Pianka akustyczna THOMANN

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Damianito
Pianka akustyczna THOMANN

Post autor: Damianito » środa 03 paź 2007, 17:49

Czesc koledzy!
Chcialem sie zapytac o przydatnosc produktu ponoć uzywanego do aranzacji pomieszczen pod wzgledem akustycznym.

http://www.thomann.de/it/takustik_noppenschaumstoff.htm

Pomieszczenie w ktorym chce uzyc tej pianki to metalowy kontener z golymi scianami. Pianka ta nie ma w zaden sposob redukowac halasu na zewnatrz, ma pomoc w opanowaniu sytuacji dziekowej od wewnatrz. Docelowo bedzie to sala cwiczen pod perkusiste z wrazliwym sluchem ;)
Czy ta pianka zda sie na cokolowiek? Czy ktos z niej kiedys korzystal? Czy w ogole moje wyobrazenie o jej wlasciwosciach nie jest mylne?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
devil

Re: Pianka akustyczna THOMANN

Post autor: devil » środa 03 paź 2007, 20:38

temat pianek/gabek poruszany multum razy na forum

IMHO nie ma sensu tak robic, a na pewno wykladac tym calego pomieszczenia (kontenera)

ja bym uzywl welny mineralnej (wzglednie moze i wlukna szklanego?)
potem na to jakies plyty OSB, albo MDF, z jakimis naweirtami lub bez.
i na to moze fragmentami te pianki, + cornery w rogach.

no i troche kratow, kanapa, jakies koce, drewniane obrazy itd :D

a jak duzy ten kontener ?
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Damianito

Post autor: Damianito » środa 03 paź 2007, 21:59

Dzieki za odpowiedz

chcialbym aby to co bedzie sluzylo za wspomaganie dzwieku bylo mozliwe do demontazu...mam mozliwosc poswiecenia duzego wkladu materialnego w to co chce osiagnac ale wiem ze to pomieszczenie nie bedzie mi sluzylo juz po jakichs 2, moze trzech latach..czy polaczenie owej pianki wraz z pulapkami niskotonowymi da jakis zadowalajacy rezultat?..pomieszczenie jest niewysokie (ok 2,3m) szerokie 2,5 i dlugie 6 lub 7 metrow ( wszytsko na oko)...
jeszcze jedno pytanie co do montazu czegokolwiek: pomieszczenie jest podluzne wiec nie wiem czy konieczne jest wylozenie m aterialem calej powierzchni pomieszczenia czy tylko czesci ktora ma zasadniczy wplyw na jakosc akustyki ( tylko wlasnie ktora to czesc?- glupio sie pytac ale nigdy takich prob nie przeprowadzalem)
zalezy mi aby pomieszczenie nie bylo ogluszajace i aby nie tworzyl sie zaden denerwujacy poglos...
dzieki wielkie

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » środa 03 paź 2007, 23:41

...Dzieki za odpowiedz

chcialbym aby to co bedzie sluzylo za wspomaganie dzwieku bylo mozliwe do demontazu...mam mozliwosc poswiecenia duzego wkladu materialnego w to co chce osiagnac ale wiem ze to pomieszczenie nie bedzie mi sluzylo juz po jakichs 2, moze trzech latach..czy polaczenie owej pianki wraz z pulapkami niskotonowymi da jakis zadowalajacy rezultat?..pomieszczenie jest niewysokie (ok 2,3m) szerokie 2,5 i dlugie 6 lub 7 metrow ( wszytsko na oko)...
jeszcze jedno pytanie co do montazu czegokolwiek: pomieszczenie jest podluzne wiec nie wiem czy konieczne jest wylozenie m aterialem calej powierzchni pomieszczenia czy tylko czesci ktora ma zasadniczy wplyw na jakosc akustyki ( tylko wlasnie ktora to czesc?- glupio sie pytac ale nigdy takich prob nie przeprowadzalem)
zalezy mi aby pomieszczenie nie bylo ogluszajace i aby nie tworzyl sie zaden denerwujacy poglos...
dzieki wielkie...
zajżyj tu: http://www.realtraps.com/ - bardzo przydatna strona, ponoć mogą nawet zrobić obliczenia dla każdego pomieszczenia jak wyślesz parametry.
pozdrawiam

APAMA

Post autor: APAMA » środa 13 lut 2008, 21:54

Witam wszystkich!!!
Już od 1 marca możecie dowiedzieć sie wszystkiego o akustyce z naszej nowej strony www.apama.pl
jeżeli macie problem z doborem materiału
Zajmuje sie projektowaniem pomieszczeń akustycznych od wielu lat i dopiero doświadczeni pozwoliło mi dojść do wrażych aspektów tej trudnej dziedziny.
żadne suche teorie tylko praktyka czyi mistrza.
Pozdrawiam Pawel@apama.pl

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 13 lut 2008, 23:27

...Już od 1 marca możecie dowiedzieć sie wszystkiego o akustyce z naszej nowej strony http://www.apama.pl
Zajmuje sie projektowaniem pomieszczeń akustycznych od wielu lat i dopiero doświadczeni pozwoliło mi dojść do wrażych aspektów tej trudnej dziedziny. żadne suche teorie tylko praktyka czyi mistrza.

khmm...
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 14 lut 2008, 08:25

......Już od 1 marca możecie dowiedzieć sie wszystkiego o akustyce z naszej nowej strony http://www.apama.pl
Zajmuje sie projektowaniem pomieszczeń akustycznych od wielu lat i dopiero doświadczeni pozwoliło mi dojść do wrażych aspektów tej trudnej dziedziny. żadne suche teorie tylko praktyka czyi mistrza.

khmm...
...
No nie wiem...Ta strona tylko u mnie tak dziwnie chodzi czy jest po prostu nie dokończona? Nawet kontaktu nie widzę

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » czwartek 14 lut 2008, 09:06

No nie wiem...Ta strona tylko u mnie tak dziwnie chodzi czy jest po prostu nie dokończona? Nawet kontaktu nie widzę ...
U mnie to samo i to od dawna ta strona tak pracuje
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 14 lut 2008, 09:46

przeciez w pierwszym poscie jasno napisane, ze od 1 marca na stronie pojawi sie tresc :)

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 14 lut 2008, 09:48

Nawet kontaktu nie widzę ...

kontakt rowniez w poscie pana Pawla

czasami jednak warto uwazniej nieco przeczytac ;)
fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