Muzykant 8 - 32 potencjometry
- JankoMuzykant
- Kontakt:
Właśnie powstaje muzykant 8 czyli sterownik midi obsługujący 32 potencjometry oraz 14 przycisków. Właściwie to już działa i w związku z tym jeśli ktoś ma jakieś pomysły na zagospodarowanie inwentarza, to proszę pisać. W tej chwili pracuje zestaw CC 0-31, a klawisze oparte są o wersję ''A'' muzykanta 5. Pewnie zrobię też zestaw CC 64-96. Na podstawie układu będę robił sterownik do bossa vf1 (32 wybrane płynne regulacje w czasie rzeczywistym - emulacja ośmiu kostek gitarowych - kompresor, bramka szumów, equalizer, symulator pieców, phaser/modulator, chorus, echo, pogłos).
Muzykant 8 będzie ostatnim, najbardziej rozbudowanym układem z potencjometrami.
[addsig]
Muzykant 8 będzie ostatnim, najbardziej rozbudowanym układem z potencjometrami.
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)
Re: Muzykant 8 - 32 potencjometry
a co z obiecywanym sekwencerem?
- JankoMuzykant
- Kontakt:
...a co z obiecywanym sekwencerem?...
Będzie trochę później, sterownik do gitary potrzebny mi jest bardziej.
Sekwencer to fizycznie muzykant 5, trzeba będzie to tylko oprogramować. Pisząc, że to ósemka to ostatni muzykant miałem na myśli, że bardziej tego już rozbudowywać nie będę.
Tak przy okazji - ergonomiczny panel kontrolny (nie taki uniwersalny z potencjometrami w równych rzędach) jest bardzo fajny do kręcenia brzmień. Nie wiem, czy sobie kilka takich nie zrobię do kilku vst, pogrupowanych logicznie dla konkretnego typu syntezy - mam zapas czterystu potencjometrów ze starego ruskiego miksera :)
[addsig]
Będzie trochę później, sterownik do gitary potrzebny mi jest bardziej.
Sekwencer to fizycznie muzykant 5, trzeba będzie to tylko oprogramować. Pisząc, że to ósemka to ostatni muzykant miałem na myśli, że bardziej tego już rozbudowywać nie będę.
Tak przy okazji - ergonomiczny panel kontrolny (nie taki uniwersalny z potencjometrami w równych rzędach) jest bardzo fajny do kręcenia brzmień. Nie wiem, czy sobie kilka takich nie zrobię do kilku vst, pogrupowanych logicznie dla konkretnego typu syntezy - mam zapas czterystu potencjometrów ze starego ruskiego miksera :)
[addsig]
- steelcangoo
Mi sie marzy sterowanie mixerem w Cubase za pomocą starego stołu Unitra lub innej drewnianej konsolety z demobilu,oczywiście z nowymi suwakami i malutkimi displayami LCD dla lepszej orietacji... albo pałki do perkusji które są kontrolerami samymi w sobie ( osobne dynamiczne czujniki w główce jak i na pozostałych co najmniej trzech odcinkach) albo shaker również jako kontroler midi... da się coś takiego wykonać chałupniczo?
--------------------------------------------------------------------------------------
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy
- JankoMuzykant
- Kontakt:
...Mi sie marzy sterowanie mixerem w Cubase za pomocą starego stołu Unitra lub innej drewnianej konsolety z demobilu,oczywiście z nowymi suwakami i malutkimi displayami LCD dla lepszej orietacji... albo pałki do perkusji które są kontrolerami samymi w sobie ( osobne dynamiczne czujniki w główce jak i na pozostałych co najmniej trzech odcinkach) albo shaker również jako kontroler midi... da się coś takiego wykonać chałupniczo?...
Chałupniczo wiele da się wykonać, wystarczy popatrzyć choćby na elektrodę (największą stronę elektroników), jak zdolni robią w domu kieszonkowe oscyloskopy lampowe, telewizory czy same lampy.
