Yamaha NS-10m - zrobić samemu?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
lukashhh1
Yamaha NS-10m - zrobić samemu?

Post autor: lukashhh1 » piątek 24 wrz 2010, 13:48

Witam serdecznie

Temat mojego pytania dotyczny sławnych na cały świat monitorów bliskiego pola - Yamaha NS-10M.

Jak juz zdążyłem się zorientować, ten produkt jest bardzo trudno dostępny ( ebay tylko uzywane ), drogi, więc wpadł mi pomysł...aby zrobic je samemu.

Na jednym ze sklepów w Wielkiej Brytanii znalazłem informacje, że można kupić przetworniki do tych monitorów ( oczywiście nowe ) w cenie ok 54 funty za sztuke, czyli za komplet wychodzi ok 220 funtów  ( bez podatku i transportu ).

Mam schemat zwrotnicy, wymiary obudowy...

I teraz pytania: czy ma to sens głębszy?

Czy na rynku jest jakis sprzęt, który brzmi tak jak NS-10 ( chodzi mi o uwypuklenie środkowego pasma, ja maja NS-ki )?

Pozdrawiam

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
MB

Re: Yamaha NS-10m - zrobić samemu?

Post autor: MB » piątek 24 wrz 2010, 16:59

Owszem - kiepskie telewizory i sprzęt HiFi z lat '80.

Nie widzę najmniejszego sensu budowania repliki NS10m.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 24 wrz 2010, 18:49

...Owszem - kiepskie telewizory i sprzęt HiFi z lat '80.

Nie widzę najmniejszego sensu budowania repliki NS10m....

Całkowicie sie zgadzam, za tą cenę możesz kupić o wiele lepszy sprzęt. Sama Yamaha zaprojektowała te głośniki jako przeciętnej jakości Hi-Fi. Poza tym mają zbyt bardzo wywalony środek i słaby dół.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 25 wrz 2010, 11:57

Jeśli miałoby to być podobne choć do oryginału to warto zrobić gdyż ns10m to swietne głosniki studyjne, sama yamaha jak wyzej kolega napisał- tego nie planowała

Potem wyszły msp5 sam mb sie nimi zachwycał i mówił ze technologicznie to zupełnie inna konstrukcja przez co niby miało sie rozumieć że graja lepiej? ale jak lepiej, przyjemniej nowoczesniej? Napewno? Ale do pracu w studiu to rany boski sie nie nadaje- nie da sie na tym korekcji ustawić góra przekłamuje a dołu i tak nie ma....co innego ns10m - choć grają staro, okropnie to wykrecone na nich brzmienie na nowszych konstrukcjhacj zabrzmi jeszcze bardziej ,,nowo''

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 25 wrz 2010, 14:12

Ciekaw jestem gdzie znalazłeś moje zachwyty nad MSP5. Wielokrotnie pisałem, że te monitorki przekłamują, ale w tamtych czasach gdy konkurencja na rynku była niewielka całkiem dobrze wypadały na tle tandetnej konkurencji (np. M-Audio).

Wątku wartości NS10 nie chce mi się ciągnąć, bo ta dyskusja już była dziesiątki razy. Pomysł budowania ich samemu jest absurdalny choćby dlatego, że owe słynne przetworniki z białymi membranami dawno nie są produkowane z powodu wyczerpania naturalnego źródła surowca. A jak się nie ma oryginałów pod ręką to skąd niby wziąć parametry obudowy i zwrotnicy? Bzdura na resorach.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » sobota 25 wrz 2010, 16:44

owe słynne przetworniki z białymi membranami dawno nie są produkowane z powodu wyczerpania naturalnego źródła surowca.

Mógłbyś podać nazwę tego surowca? Trochę mnie to zaintrygowało

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » sobota 25 wrz 2010, 18:13

Można znaleźć linki do aukcji z głośnikami do ns10m

Szczerze powiedziawszy chciał bym kiedyś sprawdzić ich cudotwórczą moc, i zapewne zakupię je gdy mi na to budżet pozwoli.

Ma m sugestię by może zamiast tworzyć ich z innych podzespołów, zakupić oryginalne i zbudować do nich obudowę - na wzór właściwej. Nie wiem tylko czy cenowo nie wyjdzie na to samo, ale by dostać je w dobrej kondycji trzeba mieć fart. A jak by się znalazł ktoś kto potrafił by je zreplikować?
Było by nieźle :) 

[Post edytowany przez Admina w dniu 26/09/2010]
Potrzebuję dźwięku by oddychać

ODPOWIEDZ