autor: spiker » środa 14 maja 2003, 10:28
1. Ja poprę Krezula. Sam hobbystycznie zmajstrowałem już nieco kolumn i mogę powiedzieć że to prawda że niektóre firmy projektując monitory aplikują głośniki specjalnie do tego celu opracowane lub zamówione u tuzów tego świata. np. Genelec, ale wiekszość jest zwykła masówką wykorzystującą seryjne głośniki i na dodoatek rzadko są to jakieś naprawdę dobre głosniki. Jest równiez tak że naprawdę dobrych głośników nie uświadczysz w teoretycznie dobrych monitorach.
2. Konstrukcje zwykłe niczym się nie różnią od konstrukcji nazwijmy to "studyjnych" jesli chodzi o reguły konstrukcji, więc niaprwdą jest twierdzenie że programy do liczenia obudów nic nie pomogą. Monitor obudowę mieć musi, jej parametry trzeba policzyć, więc jak ktoś lubi szukanie wzorów ( a to są zwykłe wzory matematyczne a nie filozofia ) i stukanie w kalkulator i rysowanie ołowkiem to powodzenia!!! Od tego jest soft. Ważne jest to jak go wykorzystasz i faktem jest że choćby minimum wiedzy o zasadach jest niezbędne
3. Odrębną kwestią jest projekt zwrotnicy (w ukałdach pasywnych) lub układu aktywnego. Bez dobrej znajomości tematu lub znajomości osoby obeznanej z tematem może byc ciężko. Prawdopodobieństow trafienia na ślepo jest blikie zeru. Tu jednak znów mogą pomóc dobre programy do liczenia zwrotnic ( to też jest matematyka a nie filozofia )
4. Jak juz mamy obudowę , głośniki z zmajstrowaną zwrotnice (pasywną) to trzeba się obeiktywnie przekonać o poprawności własnej konstrukcji. Tu niezbędny jest system pomiarowy bądż kupiona usługa w firmie któa to zrobi, lub znajomy z takimi możliwościami. Pomiary TRZEBA wykonać aby nie twkić w samouwilbieniu i żeby obnażyć błędy i wady i potem je usunąć.
5. No i rachunek ekonomiczny: koszt dobrych głośników wartych zachodu ( do układu dwu-drożnego) to ok 1500PLN, koszt pary obudowy wykoanej u stolarza w najprosztszym designie to ok 500PLN, elektronika i inne koszty (pomiary, soft, czas, telefony, śrubki, kable, terminale) 300PLN (?) - no to sobie porachujcie
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...