Bo tak naprawdę to problem jest z mechaniką, a nie z elektroniką. O ile tę druga można spokojnie skopiować z wielu układów dostępnych w sieci, to do dłubania trzeba mieć dwie prawe ręce i dużo czasu :)
[addsig]
Chałupniczo wiele da się wykonać, wystarczy popatrzyć choćby na elektrodę (największą stronę elektroników), jak zdolni robią w domu kieszonkowe oscyloskopy lampowe, telewizory czy same lampy.
Bo tak naprawdę to problem jest z mechaniką, a nie z elektroniką. O ile tę druga można spokojnie skopiować z wielu układów dostępnych w sieci, to do dłubania trzeba mieć dwie prawe ręce i dużo czasu :)
[addsig]
...da się coś takiego wykonać chałupniczo?...
A nocnika nie chcesz?
[addsig]
A nocnika nie chcesz?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
...da się coś takiego wykonać chałupniczo?...
Zależy co masz w chałupie.
Zależy co masz w chałupie.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
- steelcangoo
preceli :
A nocnika nie chcesz?
...
A masz ? i działa jako kontroler? kontrolujesz na nim samplowany szum morza? burze? eksplozje? napisz coś więcej...
--------------------------------
JankoMuzykant :
Bo tak naprawdę to problem jest z mechaniką, a nie z elektroniką. O ile tę druga można spokojnie skopiować z wielu układów dostępnych w sieci, to do dłubania trzeba mieć dwie prawe ręce i dużo czasu
zdaję sobię sprawę ,akurat jestem leworęczny więc opcja dłubania samemu odpada, bardziej chodziło mi o to czy można gdzieś kupić półprodukty (czujniki dynamiczne,potencjometry,displaye) albo ściągnąć gotowe schematy żeby potem zlecić wykonanie sprzętu fachowcowi ,elektronikowi lub lutnikow bądź też obu fachowcom narazi . Byłbym wdzięczny za każdą wskazówkę ... na pewno ktoś wpadł przede mną na pomysł przerabiania shakerów i innych przeszkadzajek na kontrolery midi , problem jak zawsze leży w "kto i gdzie?"
Pozdrawiam
A nocnika nie chcesz?
...
A masz ? i działa jako kontroler? kontrolujesz na nim samplowany szum morza? burze? eksplozje? napisz coś więcej...
--------------------------------
JankoMuzykant :
Bo tak naprawdę to problem jest z mechaniką, a nie z elektroniką. O ile tę druga można spokojnie skopiować z wielu układów dostępnych w sieci, to do dłubania trzeba mieć dwie prawe ręce i dużo czasu
zdaję sobię sprawę ,akurat jestem leworęczny więc opcja dłubania samemu odpada, bardziej chodziło mi o to czy można gdzieś kupić półprodukty (czujniki dynamiczne,potencjometry,displaye) albo ściągnąć gotowe schematy żeby potem zlecić wykonanie sprzętu fachowcowi ,elektronikowi lub lutnikow bądź też obu fachowcom narazi . Byłbym wdzięczny za każdą wskazówkę ... na pewno ktoś wpadł przede mną na pomysł przerabiania shakerów i innych przeszkadzajek na kontrolery midi , problem jak zawsze leży w "kto i gdzie?"
Pozdrawiam
--------------------------------------------------------------------------------------
A nocnika nie chcesz?
do tego można wreszcie komponować podczas czynności, podczas której powstały jedne z najlepszych pomysłów świata. Bądź kreatywny
Swoją drogą ja bym chętnie widział sekwencer krokowy.

Swoją drogą ja bym chętnie widział sekwencer krokowy.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
- Cichy_Leonzio
mam już gotową całą elektronike. jednak największy mój problem to obudowa. Mam problem z wykonaniem otworów pod potencjometry i suwaki. chciałem wykonać rysunek w skali 1:1 żeby dobrze nawiercić ale Autocad to dla mnie magia. Jest ktoś chętny do pomocy ew. może namiary na firme która by wykonała taką obudowę. Oczywiście jako student mam problem z funduszami... ;p