrywane przy 'domowych' głośnościach. ...
chodzilo mi w tym pytaniu raczej o rodzaj glosnikow niz wzmacniaczy.
apropos headow engla-
to mp3 kolezki ktory uzyl do nagrania engla powerballa i drumkits from hell
http://tesseract.members.beeb.net/fragile_rough.mp3
a to link do zrodla z ktorego zaczerpnalem te mp3
http://www.tandjent.com/meshforum/viewtopic.php?t=4810&start=0
a tak wogole tandjent meshforum to strasznie fajne miejsce;)
Quote: |
|
Słyszałem kawałki tego gościa wcześniej na HarmonyCentral Amps forum - jest naprawdę niezły i na Powerballu i na Pod'zie (sprzęt Meshuggah !).
Co do głośników - ja mam różne doświadczenia ale powoli dochodzę do wniosku że Celestion Vintage 30 to jest rozwiązanie. (choć do różnych wzmacniaczy można znaleźć coś równie ciekawego). Choć zawsze trochę trzeba je 'rozbujać'

Warszawa - 'home' studio