Świąteczna choinka sterowana przez MIDI/DMX

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Redakcja
Świąteczna choinka sterowana przez MIDI/DMX

Post autor: Redakcja » środa 02 gru 2009, 23:35

Uwaga – idą Święta!

Na przezacnej, doskonale znanej naszym starszym stażem forumowiczom, grupie dyskusyjnej pl.rec.muzyka.bin całkiem niedawno padł temat odnośnie sterowania lampkami choinkowymi. Niby nic wielkiego, ale jak się bliżej owemu tematowi przyjrzeć, to pewnie każdemu zaangażowanemu w owym temacie człekowi przejdzie sen, a zaczynie się nowa bajka. Tu akurat na wspomnianą i ja się załapałem.
Choć, np. na bazarach, znajdziemy „przemnóstwo” różnistych rozwiązań tego tematu, to wszystkie one cierpią na jedno - na brak świadomego sterowania przez użytkownika.
Tu może też i coś wytłumaczę, otóż: świadomy użytkownik światełek choinkowych to człek sterujący nimi za pomocą DMX.
I basta! Tongue out

A o co tak naprawdę biega?

Otóż według mego założenia cała "bajka" polega na tym, aby znaleźć możliwie najtańszy sterownik DMX robiący fajne chece, a który załatwiłby cały temat prosto, zawodowo i definitywnie.
I tu zaczęły się akurat me strome schody. Przejrzałem całe mnóstwo mniej lub bardziej zawiłych schematów i dostępnych kitów (w tym i AVT). Owszem, jest tego sporo, lecz wszystkie okazały się być właśnie do kitu, z różnych dla całej sprawy powodów - tu długo by pisać.

Aż przyszło olśnienie.

Wszak obecne, w miarę tanie, wręcz budżetowe PAR-y LED mają już „na dzień dobry” sterowniki sprzętowe DMX. Mało tego, pracujące najczęściej znakomicie. Tu, dla naszej sprawy, nawet nie ważne jest jak i czym one tam sobie świecą. Przy tym najtańszy w ofercie AVT kosztuje jakieś 130 zł. Owszem, pewnie nie jeden z Was powie, że to kupa kasy. Ja jednak, z perspektywy dalszych swych akapitów, powiem inaczej: ich elektronika to doskonała wręcz platforma dla wszelakich eksperymentów z DMX (jak się okazało).

Ale po kolei.
Tak więc rozbebeszyłem jeden z wielu swych PAR LED 36, a które miałem na potrzeby prezentacji naszego ustrojstwa mid2dmx.

I co się okazało?

Otóż rewelacja! I jechał tu pies właśnie owe 130 złociszy, bo elektronika tych urzadzeń jest wręcz "pierwawa sorta".

Striptiz PAR-a LED dla ciekawych.
Od lewej - trafo, w głębi obudowy jest gniazdo bezpiecznika (kiepsko je widać), dalej na prawo płytka z softelektroniką. A całkiem już na prawo na dużej płycie/patelni mamy diody LED.

Od strony elektro/tech/mechanicznej wygląda to tak:
- zasilanie - trafo 12 V (10 W) + standardowy układ Graetza (4 diody) + niemniej standardowy stabilizator 7805 (L7805CV) do zasilania raptem dwóch scalaków;
- tranzystory sterujące LED-ami są zasilane napięciem + 12 V (wygładzonym przez kondensator 2200 µF) i kluczowane z procesora (AT89C2051-24PI) sygnałem prostokątnym ze zmiennym wypełnieniem;
- za odbiór i nadawanie ("podaj dalej") sygnału DMX odpowiada popularny SN75176.

Cały system zezwala na sterowanie indywidualnie 3-ma kanałami DMX oraz czwartym, traktowanym jako master dla trzech poprzednich. Czyli na kanałach od 1 do 3 DMX mamy indywidualne sterowanie trzech kolorów (R,G,B) oraz na czwartym ich wspólną jasność, tudzież inne bajery (choćby migotanie z regulowaną czestotliwością).
Ot i wsjo Smile

Zastosowane tranzystory kluczujące
(sterujące diodami LED):
- 1 x IRFU024 (ten największy, centralnie na środkowej płytce na zdjęciu) w wersji obudowy I-PAK TO-252A sterujący kolorem R, czyli czerwonym: Vdss = 60V, ID = 14 A(!);
- 2 x S8050 D-738 (B/G -kolor niebieski/zielony): Vceo = 25V, IC = raptem 1,5A(!).

Czemu tak dziwnie wyszło z tymi amperami?
To akurat jest proste – otóż, aby uzyskać przy pełnym rozświetleniu wszystkich diod LED światło w miarę białe w tym układzie, diod czerwonych musi być znacznie więcej niż pozostałych (patrz obrazek po prawej).

Zastosowane w układzie tranzystory mają nadmiar mocy, prawdopodobnie ta sama elektronika służy do sterowania wszystkich typów PAR-ów LED tego producenta (w tymi tych ze znaaacznie większą ilością LED-ów). I też fajnie Smile.

Uwaga:
wspomniane kluczowanie skutkuje tym, iż LED-y po prostu nie świecą światłem ciągłym, lecz migają. Tyle, że z taką częstotliwością, iż ludzkie,  ułomne oko za cholerę za tym nie nadąża. I też fajnie Tongue out

Tu zwróćcie proszę uwagę na wykres oscyloskopu z fotki poniżej.

