Adaptacja akustyczna
W końcu doczekałem się swojego własnego M i po konfrontacjach z połowicą udało mi się wyperswadować najmniejszy pokój na moją pracownię.
Z uwagi, że akustyka nie jest moją mocną stroną prosiłbym Was o poradę jak zaadoptować malutki pokój by osiągnąć jak najlepsze efekty. Wiele czytałem w necie info i im więcej czytam tym bardziej głupieje... Poprosiłbym o poradę głównie forumowych kolegów którzy naprawdę się znają i mają doświadczenie a nie tylko gdzieś tam coś czytali (tak jak ja:) ) Chcę od razu zrobić to porządnie na lata a nie napracować się, zmarnować czas i pieniądz a na koniec być niezadowolonym z efektów - nie mam na tyle cierpliwości i czasu na metodę prób i błędów.
Czego oczekuję? W miarę kontrolowanego dźwięku, pozbyciu się fal stojących, dudnień, pogłosów, rezonansów i innego dziadostwa. Nie chcę również nadto wytłumić pomieszczenia by całkowicie nie umarło (pomysły typu wyklejenie wszystkich ścian PT90 chyba nie przejdą)
Oczywiście panele akustyczne w miarę możliwości chcę zrobić sam chyba, że jest coś co jednak należy kupić lub zlecić wykonanie komuś innemu (rezonatory helmholtza?) Proszę o w miarę budżetowe rozwiązania. Czekam na propozycje co gdzie ustawić (na której ścianie monitory) jak ustawić panele akustyczne z czego i przede wszystkim jak skutecznie pozbyć się nadmiaru basu z tak małego pomieszczenia.
Pomieszczenie wygląda tak: http://fotoshare.info/image.shtml?image=studiowymiary.jpg
Dziękuję za podpowiedzi - wszelkie uwagi na miarę złota :)
Re: Adaptacja akustyczna
Wiem, że to małe pomieszczenie i łatwo nie będzie ale może coś uda się zrobić. Nie mam perspektyw na większe pomieszczenie...
...Nadal czekam, aż ktoś się zmiłuje nad pogubionym i podpowie co nieco :)...
8 lat na forum i takie...???
Przecież niedawno były co najmniej 2 takie tematy, w miarę obficie omówione. Wysil się odrobinę.
Przepraszam, ale nie odpisuję na prywatne wiadomości. Po ostatniej rewolucji w serwisie system PW jakoś nie chce działać na mojej przeglądarce, a zresztą forum jest po to, żeby się szeroko dzielić wiedzą.
W tym pomieszczeniu moim zdaniem aż się prosi o aranżację stanowiska na ukos, w "prawym górnym" narożniku (wg rysunku). To spowoduje, że fala padająca z głośników/monitorów trafi na tylną ścianę pod kątem, odbije się w kierunku drzwi i okna, później od ścian, i dopiero po takich 3 odbiciach wróci do słuchacza ze znacznie mniejszą energią. To może zapewnić naprawdę dobrą stereofonię pod warunkiem rozproszenia i wytłumienia tych odbić.
Po postawieniu biurka pod kątem 45 stopni w tym narożniku będzie świetne miejsce na postawienie dużego rezonatora Helmholtza w formie tuby. Trudno w tej chwili powiedzieć na jaką częstotliwość, bo musisz zrobić pomiary charakterystyki wodospadowej, nie mówiąc już o podaniu do obliczeń tak kluczowego parametru jak wysokość pomieszczenia. Będzie tam miejsce na spory rezonator na niskie częstotliwości, najlepiej wykorzystać jego zewnętrzną powierzchnię i pokryć ją gęstym materiałem porowatym dla dodatkowej absorpcji szerokopasmowej.
Na 2 długich ścianach najlepiej będzie zawiesić płaskie szerokopasmowe pułapki z wełny mineralnej, najlepiej w ramce utrzymującej 5-10cm odległość od ściany. Trzeba nimi przykryć około 25% ściany, więc będziesz potrzebować kilkanaście sztuk. Na ścianach krótszych, za plecami, przy samym narożniku najlepiej będzie umieścić dyfuzory szczelinowe 1D. One spowodują dodatkowe rozproszenie dźwięku z monitorów.
Być może okaże się korzystne wstawienie dodatkowych rezonatorów Helmholtza na częstotliwości modalne (o ile w pomiarach wyjdą duże problemy). Optymalna lokalizacja dla takich absorberów to będą narożniki przy oknie oraz ten na prawo od drzwi.
......Napisałem PW do MB zanim napisałęm na forum ale niestety chyba jest nieosiągalny narazie:)
Przepraszam, ale nie odpisuję na prywatne wiadomości. Po ostatniej rewolucji w serwisie system PW jakoś nie chce działać na mojej przeglądarce, a zresztą forum jest po to, żeby się szeroko dzielić wiedzą.
Bardzo dziękuję za obszerną wypowiedź, gdyż sam zamierzam podobne pomieszczenie u siebie w domu wygłuszyć.:)
Mam tylko takie małe pytanka:
1. Mam dwa pomieszczenia, tylko bez zaokrąglonego narożnika. Jeden jest takich samych gabarytów jak kolegi, a drugi ma wymiary (według rysunku): http://fotoshare.info/image.shtml?image=pomieszczenie.jpg
W tym drugim przestrzeń okienna jest spora, bo są 2 duże okna + drzwi na taras z dużą szybą.
Które pomieszczenie w takim razie bardziej się opłaca przystosować do zastosowań produkcyjnych i masteringowych?
2. Gdzie musi być ustawiony mikrofon w pomieszczeniu robiąc pomiary Room EQ Wizardem ?
3. Gdzie można by nabyć panele absorbcyjne z prasowanej wełny mineralne odpowiednio zabezpieczone, w rozsądnej cenie? Ja znalazłem panele firmy Ghost w sklepach ze sprzętem studyjnym, ale są strasznie drogie, czy jest coś tańszego?
http://www.fabrykadzwieku.pl/Studio/Akcesoria-studyjne/Ustroje-akustyczne/sort/2a/filter_id/724/
Serdecznie pozdrawiam,
Robert
Pozdrawiam,
Błażej,
Aku Pro.
[addsig]
Co do rezonatorów? czy jest tu ktoś kto buduje takie rzeczy z terenu 3miasta lub okolic?