Witam
Chce złożyć mały system modularny... Jako że nie dysponuje dużą kwotą pieniężną, co jakis czas bedę dokupywać kolejne moduły. Chciałbym pierw zacząć od kupienia zasilania z interfejsem midi/cv oraz jakiś filtr LP.
Ramę z zasilaniem wybrałem firmy MFB (zastanawiam się jescze czy nie kupić samego zasilania z układem a skrzynke sklepać ręcznie).
Pytanie tyczy sie filtru: Czy np. w taki filtr Doepfer A-105 ( http://www.schneidersbuero.de/index.php?sect=products&lang=en&product=Doepfer%20A-105%20SSM-Filter&hersteller=Doepfer&kategorie=hersteller¤cy=EURO_BRUTTO ) mogę wpiąć bezpośrednio sygnał z syntezatora albo podać jakikolwiek inny sygnał audio, a nastepnie powrócić na wejście karty?
System modularny - filtr
Re: System modularny - filtr
...W systemach modularnych zazwyczaj operuje się większymi poziomami sygnałów niż poziomy tzw. liniowe, po to, żeby uzyskać dobry odstęp sygnału od szumu. Typowe jest, że przetwarzane sygnały mają amplitudę 5V, przy czym moduły są w stanie przyjąć sygnał do 10V. Wychodząc z karty dźwiękowej komputera dostaniesz sygnał kilkukrotnie za słaby, ale filtr będzie działał poprawnie na tym sygnale. Nie możesz jednak oczekiwać optymalnego brzmienia, bo ono wiąże się z przesterowaniami, a te wymagają pełnego wysterowania. Również to, co wyjdzie z filtru przy wyższych ustawieniach rezonansu może się okazać za silne dla karty dźwiękowej w komputerze. Raczej nic się nie powinno uszkodzić, ale licz się z przesterowaniem i koniecznością zastosowania tłumika.
...
Czyli musiałbym wpiąć sie w jakis wzmacniacz VCA (logarytmiczny?) a następnie w filter?
CZy mógłbyś mi pomóc? Jakie rozwiązanie proponujesz ?
...Wzmacniacz VCA nic nie da, bo on zazwyczaj (wbrew nazwie) nie wzmacnia tylko tłumi, proporcjonalnie do tego, jak napięcie CV jest mniejsze od max. Myślę, że mały mikserek z regulacją czułości na wejściach liniowych byłby dobrym rozwiązaniem, ale bez mikserka też da radę, tylko musisz być świadom ograniczeń, o których pisałem....
Znalazłem taki mixer ktory pracuje zarówno z cv jak i sygnalem audio. 4 regulowane wejscia ale wydaje mi się ze on bardziej pasuje do rozwiązania drugiego problemu czyli zmniejszeniu sygnału na wyjściu
http://www.doepfer.de/a138.htm
CZy to w czymś pomoże ? A jeśli nie to czy jest jakiś moduł który rozwiązał by sprawe? Nie zbyt mi pasuje rozwiązanie z zewn. mikserem.
Pomyśl nad czymś takim:
Doepfer A119 przed filtrem
Doepfer A131 za filtrem
...
Pomyśl nad czymś takim:
Doepfer A119 przed filtrem
Doepfer A131 za filtrem
...
Dzięki. Sądze ze A119 to jest dobre rozwiązanie. Cwejman ma w swojej ofercie coś takiego http://www.schneidersbuero.de/index.php?sect=products&lang=en&product=Cwejman%20AI-2%20Audio-Interface&hersteller=Cwejman&kategorie=hersteller¤cy=EURO_BRUTTO To też jest ciekawa opcja, symetryczne we/wy tylko cenowo troche więcej. Muszę przemyśleć, ewentualnie wstrzymam sie na kilka tygodni żeby więcej kapusty uzbierać.
Czy znacie jakieś fora w temacie systemach modularnych ?
http://www.modularsynth.net/
Wracając do pytania postawionego w wątku tak jak MB napisał potrzebny jest interfejs, ktory wzmocni sygnal pochodzący z wyjścia liniowego. Ale ja nie o tym chciałem.
Zanim zdecydujesz się na konkretny moduł, przede wszystkim przemyśl w jakim formacie chcesz budować swój system. Jako dość doświadczony użytkownik takich systemów odradzam wszystko co oparte jest na malych jackach (a co za tym idzie format tzw. euroracka). Pół biedy jeśli rzadko będziesz patchował system, ale to z kolei podważa ideę posiadania takiego systemu. O co chodzi ? Otóż o to, ze małe jacki są dość nietrwałe. Po nie dość długim czasie mogą pojawić się problemy z kontaktowaniem wtyczki z gniazdem, w warunkach bojowych bardzo łatwo coś rozłączyć. Mnie osobiście w pewnym momencie trafił szlag i przerobiłem wszystkie moduły, które dały się przerobić na gniazda 1/4. Ale nadal pozostała kwestia ergonomii- małe gałki, na małej powierzchni- jednym słowem niewygoda (delikatnie mówiąc), dlatego w euroracku mam tylko to co niezbędne. Nie ma problemu jeśli system jest stosunkowo prosty. Ale, problem w tym, ze zauroczenie takim systemem jest drogą w jednym kierunku :) chcesz mieć więcej i więcej. W zasadzie w ofercie prawie każdego producenta dostępny interfejs umożliwiający połączenie wyjść o poziomie liniowym z nieco wyższymi poziomami w systemach modularnych. Dobra wiadomość jest taka, że obecnie wiekszośc modułów różnych producentów można ze sobą łączyć (szybko dochodzi się do wniosku, że hybryda jest najlepsza), niewygodą jest jedynie stosowanie róznych adapterów zasilania.
