Adaptacja starej komórki na studio muzyczne

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
dken
Adaptacja starej komórki na studio muzyczne

Post autor: dken » poniedziałek 17 maja 2010, 08:53

Witam. (obrazek jest na stronie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1668589 )

Jak w temacie - chciałbym zaadoptować komórkę na studio muzyczne.
Chcę do tego wykorzystać dwa z trzech pomieszczeń (w załączniku jest rysunek). Wtedy jedne drzwi i jedno okno bym zamurował.
Komóra wykonana jest z cegieł, a grubość ścian na ok. 20cm grubości.

1. Czy te dwa pomieszczenia nie będą za małe (ok. 12m2) na bębny, bas, klawisz, dęciak oraz wokal?

2. Czy polepszyłoby warunki słuchowe separacja perkusji (jak na rys.) w kształcie trójkąta o przeciwpr. 3m (Pole ok. 4m2)

3. Pomieszczenie trzeba ocieplić - od płd. strony (góra rys.) chcę to zrobić z wełny 5 lub 10cm gdyż są z tej strony sąsiedzi a resztę albo z cienkiej wełny bądź styropianu, ale on ma chyba gorsze właściwości akustyczne. Chcę dodatkowo w pewnej odległości od wełny, styropianu zrobić narzutę (np. wełnianą) z rozrzuconymi formami po jajkach (może na 1 lub 2 ścianach tylko) - chciałbym niektóre pomalować pistoletem samochodowym w celu lepszego wyglądu - czy nie stracą wtedy one właściwości swoich absorpcji ?

dzięki za pomoc
Pozdrawiam

dken

Re: Adaptacja starej komórki na studio muzyczne

Post autor: dken » poniedziałek 17 maja 2010, 08:56

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 18 maja 2010, 13:12

w tak malym pomieszczeniu sprawdzi sie tylko i wylacznie absorbcja szerokopasmowa oparta o welne mineralna

do dyfuzorow i pulapek basowych jest to za male pomieszczenie - instalujac te rzeczy wyrzadzisz sobie tylko krzywde finansowa

w tak malym pomieszczeniu kazda sciana jest wczesnym odbiciem mocno kolorujacym dzwiek i dyfuzory nic tutaj nie pomoga

rowniez uzycie gabki piramidki jest kompletna bzdura i wyrzucaniem pieniedzy - jest to pogarszacz akustyki - ale oczywiscie juz milion razy sie o tym mowilo, a ludzie z uporem instaluja i doradzaja innym instalacje gabek

[addsig]

dken

Post autor: dken » wtorek 18 maja 2010, 15:03

dzięki za odpowiedzi, mam nadzieje ze wykorzystam wełnę na calych scianach, co myslicie o tym aby na jednej scianie w odleglosci od welny gdzies 5 cm zrobic zasłone (z płotna) i na nia w niektórych miejscach poprzyczepiać formy po jajkach?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 18 maja 2010, 18:43

Oba pomysły w równym stopniu idiotyczne co raczej nieszkodliwe. Nie licząc Salmonelli.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 18 maja 2010, 19:38

...Oba pomysły w równym stopniu idiotyczne co raczej nieszkodliwe. Nie licząc Salmonelli.... 

Czyli ta stara komórka conajwyżej nada się na..starą komórkę?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 18 maja 2010, 19:46

Czyli ta stara komórka conajwyżej nada się na..starą komórkę?
Niczego takiego nie napisałem. Jacek napisał, co trzeba zrobić.
Ja tylko skomentowałem idiotyczne pomysły wieszania kurtyn i tekturek po jajkach.

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » środa 19 maja 2010, 10:25

...
w tak malym pomieszczeniu sprawdzi sie tylko i wylacznie absorbcja szerokopasmowa oparta o welne mineralna

W pomieszczeniu 4m x4m też jedynie wełna?

JuleC

Post autor: JuleC » środa 19 maja 2010, 17:59

a co mozecie powiedziec o takim pomieszczeniu? kabina bedzie w pokoju

widok z góry - http://img139.imageshack.us/img139/8810/widokzgory.png

widok od strony rezyserki - http://img697.imageshack.us/img697/7360/widokodrezyserki.png

Zablokowany