Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
-
mytnik
MalletKAT DIY
autor: mytnik » wtorek 15 mar 2011, 10:51
Witam
Najprościej było by zapiąć piezoelementy pod moduł, ale ten z kolei ma tylko 19 wejść, więc nie obskoczę nawet 2 oktaw. Na pewno mozna bawić się z elektroniką od nowa, ale dla mnie to za trudne. Posiadam klawiaturę dynamiczną 4 oktawy, czy jest mozliwe w miarę "prosto" zastąpić styki klawiatury elementem piezo, tj. sygnał wytworzony po uderzeniu załącza styk. Dynamika wtedy pewnie bedzie bardziej skomplikowana, bo jak sygnałem zastąpić czas.
Czy ktoś z Was experymentował w podobny sposób?
pozdr
drummer
-
mytnik
autor: mytnik » wtorek 15 mar 2011, 20:14
Po całodniowym dokształcie doszedłem do wniosku, że łatwe to nie będzie, ale natknąłem się na kilka gratów i zmieniłem kierunek myślenia. Mianowicie - Korg nanokey i nanopad oraz ICON iStage. Nie wiem jak w nanokey i w istage, ale w nanopad są chyba piezoelektryki, więc z wymianą nie powinno byc problemu. Ktoś wie jak te urządzenia wyglądają od środka?
drummer
-
Redakcja - Posty:1410
autor: Redakcja » środa 16 mar 2011, 07:53
...Korg nanokey i nanopad oraz ICON iStage. Nie wiem jak w nanokey i w istage, ale w nanopad są chyba piezoelektryki, więc z wymianą nie powinno byc problemu. Ktoś wie jak te urządzenia wyglądają od środka?...
Wybacz, ale nie bardzo rozumiem o co chodzi. Czyżbyś chciał zbudować samemu
coś takiego?
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
-
mytnik
......Korg nanokey i nanopad oraz ICON iStage. Nie wiem jak w nanokey i w istage, ale w nanopad są chyba piezoelektryki, więc z wymianą nie powinno byc problemu. Ktoś wie jak te urządzenia wyglądają od środka?...
Wybacz, ale nie bardzo rozumiem o co chodzi. Czyżbyś chciał zbudować samemu coś takiego?
...
tak, nieskromnie mówiąc :) i sądzę, że nanopad właśnie bedzie się do tego nadawał, pod warunkiem że w środku są piezoelementy
drummer
-
autor: Redakcja » środa 16 mar 2011, 15:08
... i sądzę, że nanopad właśnie bedzie się do tego nadawał, pod warunkiem że w środku są piezoelementy...
Byłbym mocno zdziwiony gdyby tak było. W przypadku piezzo bardzo ciężko zapanować nad przesłuchami na tak małej przestrzeni. Przy tym nanoPAD ew. załatwiłby sprawę raptem dla jednej oktawy

-
mytnik
tak, ale nawet 4 sztuki to koszt nieduży, a jak dorwie się używki z wadą to już całkiem niewiele.
Jeśli nie MA tam piezo tylko styki to jak jest rozwiązana w nim dynamika? Podwójnego styku raczej tam nie ma.
Tutaj co nieco widać: LINK
drummer
-
autor: Redakcja » środa 16 mar 2011, 16:41
...Tutaj co nieco widać: LINK...
Jeśli uważnie prześledzisz to, co się dzieje na tym filmiku od czasu 1:35" zobaczysz, iż pod padami jest "żeberkowata" struktura ścieżek, które są zwierane przez elastyczną membranę danego pada. Nie ma to nic wspólnego z piezzo. Co do zasady działania bardzo blisko temu systemowi do standardowej klawiatury el-instrumentów z jej stykami z przewodzącej gumy. Jak one działają? Warto zajrzeć tam:
Klawiatury, sprężyny, młotki..., przyglądając się owym w przypadku klawiatury Yamaha Clavinova.
Obawiam się, iż z nanoPAD'ów nie skroisz tego, o czym marzysz

-
mytnik
Obawiam się, iż z nanoPAD'ów nie skroisz tego, o czym marzysz
...
Faktycznie, to zwykły przycisk, więc już lepiej rozważyć opcję mechanicznej przerubki klawiatury sterującej
drummer
-
mytnik
przerubki
...
Edit: u=ó
:)
drummer