Odbiór techniczny studia

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
przedwczoraj
Odbiór techniczny studia

Post autor: przedwczoraj » niedziela 12 gru 2010, 17:23

Mam pytanie – czy po adaptacji pomieszczenia na studio i założenia w nim działalności następuje jakiś odbiór techniczny? Czy dla tego typu obiektów są określone wymogi dotyczące wysokości pomieszczeń, szerokości schodów i korytarzy? Wymagany jest projekt?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Odbiór techniczny studia

Post autor: Tadeo » niedziela 12 gru 2010, 19:52

żeby prowadzić działalność - nie
by uzyskać certyfikat'y - tak

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » poniedziałek 13 gru 2010, 08:29

Nie wiem jak z certyfikatami o których pisał Tadeo ale przy adaptacji studia tak jak przy każdej innej adaptacji obowiązują przepisy prawa budowlanego. A więc jeśli zakres twoich prac obejmuje czynności które wymagają uzyskanie odpowiedniej zgody musisz ja uzyskać zgodnie z procedurą. Po ewentualnej inwestycji konieczne jest uzyskanie odpowiednich wpisów i odbiorów. Jeśli np robisz nową instalację elektryczną to potrzebne będą np pomiary. Jeśli tylko malujesz i wygłuszasz pomieszczenia to oczywiście żadnych zgód i projektów nie potrzebujesz. Ale jeśli np przebijasz się przez ścianę nośną by zrobić przejście lub umieszczasz gdzieś nowe okno to musisz mieć normalny projekt wraz z uzgodnieniami i pozwoleniami, a także odpowiedni nadzór nad robotami i odbiory. To ze strony prawa budowlanego. Są jeszcze przepisy prawa pracy do których dostosować musisz pomieszczenia w których będą pracować ludzie. Np odpowiednie oświetlenie, wentylacja itd itp. Wydawać by się to mogło śmieszne ale można narazić się na niemiłe konsekwencje w razie gdy te nie są dopełnione. Załóżmy że twoja sprzątaczka rozbije sobie głowę i okaże się że pomieszczenie było zbyt ciemne i czegoś tam nie zauważyła idąc...;) A gwarantuję że sprzątaczka wykorzysta każdą możliwość by coś sobie wyrwać w razie wypadku... Zresztą poniekąd słusznie...
[addsig]

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » poniedziałek 13 gru 2010, 16:02

Dziękuję za radu. U mnie problemem była wysokość pomieszczeń oraz zbyt wąskie schody prowadzące do podziemnej częsci domu. W razie pożaru i ewakuacji mogłbym mieć problemy gdyby coś się komus stało - zrobię studio kondygnację wyżej - bezstresowa praca to podstawa ;)

ODPOWIEDZ