Humbucker + 2 single - jak to zmontować?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Humbucker + 2 single - jak to zmontować?

Post autor: matiz » poniedziałek 15 sie 2011, 15:20

Mozna domniemywac, ze zielony i bialy to jedna cewka, a czerwony i czarny to druga. Drucik to masa oczywiscie. Humb mozna polaczyc szeregowo (zwykle) albo rownolegle (rzadziej), mozna tez dodac maly pstryczek zmieniajacy to. Jedyny problem to polaczenie tych dwoch cewek w fazie ze soba (trzeba sprawdzic doswiadczalnie) i z reszta przetwornikow, a dokladniej ze srodkowym, chociaz w sumie mozna i w fazie i przeciwfazie, z humbem polaczony rownolegle single pewno nieiele zmieni i i tak nie bedziesz tak gral Czyli na przyklad: czarny do masy, czerwony do zielonego a bialy do przelacznika (polaczenie szeregowe). Gdyby bylo skrajnie cicho, to zamieniamy bialy z zielonym, jak zacznie grac pelna glosnoscia, to polowa sukcesu. Teraz dobieramy na ucho i do smaku, czy lepiej polaczyc w fazie z srodkowym czy w przeciwfazie - dokonujemy tego zamieniajac dwa skrajne przewody, czyli czarny bedzie sygnalem, a bialy (albo zielony, zaleznie od polaczenia) do masy.

To przetwornik fendera, gdzies musi byc jakis opis w sieci

RX

Post autor: RX » wtorek 16 sie 2011, 08:55

...
merlinpickups.com. zakładka "schematy". może pomoże.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 16 sie 2011, 12:37

.........merlinpickups.com. zakładka "schematy". może pomoże....

Super link ...bardzo przejrzysty i czytelny nawet dla takiego laika jak ja... dzieki bardzo.

Mam tylko jeszcze jedno pytanie do znawcow tematu .

Jesli cos "skielbasie" z polaczeniami to co mi grozi w najgorszym przypadku ? :D ...

Nic sie nie stanie, nic nie popsujesz, najwyzej bedzie grac cicho albo wcale.

ODPOWIEDZ