I co dalej?
Cóż, z niecierpliwością czekam na wszelakie uwagi co do powyższego tematu.
Pewnie za jakiś tydzień, a na bank już odpowiednio przed Świętami podam swoje rozwiązania praktyczne.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
preceli

Re: Świąteczna choinka sterowana przez MIDI/DMX

Post autor: preceli » czwartek 03 gru 2009, 17:10

Normalnie odjazd . Tym bardziej, że sam zawsze byłem ciekaw, co też tam i jak w tej chińszczyźnie zmajstrowano a szkoda grosiwa na coś, z czego nie korzytam
Mam tylko pytanko - czy aby szanowna Redakcja przełoży projekt tylko na świecenie łańcuchem LEDów, czy też uda się zaadoptować tu też sznury żarówkowe?
Akurat takich mam gdzieś wręcz całą szufladę
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 03 gru 2009, 18:27

Mam tylko pytanko - czy aby szanowna Redakcja przełoży projekt tylko na świecenie łańcuchem LEDów, czy też uda się zaadoptować tu też sznury żarówkowe?

Dobre pytanie.

Otóż i u mnie okazało się, że takich sznurów mam co nieco. Tyle, że po przemyśleniu głębiej tematu i rozejrzeniu się za alternatywą LED powiem tak: żarówkom mówię już definitywnie NIE. A same sznurki się przydadzą, bo wystarczy ładnie odciąć żarówkę i w jej miejsce przylutować LED-a za raptem 20 groszy.

Mam sznurek w którym są 3 obwody, w każdym miejsce na 50 LED-ów. Oczywiście każdy obwód to musowo inny kolor.

Tak, wiem, przecież 150 takich LEDów wykosztuje jakieś 45 zł. Biorąc jednak pod uwagę, że taki LED potrafi wyświecić kilkadziesiąt tys. godzin będzie to już pewnie ostatnia ma życiowa inwestycja w tym temacie .
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 03 gru 2009, 19:14

Tak, wiem, przecież 150 takich LEDów wykosztuje jakieś 45 zł. Biorąc jednak pod uwagę, że taki LED potrafi wyświecić kilkadziesiąt tys. godzin będzie to już pewnie ostatnia ma życiowa inwestycja w tym temacie .

Jaasne, właśnie zostałem userem szukającym najtańszych LEDów .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 03 gru 2009, 19:47

P.S.

Zupełnie zapomniałem napisać po co to robię

Otóż wciąż doskonale pamiętam jak pewnego przedświątecznego dnia na początku lat 80-tych, gdy w szereg z lampkami zapuściłem "super efekt", czyli starter od świetlówki (skradziony z korytarza technikum - mea culpa), pomyślałem sobie: czy doczekam dnia, że ta choinka zaświeci wreszcie tak, jak to sobie zechcę sam wyobrazić?

Jeśli uda się akcja ze sznurami, tudzież przedstawiony powyżej układ wydoli w temacie ich sterowania, moje marzenie wreszcie się spełni - wysłucham kolędy mając przed sobą choinkę świecącą tak, jak zaprogramowałem ją sobie sam w odtwarzanym songu MIDI (rzeczonej kolędy) .
[addsig]

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » piątek 04 gru 2009, 08:19

Panie Wojciechu!

Jeśli uda się wykonać ten projekt to ja już podpowiadam wyzwanie na przyszły rok!

CHOINKA "owinięta" kurtyną Video Led - taka Video choinka - oczywiście  DIY :) Bo przecież nie chodzi o to by gotową kurtyną owinąć choinkę:)

To by było coś - teledyski i obrazy ukazujące się na choince pod aktualnie graną kolędę!

A tak serio brak mi czasu by pobawić się w tym roku projektem sterowania DMX ale jeśli się Panu lub kolegom z forum uda go skończyć to liczę na film z prezentacją działania!

Pozdrawiam!

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 09 gru 2009, 15:02

...To by było coś - teledyski i obrazy ukazujące się na choince pod aktualnie graną kolędę!...

Eh, chciałaby dusza do raju . Jest tylko jeden kłopot - MIDI do tego absolutnie się nie nadaje .

Póki co muszę grzać do Lublina coby obejrzeć rekonstrukcję harmonii polskiej (www.accrea.com) - polecam każdemu. A wspominam o tym nie bez kozery, gdyż Ci, którzy tego dokonali, jako zaplecze mają super nowoczesną firmę zajmującą się na co dzień robotyką. Akordeon i roboty - zawsze o tym marzyłem

Oczywiście do choinki powrócę zaraz po powrocie. Więcej, wręcz muszę, bo temat obiecałem córce, czyli nie mam już żadnego pola manewru. Tu ojcowie córek pewnie szybko załapią jak dalece mam przekichane
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 09 gru 2009, 18:29

Dziś na bazarze (warszawskim, czyli wcale nie tanim) drogą kupna zanabyłem takie lampki:

Lampki DMX

Proszę zwrócić uwagę, że rapem oprócz układu Graetza z kondensatorem, rezystorów ograniczających prąd, procesora, banalnego switcha (przycisku) do zmiany trybów świecenia i czterech sztuk tyrystorów PCR 406 praktycznie nic wiecej tam nie ma!

Ludzie kochani - 100 LED-ów w czterech kolorach, z kablami i sterownikiem za 20 zł! Nie dziwota, że klientela łyka to jak aspirynę na zimę.
I jak tu się dziwić, że "taki" Behringer połknął tuzy?

[addsig]

ODPOWIEDZ