I nie myśl na początku o interfejsie midi/cv. To nie są tanie interfejsy, a prawdopodobnie prędko się przekonasz, że interfejs z jedną parą wyjść cv (pitch i gate) to za mało...
Wracając do pytania postawionego w wątku tak jak MB napisał potrzebny jest interfejs, ktory wzmocni sygnal pochodzący z wyjścia liniowego. Ale ja nie o tym chciałem.
Zanim zdecydujesz się na konkretny moduł, przede wszystkim przemyśl w jakim formacie chcesz budować swój system. Jako dość doświadczony użytkownik takich systemów odradzam wszystko co oparte jest na malych jackach (a co za tym idzie format tzw. euroracka). Pół biedy jeśli rzadko będziesz patchował system, ale to z kolei podważa ideę posiadania takiego systemu. O co chodzi ? Otóż o to, ze małe jacki są dość nietrwałe. Po nie dość długim czasie mogą pojawić się problemy z kontaktowaniem wtyczki z gniazdem, w warunkach bojowych bardzo łatwo coś rozłączyć. Mnie osobiście w pewnym momencie trafił szlag i przerobiłem wszystkie moduły, które dały się przerobić na gniazda 1/4. Ale nadal pozostała kwestia ergonomii- małe gałki, na małej powierzchni- jednym słowem niewygoda (delikatnie mówiąc), dlatego w euroracku mam tylko to co niezbędne. Nie ma problemu jeśli system jest stosunkowo prosty. Ale, problem w tym, ze zauroczenie takim systemem jest drogą w jednym kierunku :) chcesz mieć więcej i więcej. W zasadzie w ofercie prawie każdego producenta dostępny interfejs umożliwiający połączenie wyjść o poziomie liniowym z nieco wyższymi poziomami w systemach modularnych. Dobra wiadomość jest taka, że obecnie wiekszośc modułów różnych producentów można ze sobą łączyć (szybko dochodzi się do wniosku, że hybryda jest najlepsza), niewygodą jest jedynie stosowanie róznych adapterów zasilania.
I nie myśl na początku o interfejsie midi/cv. To nie są tanie interfejsy, a prawdopodobnie prędko się przekonasz, że interfejs z jedną parą wyjść cv (pitch i gate) to za mało...
....................
A to? :)
http://mcv3.pl/zakup.htm
cenowo nie poraża
Taak... Niestety nie dane mi było przetestować tego urządzenia bo było niedostępne kiedy potrzebowałem (no i też na maila zwrotnego też sie naczekałem). Na papierze wygląda nieżle. Kluczową sprawa w takich interfejsach jest dokładność (głównie czasowa). Nie wiem jak ona wygląda w tym interfejsie. Ten interfejs ma tylko 3 pary wyjść i w dodatku na stałe przypisane ma wyjścia- miło było by mieć możliwość ustawień np. 1 x cv i 5 x gate, 6 x gate, bądż po prostu 6 x cv (z czego łatwo osiągnąć też gate) skoro jest 6 wyjść, choć dla większości zastosowań jest ok.
Tak, jest stosunkowo tani (choć mniej więcej w cenie Kentona Solo), ale trzeba wziąć pod uwagę kilka kwestii. Rynek wtórny w Polsce praktycznie nie istnieje dla tego typu urządzeń, więc późniejsza sprzedaż może sprawić niemałe kłopoty (zwłaszcza, ze ten interfejs nie ma takiej marki jak Konton czy Encore, porównując urządzenia zewnętrzne, nie moduły). Nie wiem jak wygląda kwestia wsparcia gwarancyjnego i pogwarancyjnego. Czlowieka moze coś trafić jak będzie czekał na naprawe nie wiadomo ile. Z awaryjnością też nie wiadomo jak jest, no bo rynek mały. Niestety trzeba brać pod uwage te szczegóły, bo w naszym kraju często nawet komunikacja mailem sprawia niektórym dostawcom kłopoty, a co dopiero jakaś naprawa. W tym kontekscie Doepfer (A190) czy Analogue Systems (RS140) sa dużo pewniejsze (tyle, ze są to moduły i to na małe jacki, zajmują miejsce w obudowie- też trzeba o tym pomyśleć czy nie szkoda miejsca), o Kentonie (2000/Solo) i Encore Electronics (Expressionist) już wspominalem. Kenton w tej grupie jest zdecydowanym liderem.
Tu jest coś tańszego: http://www.paia.com/midi2cv.asp